Doi frați au plecat în urmă cu 60 de ani la vânătoare de comori în Norvegia. S-au gândit că biserica locală era un loc bun pentru a căuta și chiar au găsit mai multe monede vechi, pe care le-au păstrat de-a lungul anilor într-o cutie. Însă, nu au avut habar ce comoară rară dețineau.
În urmă cu șase decenii, în copilărie, doi frați au pornit într-o vânătoare de comori în Norvegia, și s-au gândit că biserica locală era un loc bun pentru a căuta. Au descoperit în anul 1964 o serie de monede antice, pe care le-au păstrat într-o cutie timp de ani de zile, fără să bănuiască ce descoperire rară au făcut, de fapt.
Congresul Societății Române de Neurochirurgie va avea loc la Sinaia, pe 11-14 septembrie
Jan Gunnar Fugelsnes a spus că el și fratele său nu și-au dat seama de semnificația descoperirii lor în acel moment, fiind mici, dar considerând-o totuși ca fiind o comoară, au pus monedele într-o cutie și le-au păstrat.
La începutul acestui an, când arheologii au ajuns în zonă și au început să facă săpături, Fugelsnes, acum în vârstă de 67 de ani, le-a spus despre ce a găsit el și fratele său și i-a dus la biserica locală. S-a dovedit că cele 14 monede de argint erau extrem de rare și aveau 600 de ani, majoritatea datând din perioada 1300 – 1350, iar una din perioada 1450 – 1481. De asemenea, multe erau marcate cu coroane, un tip de monedă care nu prea a fost găsit până atunci în acea zonă din centrul Norvegiei.
Analiza ulterioară a arheologilor a relevat că monedele rare fuseseră descoperite într-un monument funerar, alături de alte artefacte prețioase. Printre acestea se numără ace, o piatră de chihlimbar și un șirag folosit pentru rugăciuni, elemente ce făceau parte din accesoriile din îmbrăcămintea defunctului.
Jan Gunnar Fugelsnes a făcut un gest remarcabil și a donat arheologilor monedele rare descoperite, iar artefactele vor fi supuse unui analize suplimentare, potrivit