Regina Maria, ultimă regină a României, a murit pe 18 iulie 1938, la vârsta de 62 de ani, după o lungă perioadă de suferință. Aceasta s-a îmbolnăvit în vara anului 1937 și nici măcar tratamentele la care a fost supusă nu au avut niciun efect. De ce a murit Regina Maria, la nici 63 de ani, o femeie care s-a lăudat toată viaţa cu sănătatea ei excelentă?
Regina Maria a României a murit pe 18 iulie 1938, la Sinaia, la vârsta de 62 de ani. Multe ipoteze despre moartea ei au circulat de-a lungul timpului, dar cert este că aceasta a avut parte de o suferință chinuitoare și lungă. Pe data de 11 martie 1937, aceasta a suferit o criză hepatică ce anunța debutul unei crunte boli, diagnosticul fiind stabilt după luni de analize și investigații.
„Din păcate, rezultatul analizelor a fost un dezastru pentru mine, Sunt într-adevăr bolnavă, o boală perfidă, epuizantă, care afectează ficatul și splina, pierderile de sânge, precum și reala tendință spre fleită, toate provin de la același lucru: sufăr de un soi de anemie pernicioasă, cu doar jumătate din numărul de globule roșii pe care ar trebui să-l am, și pentru această stare de sănătate nu există nimic altceva decât pat, pat, pat, pat …”, nota Regina Maria în jurnalul ei.
De ce nu o sustin PSD-istii pe Elena Lasconi: „Nu suntem slugile nimanui!”
Regina Maria a cerut să se întoarcă în România! „Sunt bolnavă, o boală perfidă, epuizantă”
Potrivit doctorului ei personal, aceasta suferea de cancer pancreatic, însă diagnosticul oficial a fost de ciroză hepatică postvirală, agravată de o insuficiență cronică venoasă a membrelor inferioare. La începutul lunii iulie 1938, Regina se afla la tratament la Dresda, unde a fost trimis la cererea doctorului Ioan Mamulea, după ce perioada de tratament la care fusese supusă la noi în țară nu avea niciun afect asupra ei. Simțind că nu mai are mult de trăit, Maria a cerut să se întoarcă în România, însă, starea ei era tot mai gravă, iar transportul îi putea fi fatal.
Regina Maria, teoretic, ultima regină a României, din moment ce Elena, soția lui Carol al II-lea, a divorțat de acesta înainte de încoronare și în anii 1940-1947 a purtat titlul de Regină Mamă, a plecat pe data de 15 iulie din Dresda cu trenul, cu scopul de a ajunge în seara zilei de 16 iulie la Sinaia.
Din păcate, în timpul transportului, aceasta a suferit o nouă hemoragie gravă, iar trenul a fost oprit pentru o zi la Cernăuți. Pe data de 17 iulie 1928, la ora dimineața, a ajuns la Sinaia. Din păcate, a doua zi, a suferit o nouă hemoragie, care de data aceasta i-a fost fatală. Astfel, pe data de 18 iulie 1938, Regina Maria a României s-a stins din viață.
Moartea reginei în amintirile Principesei Ileana
„În Dresda am văzut-o pe mama pentru ultima dată, atunci când m-am întors să-i fac cu mâna, la despărțire, iar ea s-a ridicat din pat să ne facă și ea cu mâna. Din Dresda, încă foarte bolnavă fiind, mama a fost luată înapoi în România la începutul lui iulie, și de acolo am primit ultimul mesaj direct de la ea – o telegramă în care mă înștiința despre sosirea ei și care se termina cu «Domnul să vă binecuvânteze pe toți.» Una din măhnirile mele cele mai mari a fost faptul că, deși eram soră medicală, nu mi s-a dat voie să am grijă de ea.
Neliniștită și nefericită fiind din această cauză, și fără să mă mulțumesc cu mesajele pe care mi le trimitea prin alți oameni, am amânat plecarea noastră de fiecare an la Wörthersee. În 18 iulie 1936 am primit un telefon care mă anunța că mama era pe moarte. (…)
Totuși, în dimineața aceea cred că știam, în inima mea, ce se întâmplase, chiar dacă refuzam să recunosc față de mine însămi. Când am ajuns la Cluj, după răsărit, am văzut toate steagurile în bernă. Mama murise la ora cinci, în ziua precedentă, în timp ce eu încă mă luptam să obțin permisiunea să mă duc la ea”, își amintea Principesa Ileana, despre moartea reginei, relatează