Mai multe morminte de inhumație conservate au fost descoperite în interiorul Bisericii Evanghelice, din centrul orașului Bistrița. Biserica Evanghelică este un monument de arhitectură reprezentativ pentru tranziția de la stilul gotic la cel al Renașterii în Transilvania.
Au fost descoperite morminte de inhumație conservate în situ
Cercetarea arheologică din interiorul monumentului s-a desfășurat odată cu debutul proiectului de reabilitare și conservare a Bisericii Evanghelice. Scheletele descoperite au fost cercetate la sfârșitul lunii ianuarie 2023, scrie „În 2019, odată cu debutul proiectului de reabilitare și conservare a Bisericii Evanghelice Bistrița, specialiștii Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud au întreprins o campanie de cercetare arheologică preventivă în interiorul monumentului.
Alături de alte descoperiri au fost găsite și câteva morminte de inhumație foarte bine conservate în situ. Iată că 28-29 ianuarie 2023 am întreprins o nouă activitate de consultanță antropologică și în felul acesta au putut fi studiate toate scheletele provenite din această cercetare arheologică. Acțiunea s-a desfășurat la Muzeul din Bistrița și am avut onoare să lucrăm, de această dată, cu o echipă extinsă de specialiști, care împreună au reușit să stabilească câteva date esențiale despre materialul osteologic descoperit, date ce vor fi publicate în momentul în care se vor formula concluziile antropologice finale”, precizează comunicatul citat.
De ce nu o sustin PSD-istii pe Elena Lasconi: „Nu suntem slugile nimanui!”
Unde se află Biserica Evanghelică
Aflată în centrul orașului Bistrița, Biserica Evanghelică este un monument de arhitectură reprezentativ pentru tranziția de la stilul gotic la cel al Renașterii în Transilvania. Cu o înălțime de 75 de metri, turnul Bisericii Evanghelice din Bistrița este cel mai înalt turn medieval din România, fiind cu puțin mai înalt decât turnul Catedralei Evanghelice din Sibiu.
Biserica Evanghelică este considerată a fi unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale orașului. În 2008, din cauza unor copii care se jucau cu niște chibrituri în apropiere, acesta a luat foc și s-a stârnit un adevărat incendiu. Însă cu eforturile sașilor din diasporă, ale Bisericii Evanghelice și ale primăriei s-au strâns banii necesari pentru renovarea lui, a bolților și a structurii de rezistență.