Este una dintre cele mai frumoase gări din țara noastră, iar un film american a făcut-o faimoasă și pe plan internațional. Un prieten al Regelui Carol I a fost cel care a construit acest loc superb.
Mulți dintre noi ne putem gândi la gări ca la simple locuri de popas, în care nu stăm foarte mult și nici nu le dăm prea mare atenție. Însă, chiar dacă gările au un rol extrem de practic, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să fim atenți și la elementul estetic, atunci când le construim. Iar o gara din Piatra Neamț este una dintre cele mai frumoase din România, faimoasă chiar și pe plan internațional!
Această gară a fost ridicată de un antreprenor italian, Carol Zane, prieten al Regelui Carol I, care a dorit ca arhitectura acestui loc să fie cât mai frumoasă posibil. În istorie, începuturile a multe tronsoane au fost legate de acest loc, inclusiv o rută către Capitală.
Este una dintre cele mai frumoase gări din România
De altfel, această gară nu este singura clădire din zonă la construcția căreia a fost implicat italianul Carol Zane. El și-a pus ampremnta asupra mai multor clădiri superbe de acolo, cum ar fi Muzeul Cucuteni, Teatru Tineretului, Biserica Precista, iar nu în ultimul rând, Casa Lalu.
În ce privește gara în sine, aceasta s-a inaugurat pe data de 2 octombrie 1923, iar un proiect CFR din anul 2023 a reabilitat acest loc plin de istoria, care acum arată mai bine ca oricând.
Gara Piatra Neamț a apărut și într-un film celebru
Această gară superbă a fost făcută faimoasă și pe plan internațional, după ce a apărut în filmul „Tinerețe fără bătrânețe”. Această peliculă, o adaptare a nuvelei scrisă de Mircea Eliade, l-a avut ca regizor pe Ford Coppola, iar în distribuție au apărut și Gheorghe Dinică, cât și Marcel Iureș.
Gara mai este faimoasă și dintr-un alt motiv! Aici a avut loc un eveniment istoric important, mai precis, aici a rostit generalul Antonescu faimoasele cuvinte: „ostași, vă ordon: treceți Prutul!”