Determinarea parathormonului intact: când este recomandată și de ce

Determinarea parathormonului intact: când este recomandată și de ce

Parathormonul intact, cunoscut și sub denumirea de PTH intact, este un hormon produs de glandele paratiroide, patru glande mici situate în proximitatea glandei tiroide. Rolul principal al acestui hormon constă în reglarea nivelului de calciu ionic prezent în lichidul extracelular. Astfel, atunci când nivelul de calciu din sânge este prea scăzut, glandele paratiroide eliberează PTH în fluxul sanguin. În schimb, când nivelul de calciu este ridicat, glandele încetează secreția de parathormon. În acest articol, îți vom spune când este recomandată determinarea hormonului PTH și ce pot indica rezultatele acestei analize.

Când este recomandată determinarea parathormonului intact?

Analiza PTH este recomandată în special atunci când analizele uzuale de sânge indică un nivel anormal al calciului. Acest lucru poate fi semnalat fie de un nivel foarte scăzut, fie de unul foarte ridicat al acestei substanțe în organism, situații care pot indica existența unor afecțiuni precum hipercalcemia sau hipocalcemia.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Hipercalcemia, sau nivelul crescut de calciu în sânge, poate fi asociată cu diverse simptome, printre care risc crescut de fracturi osoase, urinare mai frecventă, senzație de sete crescută, prezența calculilor renali, oboseală, greață și vomă. Pe de altă parte, hipocalcemia, sau nivelul scăzut de calciu în sânge, poate fi indicată de simptome precum crampe musculare, puls neregulat sau senzația de mâncărime în degetele mâinilor și picioarelor.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Determinarea nivelului de PTH se face printr-o simplă analiză de sânge. Proba de sânge este de obicei prelevată dimineața, pe stomacul gol.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Interpretarea rezultatelor: ce înseamnă niveluri crescute și scăzute de parathormon intact

Valorile normale pentru parathormon intact în relație cu calciul sunt: PTH intact (pg/mL) – 15-65, calciu seric (mg/dL) – 8,6-10,2. Valorile pot varia în funcție de laboratorul în care sunt efectuate testele, dar acestea sunt în general valorile acceptate.

Dacă nivelul de parathormon intact este scăzut, iar calciul este de asemenea scăzut, poate fi vorba de hipoparatiroidism. Dacă, în aceeași situație, nivelul de calciu este mărit, vorbim despre hipercalcemie de cauză non-parotiroidiană, ale cărei posibile cauze includ anumite forme de cancer, unele medicamente ori excesul de vitamina D.

În cazul în care nivelul de parathormon intact depășește valorile de referință, iar calciul este scăzut, sunt necesare analize suplimentare, care să măsoare nivelul de fosfor, magneziu și vitamina D din sânge, înainte de a se putea stabili un diagnostic. Dacă nivelul de parathormon crescut corespunde unui nivel de calciu crescut, diagnosticul poate fi cel de hiperparatiroidism.

Există și situații în care, pentru a menține o concentrație corectă de calciu în organism, glandele paratiroide produc parathormon intact în exces. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, la persoanele cu boli renale cronice sau deficiență de vitamina D.

Interferențe și limite

Există mai mulți factori care pot modifica rezultatele analizei PTH, inclusiv anumite afecțiuni. Printre acestea se numără sindromulul Zollinger-Ellison, hipertiroidismul, sindromul DiGeorge, sarcoidoza, deficitul de magneziu, insuficiența renală sau sindromul Burnett. Sindromul Zollinger-Ellison poate duce valori crescute ce nu țin de hiperparatiroidism, în timp hipertiroidismul, sindromul DiGeorge, sarcoidoza, deficitul de magneziu, insuficiența renală și sindromul Burnett pot duce la scăderea nivelului de parathormon.

Pentru clarificarea diagnosticului, pot fi necesare analize și investigații suplimentare. De exemplu, pentru confirmarea hipertiroidismului se poate recomanda efectuarea analizei FT4 sau dozarea tiroxinei libere, un hormon tiroidian.

Determinarea nivelului parathormonului intact poate ajuta la diagnosticarea și gestionarea mai multor afecțiuni care afectează metabolismul calciului și fosforului din organism. Este însă important ca interpretarea rezultatelor acestei analize să fie făcută doar de către un medic specialist, în context clinic.

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol nu pot înlocui vizita la medic. Pentru recomandări corecte privind analizele necesare în vederea evaluării sănătății, precum și pentru interpretarea rezultatelor acestora, programează-te la un consult de specialitate! 

Surse: 

https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/hormonul-paratiroidian-pth

https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/free-t4

 

 

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191