Ceapa este plină de beneficii pentru organism și se poate include în numeroase rețete alimentare. În perioada de iarnă se poate păstra în diverse moduri, ca să reziste timp de mai multe luni, având condițiile optime.
Pentru a păstra ceapa peste iarnă în condiții optime, este important să urmezi câțiva pași de depozitare corectă pentru a preveni umezeala și deteriorarea. Există mai multe metode pentru a face acest lucru.
Cum se păstrează ceapa peste iarnă
Selectează cepele sănătoase: Verifică fiecare ceapă și alege doar cepele ferme, fără semne de mucegai sau pete moi. Cepele cu semne de deteriorare nu vor rezista bine peste iarnă.
Uscare la soare sau într-un loc aerisit: După recoltare, ceapa trebuie uscată bine, timp de 2-3 săptămâni. Așaz-o într-un loc uscat și aerisit (de exemplu, într-un garaj ventilat sau la soare), până când coaja devine uscată și crocantă, iar codițele se usucă complet.
Temperatura și umiditatea: Ceapa se păstrează cel mai bine la o temperatură scăzută (între 0-5°C) și la o umiditate scăzută, de aproximativ 65-70%.
Evită locurile umede, deoarece va provoca încolțirea sau mucegăirea cepei, așa că evită spațiile umede și reci, cum ar fi beciurile prea umede.
Alege un loc bine aerisit, precum o magazie uscată sau un spațiu de depozitare care permite circulația aerului.
Pentru depozitare, poți apela la plase, sau sau lăditțe perforate. Totodată, nici împletiturile tradiționale nu trebuie să fie uitate, dar trebuie asigurată ventilația.
Dacă vrei să le depozitezi în plase sau saci de plasă care permit aerisirea, pentru a preveni acumularea umezelii.
Poți folosi lădițe de lemn sau cutii perforate, dispuse pe rafturi pentru o bună circulație a aerului.
Ce beneficii are ceapa pentru organism
Ceapa are numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului său bogat în vitamine, minerale și antioxidanți.
Este bogată în antioxidanți, în special quercetină și vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva infecțiilor și inflamațiilor.
Ceapa conține compuși sulfurați și antioxidanți care reduc inflamațiile din organism, protejând astfel celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi și scăzând riscul de boli cronice.
Consumul de ceapă poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la scăderea nivelului de colesterol „rău” (LDL), contribuind la sănătatea inimii și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Ceapa conține compuși precum quercetina care pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină și ajută la reglarea nivelului de glucoză, fiind benefică în special pentru persoanele cu diabet de tip 2.
Este o sursă bună de fibre și prebiotice, care stimulează digestia și sprijină flora intestinală benefică, îmbunătățind astfel sănătatea generală a sistemului digestiv.