Despescu (MAI): Ciolacu a cerut o soluție ca șoferii testați să primească înapoi permisul dacă analizele nu sunt gata în 72 de ore

Despescu (MAI): Ciolacu a cerut o soluție ca șoferii testați să primească înapoi permisul dacă analizele nu sunt gata în 72 de ore

O săptămână. Atât a durat lupta Guvernului cu șoferii prinși la volan după ce au consumat droguri. Legea care îi lăsa fără permis pe cei care refuzau drugtestul a fost publicată în Monitorul Oficial sâmbăta trecută. De atunci și până acum, aproape de oameni au semnat o petiție în care cer anularea legii. Astăzi, Executivul a cedat.  Premierul Marcel Ciolacu a cerut luni un act normativ prin care șoferilor al căror permis a fost reținut după testare să îl primească înapoi dacă nu primesc rezultatele în 72 de ore, a declarat la Digi24 secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu. Dacă rezultatul vine după 72 de ore și e pozitiv, se face dosar penal pentru conducere sub influența substanțelor interzise.

Ioana Neagu, primărița „credincioasă” din Valea Călugărească a uitat de promisiunile din campanie. Rețeaua de apă şi canal, abandonată!

Guvernul amână modificările din Codul Rutier privind testele antidrog cel puțin câteva luni, cel mai probabil până la finalul anului. Executivul recunoaște incapacitatea statului de a aplica propriile măsuri aprobate. Acum, România urmează să achiziționeze aparatura performantă care să vină cu rezultate rapide și precise.

Ruşinea politicii prahovene: Alin Moldoveanu (PNL), karatistul care a adus un municipiu la „rang” de comună

Practic, de joi va rămâne în vigoare vechea lege.

Crimă cu premeditare! Ploieştenii, ucişi de marii poluatori sub privirile nepăsătoare ale autorităților plătite SĂ TACĂ! CAMPANIE Phonline.ro şi Observatorulph.ro

Cea mai mare problemă a ordonanței controversate a fost că ea a intrat în vigoare, deși Institutele de medicină legală nu fac față nici acum valului de testări. Asta a dus la un război între polițiști și medici. Poliția își dorea să facă propriile teste, însă medicina legală nu a fost de acord. 

„În ședința de azi, Marcel Ciolacu a cerut o soluție ca în 72 de ore de la momentul recoltării probelor biologice sau testului inițial în stradă să avem un răspuns.

Maine, până la următoarea ședință de guvern de joi vom vedea sub ce formă vom avea ca act normativ acest mecanism.

Conducătorul auto e oprit în stradă, e supus testului drugest. Dacă a ieșit pozitiv este condus la o unitate medicală autorizată, cea din lista actelor normative. Dacă refuză în stradă, este condus tot de echipajul de poliție la aceleași unități medicale unde se procedează la recoltarea probelor biologice. În acel moment, conducătorul auto trebuie să aibă în 72 de ore un răspuns de la autoritățile statului român.

Și dacă șoferul a ieșit la aparat pozitiv și dacă refuză testarea, i se retrage permisul ca măsură administrativă temporară, fără dosar penal. 72 de ore sau mai puțin rămâne fără permis. Dacă rezultatul nu vine în 72 de ore, premierul a cerut act normativ ca după 72 de ore să i se restituie permisul, dar procedura merge mai departe. Dacă rezultatul vine după 72 de ore și e pozitiv, se face dosar penal pentru conducere sub influența substanțelor interzise.

Am primit asigurări de la Medicină Legală și de la Ministerul Sănătății că această procedură de analiză în laborator durează azi în țară de la 2 la 7 zile”, a declarat Despescu.

Despre impactul consumului de ibuprofen, el a spus că nu MAI trebuie să dea răspuns, „pentru că din perspectiva substanțelor interzise există reglementat cine e responsabil.”

„Aparatul drugtest detectează orice substanță interzisă, testul din stradă e preliminar, detectează doar prezența substanței. Când vine rezultatul de laborator care reprezintă probă atunci se face dosar penal”, a adăugat Despescu.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni, la sediul partidului, că va avea discuţii cu miniştrii, în privinţa modificărilor legale referitoare la şoferii care consumă droguri, pentru a lua o decizie în şedinţa de Guvern de joi. El a precizat că trebuie găsite soluţii ca să nu abandonăm lupta împotriva drogurilor dar nici să facem o nedreptate unor oameni nevinovaţi şi a adăugat că în mod categoric, răspunsul la testul făcut de Poliţie trebuie să fie între 48 de ore şi 72 de ore, de la IML. 

Întrebat despre cazurile în care şoferilor li se ridică permisul pentru că au luat o pastilă de răceală, premierul Ciolacu a răspuns: ”Nu s-a întâmplat până acum acest lucru. Dvs puneţi o întrebare ca şi cum s-ar întâmpla acest lucru. Joi vom lua măsurile ca acest lucru să nu se întâmple”. 

Poliția Română a făcut sâmbătă noi precizări privind controversata ordonanță antidrog. Potrivit comunicatului emis de IGPR, nu şoferii sunt testaţi, riscând astfel retragerea permisului, ci doar cei care au istoric de consum de susbstanţe interzise sau alcool, dacă au un ”comportament nefiresc” sau dacă se găsesc în vehicul sticle sau substanţe suspecte.

„Anterior definitivării textului şi adoptării actului normativ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei rutiere, acesta a fost postat în transparenţă decizională şi, ulterior, supus dezbaterii publice, tocmai pentru a se cunoaşte clar intenţia de reglementare în domeniul circulaţiei pe drumurile publice. De altfel, în urma parcurgerii acestor etape, au fost luate în considerare propuneri sau observaţii cu privire la prevederile proiectului de act normativ”, afirmă oficialii Poliţiei Române.

Poliția Română spune că nu toți șoferii din trafic vor fi testați „aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, ci doar cei care se regăsesc într-una dintre situaţiile următoare”: 

a) dacă șoferul a fost sancționat, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârşirea contravenţiei de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice;

b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a unor substanţe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanţe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulaţie, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârşit infracţiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;

c) în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive; d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive”, mai arată IGPR.

Potrivit IGPR, ”retragerea permisului de conducere în cazul acestui refuz încetează, iar şoferul primeşte permisul înapoi, dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă lipsa în organism a alcoolului sau a substanţelor psihoactive”.  

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191