Conştienţi de pericolul la care îi expune pe tineri, cei doi patroni ai fabricii ar fi spus că „le vând vise copiilor”, asta arată surse Observator. În doar un an, cifra de afaceri a reţelei a crescut cu aproape 200%.
Copiii şi adolescenţii, printre cei mai fideli cumpărători de „vise”
Ca în filmele cu terorişti, zeci de mascaţi au descins astăzi la „Fabrica de vise” din Iaşi. Oficial, compania se recomandă ca fiind lider global în extracția de canabis şi era autorizată să cultive, recolteze şi să fabrice produse care aveau în compoziţie cânepă. Dar, în cantităţi reglementate de lege. În realitate, aici se produceau cu bună ştiinţă dispozitive electronice de vapat, acadele, jeleuri şi bomboane pentru copii şi adolescenţi încărcate cu subsţante psihoactive.
Unele dintre substanțe sunt interzise, altele sunt pe cale de a intra pe această listă. Unele sintetice, altele naturale. Toate, însă, produc halucinații, stări eufiorice și dependență. Aveau acelaşi efect ca marijuana, spun ofiţerii antiodrog.
Peste de dispozitive au ajuns pe piaţă
Surse Observator spun că cel puţin patru elevi ar fi ajuns de urgenţă spital după ce au fumat sau au mestecat acadele făcute în această hală.
Clara Mihociu, reporter Observator: „În această fabrică s-au produs, de la finalul anului trecut, drajeuri, jeleuri, prăjituri dar şi dispozitive de vapare care aveau în compoziție substante psihoactive periculoase. Potrivit anchetatorilor, cel puțin de dispozitive de acest gen au ajuns pe piaţă, cele mai multe la copii și tineri. Iar în tot acest timp, cei vare le comercializau se pare că știau exact ce vând și cât de periculoase pot fi. Aşa ajungeau tinerii dependenţi fără voia lor.”
„Le vindem vise copiilor”
Surse Observator spun că patronii se lăudau, extrem de cinic, că „le vindem vise copiilor”. De acolo vine numele operațiunii „Fabrica de vise”. Produsele erau populare în special, în apropierea şcolilor.
Alexandru, proprietar hală: „Ritmul producţiei a fost acelaşi din 2019, de când au venit. De la bun început a spus ce vrea să facă, să extragă substanţe din cânepă şi să le folosească la medicamnete şi uleiuri. Am participat la prima relgmentare a producţiei şi ce era ilegal se dădea la o parte.”
Produsele erau vândute în 23 de judeţe, inclusiv în Capitală
Ofiţerii antidrog au descoperit o adevărată caracatiţă. Produsele periculoase erau distribuite în 23 de judeţe şi în Capitală, practic în mai mult de jumătate din ţară. Ajungeau de altfel şi la export. La noi, se vindeau în magazine centrale, mall-uri sau online. Iar preţurile variau între 5 lei o acadea şi puţin peste 100 de lei o cutie cu jeleuri.
Aşa a reuşit reţeaua să-şi crească cifra de afaceri cu 188%. Anul trecut, au încasat aproape 4 milioane şi jumătate de lei din afacere ilegală, la care lucrau doar 8 angajaţi.
Camera ascunsă: „Confiscă tot ce conţine HHA. Mai acum o oră au plecat de la mine cu punga. E razie în toată ţara.”
Bomboanele erau promovate ca remediu pentru anxietate şi insomnii
Ca să-şi convingă clienţii, produsele erau promovate ca fiind un remediul pentru insomnii, dureri musculare, anxietate, depresie. Fără conţinut de THC. În realitate, bomboanele aveau în compoziție tocmai această substanţă interzisă de instituțiile antidrog europene.
Bogdan Gheorghe, Agenţia Naţională Antidrog: „THC este un alt compus, tot din planta de canabis, care este responsabil pentru efecte psihoactive. Diferenţa dintre cele două este că doar THC conduce la efecte psihoactive, CBD nu.”
Gigel Lazăr, directorul CIADO România: „Dacă noi nu vom reduce cererea din punctul de vedere al campaniilor de promovare, tot timpul vor fi consumatori. Doar pe linia de destructurare a traficanţilor vom avea consumatori din ce în ce mai mulţi. Nu vom ajunge niciodată la vârful care controlează totul. Avem dealeri la 14-15 ani.”
Afacerea cu canabis are sediul central în Canada, la Vancouver şi birouri inclusiv în Japonia. În 2019, se lăudau că au 450 de hectare de teren agricol pe care cultivă canabis. 42 de persoane au ajuns în faţa ofiţerilor antimafia.