Românii se înghesuiau, în anii comunismului, nu numai pe litoral, ci și în stațiunile balneare, vestite pentru tratarea diverselor afecțiuni. De departe, cea mai aglomerată era stațiunea Băile Herculane, vizitată, cândva, și de marile personalități ale lumii. Acum, însă, totul pare o ruină. Nostalgic, de fel, Dan Negru trage un semnal de alarmă, prin intermediul Click!
Dan Negru: „Azi, copiii mei nu mai au ce să vadă acolo!”
Dan Negru duce dorul vremurilor de odinioară, când își însoțea bunicii la Băile Herculane. Are marele regret că acum nu-și mai poate duce și el, la rându-i, cei doi copii, în vestita stațiune, cândva, perla turismului românesc:
„Herculane e o rușine! Ce au reușit două imperii să construiască în 2000 de ani, noi am dărâmat în 20 de ani. Când eram copil mergeam cu bunicii mei la Herculane, vara. Azi copiii mei nu mai au ce să vadă acolo. Herculane are clădiri în paragină, fântâni arteziene demolate. E simbolul neputinței noastre. Prințesa Sissy spunea, acum peste 100 de ani, că e locul ””luxului desăvârșit””, spune Dan Negru, pentru Click!
E dezamăgit de turismul românesc: „Asta mă enervează!”
Celebrul prezentator al emisiunii „Jocul cuvintelor”, de la Kanal D, consideră că România ar putea atrage mult mai mulți turiști, pentru că, la urma-urmei, avem și cu ce ne lăuda:
„Atunci când sunt invitat de românii din străinătate, ca să prezint diferite evenimente, îmi iau și familia cu mine. Dar o fac și când merg prin țară, așa că fiica și fiul meu sunt obișnuiți să descopere lumea. Augustin spunea că lumea e ca o carte și cine nu călătorește nu citește decât prima pagină.Turismul european e bazat mult pe city break și exact asta ne lipsește nouă.Asta mă enervează cel mai mult. Timișoara și București sunt orașe de city break pentru europeni, dar noi nu știm deloc să-i atragem cu asta”, a mai menționat el, pentru Click!
Ce afecțiuni se pot trata la Băile Herculane?
Herculane este cea mai veche stațiune balneară din România, situată la o altitudine de 168 m, la 8 km de județul Mehedinți și la 25 de km de frontiera cu Serbia. Aici se găsesc ape minerale izotermale și hipertermale (38-60 °C), slab radioactive, hipotone, cu diferite compoziții chimice: sulfuroase, clorurate, calcice, sodice.
Tratamentele constau în împachetări cu nămol sapropelic și parafină, reflexoterapie, crioterapie, acupunctură. Se pot trata, datorită apelor curative, diverse afecțiuni, precum rahitismul, reumatismul, osteoporoza, bolile cardiovasculare, neurologice, dermatologice și pediatrice.
Cât costă cazarea în cele mai vechi stațiuni din România?
Băile Herculane e o stațiune situată în partea de Sud-est a Judeţului Caraş Severin. Preț cazare: între 150 și 700 de lei/noapte.
Băile Govora, din județul Vâlcea, este una dintre cele mai bogate staţiuni balneare în ape iodurate şi bromurate din Europa. Preț cazare: între 140 și 500 de lei/noapte.
Băile Felix, din comuna Sânmartin, județul Bihor, Crișana, este o stațiune căutată pentru apele oligominerale, cu conținut bogat de săruri. Preț cazare: între 200 și 900 de lei/ noapte.
Băile Călimănești-Căciulata este cea mai renumită stațiune balneo-climaterică, de pe Valea Oltului, cu vestitele sale ape termale. Preț cazare: între 160 și 600 de lei/noapte.