De unde vine expresia „moaș-ta pe gheață” și ce înseamnă, de fapt. Mulți români o folosesc, dar nu-i cunosc semnificația

De unde vine expresia „moaș-ta pe gheață” și ce înseamnă, de fapt. Mulți români o folosesc, dar nu-i cunosc semnificația

Având în vedere cât de veche este limba română, faptul că există și unele expresii pe care chiar și noi, ca vorbitori nativi, nu reușim să le explicăm cu precizie, nu va surprinde pe nimeni. De-a lungul secolelor, limba noastră s-a schimbat constant, iar astăzi există unele arhaisme și regionalisme care sunt extrem de greu de înțeles pentru cei mai mulți dintre noi. Iar o asemenea expresie este și „moaș-ta pe gheață”!

Cum cheltuie PNL banii partidului: Plăteşte figuranți să facă circ prin Ploieşti. Doar urmează an electoral…

După aproximativ 2 milenii, putem spune, fără probleme, că limba noastră are în spate o moștenire îndelungată. Iar de-a lungul timpului, româna a fost influențată și de către nenumăratele popoare care intrau în contact cu strămoșii noștri, până când toate aceste transformări au condus către un grai pe care îl recunoaștem astăzi drept română. Însă, asta nu înseamnă că odată ce limba noastră s-a „născut”, ea a apărut și în forma ei actuală!

ICCJ nu se abate de la respectarea legii! Inalta Curte a desfiintat o noua condamnare data de judecatorul CAB Ciprian Ghita

Româna s-a schimbat semnificativ de-a lungul timpului, iar astăzi există nenumărate arhaisme și regionalisme care sunt foarte greu de explicat. Chiar și noi, ca vorbitori nativi, avem probleme în a înțelege la ce se referă unele cuvinte și expresii, iar poate că cel mai bizar astfel de caz este „moaș-ta pe gheață”! Ei bine, potrivit informațiilor oferite de către cei de la , explicația ne va surprinde!

INTERVIU/ Adrian Tăbîrcă, primarul din Vadu Săpat: „Cu sprijin financiar, putem să devenim zonă turistică”

Se pare că, deși această expresia putea fi auzită de-a lungul întregii țări, iar poate că unele persoane încă o folosesc, ea provine, de fapt, din Bucovina! Iar în ce privește explicația înțelesului acestei expresii, ei bine, părerile sunt împărțite! În primul rând, se pare că în zona de unde provine expresia, „moș” și „moșică” înseamnă „bunic”, sau „bunică”. Mai poate fi vorba și despre persoana care asistă femeia la naștere. Iar restul expresiei ar face trimitere la acțiune violentă.

Astfel, expresia poate fi folosită atunci când vrei ca cineva să te lase în pace. De asemenea, ea mai poate fi și un tip de blestem. Mai precis, deoarece moașa alunecă pe gheață, se înțelege că nu vrem ca persoana căreia îi spunem aceste vorbe să se fi născut.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191