Comisia Europeană promovează încălzirea centralizată: Gazele rămân combustibilul de bază, electricitatea nu e o soluţie

Comisia Europeană promovează încălzirea centralizată: Gazele rămân combustibilul de bază, electricitatea nu e o soluţie

Dat fiind impactul ridicat pe care sectorul energetic îl are asupra mediului, prin emisiile de gaze cu efect de seră, încălzirea centralizată este văzută de Comisia Europeană ca un instrument cheie pentru tranziţia energetică. Calitatea aerului în oraşe va fi îmbunătăţită prin extinderea încălzirii centralizate, cu sisteme moderne şi inteligente, în zonele urbane.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

„Trebuie să creştem investiţiile în noi sisteme de încălzire şi răcire centralizată dacă vrem să decarbonizăm Europa într-o manieră eficientă din punctul de vedere al costurilor. Avem nevoie de mai multă încălzire şi răcire centralizată, de multe economii de energie şi, de asemenea, trebuie să distingem între zonele urbane şi rurale. Multă căldură se pierde pentru că nu avem reţele de încălzire centralizată. Căldura reziduală ar putea acoperi jumătate din necesar (acolo unde este disponibilă)”, notează Comisia Europeană, în textul amendat al Directivei privind energia din surse.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Aşadar, gazele naturale rămân un combustibil de bază pentru asigurarea energiei termice, iar avantajul încălzirii centralizate este că poate utiliza diferite surse de încălzire, nefiind limitată la un singur tip de combustibil. Un alt avantaj al gazelor naturale e că reprezintă partenerul ideal pentru energia din surse regenerabile, putând fi integrate în reţea în amestec cu gaze „verzi” şi hidrogen, ceea ce va conduce la un grad şi mai mare de decarbonizare a sistemelor centralizate de încălzire.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Apoi, industria gazelor naturale inovează permanent, pentru a se adapta nevoii de reducere a emisiilor. Astfel, tehnologiile actuale de încălzire pe bază de gaze naturale (boilere, pompe de căldură, centrale hibride şi microcentrale de cogenerare) pot opera cu gaze regenerabile, dar şi în parteneriat cu alte surse de încălzire, precum energia solară. În plus, gazele naturale pot fi utilizate optim în sinergie cu eficienţa energetică, ce trebuie să se îmbunătăţească prin renovarea clădirilor.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191