Cum știi dacă ai făcut bronșită sau pneumonie: Simptomele de care trebuie să ții cont

Cum știi dacă ai făcut bronșită sau pneumonie: Simptomele de care trebuie să ții cont

Bronșită sau pneumonie? Două boli care au simptome similare. Cum vă dați seama dacă aveți una din ele

La 103 ani de la semnarea actului istoric, SMV Ploiesti a organizat Sarbatoarea Tratatului de la Trianon”, pe „Aleea Fauritorilor Romaniei Mari”

Bronșita și pneumonia sunt două boli care au simptome similare, dar care pot avea consecințe foarte diferite. Pneumonia poate fi confundată cu bronșita, dar poate fi fatală pentru persoanele fragile. De aici importanța diagnosticării timpurii și a unui tratament adecvat, care accelerează recuperarea și reduce riscul de complicații.

STOP ABUZURILOR DIN JUSTIȚIE! Mesajul fostei sefe DIICOT Giorgiana Hosu, dupa achitarea post-mortem a politistului Dan Hosu: “Vreau sa se invete ceva din acesti 7 ani si oamenii sa invete sa gandeasca ei insisi. Sa nu se grabeasca nimeni sa arunce cu piatra”

Bronșita, numită uneori bronșită acută, și pneumonia, numită uneori pneumonită infecțioasă, sunt ambele infecții care pot afecta căile respiratorii. Cu toate acestea, nu sunt implicate neapărat aceleași microorganisme, iar cele două infecții nu afectează aceleași organe din căile respiratorii. Prin urmare, consecințele nu sunt aceleași, potrivit.

In atentia Politiei Prahova, OPC, ANAF! O firma din Brasov escrochează pensionari din Prahova, cu întâlniri la hoteluri, unde vând chinezării la suprapreț

Bronșită acută și pneumonie. Ce le provoacă?
Bronșita acută și pneumonia sunt boli infecțioase cu simptome asemănătoare, care pot fi confundate. Dar există și diferențe. În primul rând:

Pneumonia afectează plămânii (inflamația plămânilor);
Bronșita afectează tuburile bronșice (inflamarea bronhiilor), un fel de tunel prin care aerul intră și iese din plămâni.
În cele mai multe cazuri, bronșita este cauzată de viruși, adesea aceiași viruși care provoacă răceala și gripa. De fapt, o răceală sau o gripă precedă adesea bronșita.
Pneumonia
Pneumonia este cauzată în principal de bacterii (precum și de viruși și ciuperci, dar în cazuri mai izolate). Principalele bacterii implicate sunt Streptococcus pneumoniae (pneumococul) și Haemophilus influenzae (bacterii umane care fac parte din flora comensală a membranelor mucoase ale căilor respiratorii).

„Pneumoniile bacteriene și virale sunt mult mai frecvente decât pneumoniile micobacteriene, fungice sau parazitare”, notează Dr. Sanjay Sethi de la Jacobs School Of Medicine And Biomedical Sciences (Buffalo, SUA) într-un articol despre pneumonie.

În plus, mai multe microorganisme pot fi implicate în același timp. De exemplu, gripa (o infecție virală) este adesea complicată de o pneumonie bacteriană.

Poate bronșita să devină pneumonie? Când mergeți la medic?
Bronșita acută poate evolua într-adevăr în pneumonie. În plus, dacă aveți o răceală, o bronșită sau o altă boală virală (gripă etc.) care se agravează în loc să se amelioreze, este indicat să consultați medicul de familie cât mai repede posibil, înainte ca boala să se dezvolte, recomandă Casa de Asigurări de Sănătate.

Important de reținut este că pneumonia este o infecție mai profundă și mai periculoasă decât bronșita – și poate fi chiar fatală, potrivit santemagazine.fr.

Bronșită. Cele mai importante simptome ale bronșitei sunt:
tuse uscată (numită neproductivă), dar în 50% din cazuri, tusea devine productivă, adică uleioasă și însoțită de expectorație;
Febră slabă
Durere toracică (adesea în spatele sternului) de tip arsură care apare în timpul acestor episoade de tuse și la inspirația profundă;
Dureri de cap
Oboseală;
Dificultăți de respirație

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191