Turul 2 al alegerilor prezidentiale ii aduce fata in fata pe Calin Georgescu, candidat independent, si Elena Lasconi, reprezentanta USR. Pentru PSD si electoratul sau, decizia ar trebui sa fie simpla, dar situatia „din teren” e cu totul diferita de ce se intampla la Bucuresti. In timp ce unii lideri nationali ai PSD au aratat sustinere pentru Lasconi, in teritoriu lucrurile stau cu totul altfel.
EXCLUSIV/ Prefectul Emil Drăgănescu, despre cei mai mari poluatori ai Ploieștiului
Primarii si liderii locali PSD sunt fermi: nu o vor sprijini pe Lasconi. Iar motivele sunt cat se poate de clare.
Scandal între Hidro Prahova și firma care a reparat surpările din Slănic. Cine e vinovat
PSD-istii nu uita si nu iarta
Multi dintre social-democrati nu pot trece peste ipocrizia evidenta a USR si a sustinatorilor sai. Ani la rand, activistii progresisti, influencerii si presa favorabila USR au ridiculizat si demonizat PSD. Cine poate uita valul de ura generat de celebra „placuta suedeza” sau atacurile constante din partea unor figuri precum Cristian Ghinea, Tudor Chirila, Lucian Mindruta sau Cristian Tudor Popescu? Aceiasi oameni care acuzau PSD de toate relele tarii cer acum, cu disperare, sprijin pentru Elena Lasconi.
Refuzul PSD-istilor de a o sustine pe Elena Lasconi este strans legat de modul in care USR si sustinatorii sai au tratat liderii si electoratul PSD de-a lungul anilor. Un exemplu clar este campania din 2014 impotriva lui Victor Ponta, cand a aparut celebrul slogan „Puie Monta”, o varianta mascata a unei insulte de mahala. Acest tip de discurs a fost intens incurajat de USR-istii condusi de Sandy Batausu’, un militant agresiv care mobiliza protestatarii impotriva PSD. Acesta a fost momentul in care injuriile si vulgaritatea au intrat in spatiul politic, devenind instrumente folosite constant pentru a discredita partidul social-democrat.
De atunci, atacurile au escaladat, culminand cu popularizarea sloganului „Muie PSD”, care a fost transformat de USR si sustinatorii sai intr-un „brand” politic. Initial o expresie folosita in mediul penitenciar sau in cercurile bagabontilor, aceasta injuratura a fost adusa in spatiul public ca un simbol al luptei impotriva PSD. Expresia a fost folosita la proteste, concerte sau chiar in preajma copiilor. La un moment dat, o mama si-a invatat fetita de doar 6 ani sa strige „Muie PSD” in cor, aratand cat de departe a mers degradarea discursului public promovata de USR.
Mai mult, in loc sa militeze pentru independenta justitiei si raspunderea magistratilor, USR a exercitat presiuni pentru a transforma sistemul judiciar intr-o unealta politica. Aceasta strategie a fost folosita pentru a-l inlatura pe Victor Ponta, dar si pentru a-l trimite pe Liviu Dragnea la inchisoare, intr-un climat in care orice social-democrat putea deveni tinta justitiei la comanda.
Pentru PSD, aceste episoade sunt dovada clara a ipocriziei USR. Cum poate un partid care a fost demonizat sistematic printr-un limbaj vulgar si actiuni agresive sa raspunda pozitiv calaului sau? Pentru unii social-democrati, refuzul de a o sustine pe Elena Lasconi reprezinta o declaratie de demnitate politica.
De asemenea, protestatarii care au invadat holurile Parlamentului, au huiduit si au cerut „sange si catuse” pentru social-democrati au schimbat brusc placa. Acum se roaga de PSD sa le voteze candidata. E ca si cum aceia care te-au insultat ani de zile vin acum sa-ti ceara un favor. Iar PSD-istii au un raspuns simplu: „Nu suntem slugile nimanui.”
„E treaba candidatilor sa convinga”
Primarii si liderii locali ai PSD sunt hotarati sa nu se lase implicati intr-un joc politic pe care il considera ipocrit. Ei sustin ca nu e datoria lor sa convinga electoratul sa voteze un anumit candidat. „E treaba candidatilor sa convinga alegatorii, nu a noastra,” spun multi dintre ei. Aceasta pozitie subliniaza respectul pentru democratie si independenta votului.
Mai mult, multi PSD-isti considera ca daca Elena Lasconi ar fi fost cu adevarat varianta cea mai buna pentru Romania, ar fi castigat primul tur. Faptul ca a terminat pe locul 2 arata clar ca oamenii nu au vazut-o drept alegerea ideala. Atunci, de ce ar trebui PSD sa intre in acest joc si sa o sprijine?
USR, parsivi si oportunisti?
Din perspectiva multor PSD-isti, USR si sustinatorii sai dau dovada de un oportunism cinic. Dupa ani in care au demonizat PSD, acum isi dau seama ca fara sprijinul social-democratilor, Lasconi nu are nicio sansa in turul 2. Electoratul PSD nu uita si nu iarta. Iar in teritoriu, mesajul e clar: PSD nu joaca dupa regulile altora.
In concluzie, refuzul PSD de a o sustine pe Elena Lasconi nu e doar o decizie politica, ci si una morala. Social-democratii au fost tratati ca inamici ani de zile, iar acum nu sunt dispusi sa devina unelte in strategia USR. Indiferent de presiunile de la Bucuresti, vocea teritoriului se face auzita: PSD-istii refuza sa fie „pionii” altora.