De ce se văruiesc, de fapt, pomii primăvara. Explicația la care nimeni nu s-a gândit până acum

De ce se văruiesc, de fapt, pomii primăvara. Explicația la care nimeni nu s-a gândit până acum

Mai mult ca sigur că mulți dintre noi am văzut copaci vopsiți cu var, primăvara. Chiar dacă mulți dintre noi pot avea impresia că acest obicei nu are decât o valoare estetică, în realitatea, varul alb de pe pomi are un rol mult mai important decât am crede!

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Indiferent în care regiune a țării locuim, cu siguranță că am observat deja acest fenomen primăvara, iar, câteodată, chiar și toamna. În aceste perioade din an, gospodarii din țara noastră obișnuiesc să văruiască trunchiul pomilor cu alb, iar pentru mulți dintre noi, acest obicei poate părea unul destul de bizar.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Cu toate acestea, potrivit informațiilor de la , zugrăvirea pomilor are o logică extrem de practică! Acest obicei nu este o simplă preferință estetică, ci poate fi crucial pentru a proteja sănătatea copacilor noștri. Mai precis, trunciul va fi protejat, datorită varului, de diversele insecte dăunătoare, cât și de bolile fungice. Varul devine o adevărată barieră, care protejează pomul de agenții patogeni.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Un alt motiv extrem de ingenios pentru văuirea pomilor, la care nu multă lume se gândește, are legătură cu schimbările de temperatură din perioada primăverii. Varul alb aplicat pe trunchiul copacilor poate ajuta la reflectarea eficientă a razelor Soarelui, astfel că scoarța nu va fi dăunată de expunerea la temperaturi mari, cât și la radiația solară.

De asemenea, varul alb aplicat copacilor poate ajuta și în cazurile în care vremea merge în extrema cealaltă. Dacă cumva ne confruntăm cu o primăvară extrem de rece, în care temperaturile coboară sub zero grade, varul poate ajuta la menținerea unei temperaturi constante, iar pomii noștri pot fi protejați de îngheț.

Iar, nu în ultimul rând, văruirea pomilor poate fi de folos la sigilarea rănilor, cât și la prevenirea scurgerii de sevă din copacul nostru. Astfel, chiar dacă mulți dintre noi ne putem gândi că acest obicei are un rol pur estetic, văruirea pomilor este mult mai utilă decât crede.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191