
Tribunalul București a decis să o achite pe fosta directoare din ANAF, Anda Macovei, motivul fiind că fapta nu există. Aceasta a fost trimisă în judecată, în celebrul dosar ”Montblanc”, denumit așa după ce procurorii DNA Ploiești au înșirat în rechizitoriu o serie de bunuri de lux, printre care și stilouri ”Montblanc”.
După cinci ani de proces, Tribunalul București a decis să o achite pe Anda Macovei, trimisă în judecată, pentru fapte de corupție, de DNA Ploiești, acolo unde a lucrat și procurorul Mircea Negulescu, zis ”Portocală”.
Toată probațiunea de la dosar s-a dovedit o simplă literatură de proastă calitate, care nu are nimic de-a face cu dreptul penal.
Tribunalul București a ajuns la o concluzie usturătoare pentru cei de la DNA Ploiești și DNA – Structura Centrală. Evenimentul Zilei vă prezintă cele mai importante pasaje din sentința de achitare.
”Din punctul de vedere al instanţei de fond, Ministerul Public nu a reuşit să probeze, dincolo de orice dubiu, nici pretinderea procentului de 25% şi nici primirea sumei de 1.054.721,32 euro de către inculpată. Practic, Ministerul Public nu a probat existenţa activităţii infracţionale imputate. Astfel, potrivit situaţiei de fapt reţinută în cele de mai sus, singurele probe în acuzare pentru a proba ”pretinderea” sunt declaraţiile martorului denunţător, iar singurele probe în acuzare pentru a proba ”primirea” sumei de 1.054.721,32 euro, în mai multe tranşe, în perioada 2010 – 2014, sunt declaraţiile martorului denunţător *** și ale martorului ***”, se arată în sentința Tribunalului București.
Evenimentul Zilei: DNA Ploiești face dosare fără probe
Tribunalul București a mai menționat în sentința de achitare că la dosar nu există probe despre plata mitei de un milion de euro. Probațiunea colegilor lui Portocală a fost făcută după ureche, fiind un fel de telefonul fără fir, de la unul la altul.
”În ceea ce priveşte ”pretinderea”, ceilalţi martori audiaţi în cauză au declarat expres că inculpata nu le-a cerut nicio sumă de bani. Coroborând declaraţiilor lor, rezultă că au aflat de pretinderea procentului de 25% din valoarea contractelor subsecvente de la martorul denunţător ***, acesta din urmă fiind în esenţă singurul martor al acuzării. Nu pot fi valorificate drept mijloace de probă în acuzare declaraţiilor martorilor, atâta timp cât aceştia nu au luat la cunoştinţă personal despre cele declarate, ci au reprodus ceea ce le-a comunicat martorul denunţător”, se mai arată în sentință.
La dosar, procurorii DNA Ploiești nu au putut proba că produsele de lux găsite la percheziție, acasă la Anda Macovei, au fost primite ca și mită.
”Instanţa de fond apreciază că nu există probe la dosar, care să ateste dincolo de orice dubiu, că aceste bunuri ar fi fost primite cu titlu de mită. În privinţa acestor bunuri, probele sunt unanime că în sensul că au fost primite de către inculpată în diverse ocazii, de 1 Martie, 8 Martie, zile de naştere. De aceea, pe parcursul întregului proces penal, inculpata a precizat că le-a primit drept cadouri, în ocazii speciale, fără nicio legătură cu atribuţiile sale de serviciu”, se mai arată în sentință.