Președintele ANPC a semnat ordinele pentru încetarea practicilor înșelătoare și incorecte în cazul a 11 bănci, cărora le-a transmis să înceteze cu amenințările.
Au fost verificați 11 operatori economici financiari la care s-au descoperit practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă.
Ce spune Virgiliu Nanu (CJ Prahova) despre scumpirile Hidro Prahova
Băncile contestă amenzile
EXCLUSIV/ Prefectul Emil Drăgănescu, despre cei mai mari poluatori ai Ploieștiului
Băncile din România fac front comun și contestă în instanță amenzile primite de la ANPC.
”Comunitatea bancară analizează toate pârghiile legale pentru corectarea acestei nedreptăţi şi tragerea la răspundere a celor responsabili pentru prejudiciile grave de imagine aduse sectorului bancar.
Defăimarea instituţiilor de credit prin afirmaţii eronate şi calomnioase reprezintă un abuz şi apreciem că acest tip de retorică nu poate să fie tolerat în spaţiul public. În acest context, considerăm necesar ca instituţiile ierarhice superioare să intervină cu celeritate”, spun reprezentanții Asociației Române a Băncilor.
Noi grafice de rambursare?
Autorităţile statului recomandă emiterea unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul credit datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale.
Băncile ar putea fi investigate sub două aspecte de către Consiliul Concurenței: odată pentru trucarea ROBOR-ului și odată pentru practici înșelătoare privind calculul dobânzilor.
ROBOR stagnează
Potrivit BNR, indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a stagnat la 6,25%. În ceea ce privește ROBOR la 6 luni, acesta a scăzut la 6,31%.
Indicele de referință pentru creditele consumatorilor – IRCC – reglementat de OUG nr.19/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative este 5,98%.