Garda de Mediu derulează, până în 7 august, o amplă acţiune de control pe litoral şi în Rezervaţia Biosferei ”Delta Dunării”. Doar în prima zi, comisarii au dat amenzi în valoare de peste 350.000 de lei, informează News.ro.
”În perioada 31.07.2023- 07.08.2023, Garda Naţională de Mediu desfăşoară acţiuni de inspecţie şi control tematice şi inopinate pe litoralul românesc al Mării Negre şi în Rezervaţia Biosferei ”Delta Dunării”, în zona localităţilor Corbu-Vadu. Activităţile de inspecţie şi control vizează în principal starea de salubrizare a plajelor şi a zonelor limitrofe acestora, colectarea selectivă a deşeurilor rezultate din activităţile economice, inclusiv alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate”, anunţă Garda de Mediu.
Sursa citată a precizat că, în prima zi a acţiunii, comisarii au constatat neconformităţi referitoare la starea de salubrizare a plajelor, evacuarea de ape uzate menajere pe sol şi nereguli privind colectarea separată a deşeurilor.
”Au fost întocmite 23 de acte de control, fiind aplicate 23 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 355.000 de lei”, a precizat Garda de Mediu.
O firmă deversa apa neepurată în Delta Dunării
Comisarii Gărzii de Mediu au amendat, cu 75.000 de lei, reprezentanţii unei firme din Vadu, judeţul Constanţa, care deversa ape neepurate pe terenuri din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
”Toleranţă zero! Garda Naţională de Mediu amendează cu 75.000 lei o societate care a confundat Biosfera Delta Dunării cu propria hazna!”, a transmis Garda de Mediu.
Instituţia a precizat că, luni, comisari din cadrul Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu au făcut un control la un operator economic din satul Vadu, comuna Corbu din judeţul Constanţa.
”În urma verificărilor, comisarii GNM au constatat că operatorul economic deţinea o instalaţie improvizată cu ajutorul căreia deversa ape fecaloid-menajere, ne epurate, pe terenurile învecinate”, a mai transmis sursa citată.
Societatea a fost sancţionata cu amendă contravenţionala în valoare de 75.000 lei şi s-au dispus măsuri imediate privind dezafectarea instalaţiei precum şi curăţarea zonelor afectate.
”Atragem atenţia şi pe această cale ca pentru astfel de încălcări ale normelor de protecţia mediului comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au toleranţă zero şi vor aplica sancţiunile maxime prevăzute de lege ”, a mai transmis Garda de Mediu.