Cum a moștenit Ion Luca Caragiale 2 milioane de euro, în banii de azi? Cine a fost persoana datorită căreia s-a îmbogățit peste noapte

Cum a moștenit Ion Luca Caragiale 2 milioane de euro, în banii de azi? Cine a fost persoana datorită căreia s-a îmbogățit peste noapte

Ion Luca Caragiale s-a născut pe 30 ianuarie 1852, în Haimanele, județul Prahova, astăzi parte din județul Dâmbovița. Talentul său dramatic s-a manifestat timpuriu, iar cele mai remarcabile piese ale sale au fost scrise până la vârsta de 33 de ani. Cu toate acestea, veniturile sale erau modeste, trăind în principal din împrumuturi și avansuri salariale din diversele sale slujbe. Cum a moștenit Caragiale 2 milioane de euro, în banii de azi?

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Însă, în anul 1885, când Caragiale devenise proaspăt tătic al lui Mateiu, soarta avea să-i surâdă. Moștenește o parte din averea Ecaterinei Momolo Cardini, cunoscută ca Momuloaia, verișoara mamei dramaturgului.  

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Ecaterina a decedat pe 7 noiembrie 1885, fără urmași și fără a lăsa un testament, spre deosebire de soțul ei, Momulo Cardini. În realitate, Momulo Cardini, un bucătar italian care a construit al doilea teatru din București în anul 1828, a fost sursa nesperată a prosperității care l-a eliberat pe Caragiale de sărăcia în care trăia. Primul teatru fusese ridicat de Domnița Ralu, fiica lui Caragea Vodă, în 1817, dar a fost distrus de un incendiu în 1825. Teatrul lui Momulo se afla la intersecția dintre strada Academiei și Calea Victoriei, cunoscută pe atunci ca Podul Mogoșoaiei.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Geronimo Cardini, supranumit Momolo de către locuitorii Bucureștiului, fost bucătar al lui Grigore Ghica Vodă, a devenit un comerciant de succes. Deținea, de asemenea, un han și o cofetărie în locul unde se găsește astăzi Casa Capșa. La debutul secolului al XIX-lea, cofetăria lui Momolo era locul de întâlnire al boierimii, unde se serveau baclavale și înghețate de neegalat, conform surselor istorice. Se spune că restaurantul italianului era renumit pentru delicatese cum ar fi curcanul umplut, denumit „țințirom” (gentilhomme), și răciturile sale deosebite.

După decesul său, averea lui Momolo Cardini a fost lăsată soției sale, Ecaterina. Așa cum am menționat anterior, Ecaterina a decedat în anul 1885, fără a avea descendenți și fără a redacta un testament.

Această situație a declanșat o luptă legală pentru moștenire, în care Caragiale, nepotul defunctei, a fost unul dintre beneficiari. Proprietatea Ecaterinei, cunoscută sub numele de Momuloaia, era considerabilă: domeniul Frătești din Vlașca, care astăzi face parte din comuna Frătești, Giurgiu, măsura de hectare, iar valoarea obligațiunilor se ridica la de lei.

Pe atunci, averea Ecaterinei a fost estimată la aproape trei milioane de lei. Conform evaluărilor realizate de , această sumă ar echivala astăzi cu aproximativ 12,5 milioane de euro. Mai mult, se estimează că Caragiale a primit o parte din această avere, cel puțin de lei, care în prezent ar valora în jur de 2,1 milioane de euro. Această prosperitate financiară i-a permis să organizeze numeroase banchete în onoarea lui Momuloaia, unde sărbătorea alături de prieteni. De asemenea, bunăstarea sa l-a ajutat să se mute în Berlin împreună cu familia în 1904, unde și-a petrecut restul zilelor.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191