Curent și căldură, fără facturi. Independența energetică, dovedită de pensiunile din sălbăticia munților

Curent și căldură, fără facturi. Independența energetică, dovedită de pensiunile din sălbăticia munților

Independența totală față de curentul electric și energia termică din rețelele naționale nu este o utopie. Exemplul ni-l oferă cele câteva pensiuni construite în zone sălbatice din Munții Buzăului.

Mesaj din partea judecatorilor pentru „Portocala si Onea”: Magistrati cu un profil nesanatos

Un astfel de local complet autonom se află pe malul lacului Siriu din Buzău. Proprietarul complexului, un inginer electronist, folosește de peste un deceniu și jumătate panouri solare pentru curent și agent termic, dar și pompe de aer.

Un băiețel de cinci ani din Ploieşti, diagnosticat cu leucemie, are șanse la viată dacă îi suntem alături

 

OPC a amendat Ploiesti Shopping City, dupa ce ziarul nostru a publicat imagini cu mizeria de la fast-food-uri

Sergiu Tutulan spune că de 15 ani nu mai plătește facturi la curent sau gaze, deoarece cabana sa este alimentată de la panourile fotovoltaice, iar încălzirea vine prin pompe de aer. A fost nevoit să investească în astfel de instalații, deoarece a construit pensiunea într-o zonă izolată, departe de rețeaua de electrificare.

„Aici era un cioban cu oițele, nu era absolut nimic în zonă, nici măcar drum. A fost o provocare frumoasă, pe care pot spune acum, după eforturi mari, că am învins-o și ne putem lăuda, iată, că suntem un complex cu autonomie totală din punct de vedere energetic”, declară Sergiu Tutulan, administratorul pensiunii Izvorul Bucuriei.

În ultimii ani și-a mărit sistemul de alimentare cu noi panouri de captare și acumulatori performanți. Încă un grup de panouri solare încălzește apa menajeră, iar câteva pompe de căldură aer-apă extrag energie din aerul de afară și încălzesc caloriferele și conductele din pardoseală.

„Transmisia căldurii este importantă, de la un etaj la altul, repartizarea camerelor înălțimea, sunt foarte multe lucruri importante pentru a obține un confort termic. Apa caldă produsă prin încălzire solară sau pompe este la temperatură normală, 45 de grade Celsius”, spune proprietarul pensiunii de la Siriu.

Sergiu Tutulan declară că a cheltuit în 15 ani aproximativ 50.000 de euro în echipamentele care îi asigură energia electrică și termică. El mai precizează că, dacă ar fi beneficiat de toate utilitățile din rețelele naționale, facturile l-ar fi obligat la costuri mult mai mari, de la înființarea complexului și până astazi.

În timp, buzoianul a învățat cum să-și adapteze pensiunea astfel încât să consume cât mai eficient energia. Încăperile trebuie să aibă ferestre cât mai largi, pentru a spori iluminarea naturală, aparatele din cameră să fie cât mai economice. Inclusiv televizoarele e bine să aibă diagonale cât mai mici.

„Indicat, pentru evitarea risipei, este ca absolut toate becurile să fie tip led și să fie pornite prin senzori. Iluminatul este în întregime economic și, pot să spun asta cu mândrie, l-am realizat încă din construcția acestei pensiuni”, explică Sergiu Tutulan.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191