Fără precedent: CCR a cerut BEC renumărarea celor peste 9,4 milioane de voturi din primul tur prezidențial

Fără precedent: CCR a cerut BEC renumărarea celor peste 9,4 milioane de voturi din primul tur prezidențial

Curtea Constituțională a decis, joi cu unanimitate de voturi, să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor buletinelor de vot valabil exprimate și cele nule la primul tur al alegerilor prezidențiale. Decizia a fost luată la finalul unei ședinte de două ore, în urma contestației depuse de Cristian Terheș, care acuza fraude privind voturile acordate Elenei Lasconi. Contestația depusă de Sebastian Popescu privind o fraudare făcută de candidatul Călin Georgescu a fost respinsă. Judecătorii vor relua mâine ședința.

VIDEO cu atacatorii care au vandalizat sediul unui partid din Ploiesti. Cine sunt agresorii prinsi de Politie

Sebastian Popescu a depus o contestație în anulare la CCR

ACTUALIZARE : Sebastian Popescu a declarat, joi pentru , că nu a depus tardiv la Curtea Constituțională cererea de anulare a primului tur în termenul legal de trei zile de la încheierea votării, iar închiderea votării a fost pe 24 noiembrie ora El a adăugat că a trimis contestația pe email pe 27 noiembrie, ora dimineața și i-a acuzat pe judecătorii CCR că „ori nu știu să numere până la trei, ori sunt extrem de ticăloși și au inventat o chichiță care să îi scutească de a se pronunța pe fondul contestației”. Popescu a depus la CCR o contestație în anulare asupra căreia magistrații Curții urmează să ia o decizie.

Surse/ PSD Prahova renunta la postul de viceprimar la Ploiesti?

„Am depus contestația în termenul legal de trei zile, prevăzut de articolul 52 alineatul 2 din legea 370/2004, care spune că cererea poate fi depusă la CCR în cel mult trei zile de la închiderea votării. Iar închiderea votării a avut lor în data de 24 noiembrie 2024, ora Eu am depus contestația pe email, pe 27 noiembrie 2024, ora , dimineața. Judecătorii ori nu știu să numere până la trei, ori sunt extrem de ticăloși și au inventat o chichiță care să îi scutească de a se pronunța pe fondul contestației depusă de mine, în termen. Nu am crezut că pot fi capabil de astfel de mașinațiuni și de învârteli. Pentru toți cei care în spațiul public m-au acuzat că sunt omul serviciilor, omul PSD, acum aveți dovada că nu sunt omul nimănui. Au inventat un pretext ca să nu se pronunțe pe fondul cererii. Îmi e silă de această Curte Constituțională care de azi, în ochii mei are zero credibilitate”, a afirmat Sebastian Popescu, joi pentru

Primarii din Prahova au decis ca PSD sa conduca A.D.I Managementul Apei! Silviu Negraru, ales presedintele Asociatiei

Ludovic Orban: CCR acţionează ca un instrument politic

ACTUALIZARE : Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat joi că nu există niciun temei legal pentru decizia CCR de renumărare a voturilor, care impune o misiune către BEC care este aproape imposibil de realizat în 24 de ore, El a acuzat CCR că face jocul PSD, disperat că nu are candidat în turul II şi a cerut PNL să se delimiteze de acest demers.

„Ne aflăm în faţa unei situaţii de o gravitate fără precedent. PSD încearcă prin Curtea Constituţională să fraudeze alegerile prezidenţiale, să deturneze votul pe care l-aţi acordat în primul tur al alegerilor prezidenţiale. CCR acţionează ca un instrument politic, în sprijinul tentativei disperate a PSD de a-l aduce pe Ciolacu în turul doi şi a elimina candidatul democratic Elena Lasconi”, a spus preşedintele Forţa Dreptei într-o conferinţă de presă.

Daniel Fenechiu, PNL: Decizia CCR e obligatorie, BEC e obligat să renumere voturile

ACTUALIZARE : Daniel Fenechiu, candidat PNL pentru Senat, a declarat în direct la Digi24 că deciziile CCR sunt obligatorii, ceea ce înseamnă că BEC nu poate respinge cererea de renumărare, cum a spus reprezentantul USR Ionuț Moșteanu. Liberalul a spus că nu înțelege decizia CCR și că, din cauza că renumărarea va lua timp, probabil se va ieși din calendarul aprobat pentru alegeri.

Anunțul oficial al CCR

ACTUALIZARE : CCR a mai cerut și să îi fie înaintate de către BEC rezultatele reverificării, potrivit comunicatului de presă al instituției.

O nouă ședință a Curții va avea loc vineri, 29 noiembrie, de la ora , pentru a lua o decizie privind cerere de anulare a primului tur prezidențial formulată de către candidatul Partidului Național Conservator Român Cristian Terheș.

De asemenea, CCR precizează că plenul Curții a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României formulată de Sebastian-Constantin Popescu.

Toate deciziile Curții Constituționale sunt definitive.

BEC, ședință azi la

ACTUALIZARE : Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat în direct la Digi 24 că renumărarea voturilor se poate face dacă există dovezi temeinice care să impună această decizie. Greblă a subliniat că ar trebui renumărate peste 9 milioane de buletine de vot, care acum sunt în arhivele tribunalelor din județe, iar procedura de reverificare a votului nu se poate face în câteva ore sau o zi.

Biroul Electoral Central are programată o ședință astăzi, la ora

USR: „CCR se joacă cu bricheta într-o benzinărie”

ACTUALIZARE : „În momentul ăsta, pare că niște oameni vor să rămână agățați de putere cu orice preț, chiar cu prețul democrației, și mă uit la ultimele zile. Luni, toți liderii politici păreau că au acceptat rezultatele alegerilor, chiar unora nu le conveneau aceste rezultate. Duminică a fost o zi a votului, poate nu impecabilă, dar cea mai curată din ultimii ani, nu au fost incidente, rezultatul votului reprezentând rezultatul voinței românilor”, a spus Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR, înainte de anunțul oficial al CCR.

„Joi, era ziua în care ar fi trebuit ca CCR să valideze turul I și, de mâine, conform legii trebuia să începem campania pentru turul II. În momentul acesta, orice zi de amânare pune democrația în pericol”, susține acesta.

El a mai amintit și că votul, pe care l-a catalogat drept „sfânt”, nu a fost contestat de nimeni „în termen legal, de 24 de ore”.

„Orice face CCR în momentul acesta mi se pare că se joacă ci bricheta într-o benzinărie și este foarte riscant pentru democrație, pentru că în momentul în care deja au ieșit din calendar și nu au respectat legea, creează premizele declarării neconstituționale a alegerilor”, a continuat Moșteanu.

„Cer tuturor liderilor de partid să ceară tuturor reprezentanților lor în Biroul Electoral Central să respingă CCR, să putem închide acest prim tur și să începem mâine campania pentru turul II. Orice zi pierdută este o zi pe care pro-europenii o pierd, nu cred că vreți să dați avantanj candidatului extremist. Lucrați pentru popor și pentru democrație”. 

Călin Georgescu nu vrea să comenteze

ACTUALIZARE : Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu nu a dorit să comenteze cererea Curţii Constituţionale a României (CCR) de a renumăra voturile la primul tur al scrutinului. „Este decizia unei instituţii, nu o comentăm”, a transmis echipa de campanie a lui Georgescu. Curtea Constituţională a României a cerut, joi, Biroului Electoral Central renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale, au precizat, pentru Agerpres, surse din CCR.

Reacția lui Marcel Ciolacu

ACTUALIZARE : „Cum, de altfel ați văzut, după alegeri, am venit în fața dumneavoastră și am anunțat că-i felicit pe cei doi din turul 2 și că Partidul Social Democrat nu face nicio solicitare la BEC”, a afirmat Marcel Ciolacu, când a fost întrebat despre cererea CCR privind renumărarea voturilor. 

ACTUALIZARE : CCR cere să fie numărate din nou toate voturile din primul tur prezidențial pentru a exclude suspiciunea privind fraudarea, susțin surse din instituție pentru Digi24.

Peste 9,4 milioane de voturi au fost înregistrate în primul tur al alegerilor prezidențiale, dintre care aproximativ au fost anulate. Pe primul loc, în scrutin, s-a clasat Călin Georgescu, cu peste 2,1 milioane de voturi, fiind urmat de Elena Lasconi cu 1,7 milioane de voturi. Pe locul trei s-a clasat Marcel Ciolacu, la o diferență de de voturi de candidata USR.

ACTUALIZARE : Judecătorii CCR au respins una dintre contestații care cerea anularea alegerilor, respectiv cea înaintată de Sebastian Popescu, care îl vizează pe Călin Georgescu, au transmis surse din instituție pentru

Discuțiile vor fi reluate privind a doua cerere de anulare, formulată de Cristian Terheș, care susține că au fost făcute fraude electorale în folosul Elenei Lasconi, respectiv că a fost făcută propagandă când votul încă era în desfășurare în Statele Unite, deși urnele s-au închis în România, dar și că în unele secții s-au transferat voturi de la Ludovic Orban către aceasta.

Cristian Terheș a lansat aceste acuzații, după ce a depus cererea de anulare a alegerilor, fără să prezinte vreo dovadă.

O concluzie a CCR privind această contestație este posibil să vină chiar și după alegerile parlamentare, ce au loc duminică, 1 decembrie.

ACTUALIZARE : Ședința CCR s-a încheiat după două ore, iar discuțiile se vor relua mâine, vineri, 29 noiembrie. Nu este clar, însă, dacă o decizie privind respingerea sau acceptarea celor două cereri de anulare va fi luată tot mâine.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Potrivit rezultatelor BEC, Terheș care a candidat la prezidențiale din partea Partidului Național Conservator Român a obținut 1,04% din voturi, iar Sebastian Popescu susținut de Partidul Noua Românie a obținut 0,16% din voturi.

Rezultatul alegerilor de duminica trecută a fost stabilit în urma unei fraude comise de Călin Georgescu, „prin finanţare ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România”, acuză Sebastian Popescu, în contestația depusă la CCR. Popescu mai spune că Georgescu a manipulat românii, prin tehnici de dezinformare care au inclus „videoclipuri și postări realizate într-un stil deliberat modest, pentru a simula autenticitatea și spontaneitatea fanilor și „rețele bine organizate de distribuire, care demonstrează o coordonare centralizată. Aceasta este în contradicție cu declarațiile financiare oficiale și cu caracterul pretins spontan al campaniei”.

El mai spune că Georgescu „este omul sistemului” și „a primit finanțare masivă pentru a-și susține campania manipulatoare și înșelătoare din mediul online, în timp ce se prezenta drept un candidat independent curat, transparent, nesusținut de nimeni”. Acesta a adăugat că  acea campanie „de promovare a lui Călin Georgescu a fost sub eticheta #echilibrușiverticalitate și a mizat pe ideea unui președinte care crede în neutralitate, vertical, reciclând practic mesajele lui Georgescu din campania de pe TikTok. Majoritatea videoclipurilor cu Călin Georgescu nu se găsesc neapărat doar pe contul lui de TikTok, ci într-o rețea de conturi care nu face decât să amplifice mesajele: repostează și redistribuie aceleași clipuri, poate cu mici schimbări la editare”.

La rândul său, Cristian Terheș susține că „propaganda electorală” în favoarea Elenei Lasconi a fost de natură să influențeze ordinea candidaților care s-au calificat pentru turul II, ceea ce ar putea fi un motiv pentru CCR să invalideze alegerile.

Candidatul Partidului Național Conservator Român a mai invocat ieşirile publice, inclusiv live-uri pe Facebook, ale mai multor „reprezentanţi de marcă ai USR” care au îndemnat românii din America să o voteze pe Elena Lasconi. El i-a enumerat pe Cătălin Drulă şi Vlad Voiculescu şi a spus că postările acestora au avut mii de like-uri şi de distribuiri.

Terheş a remarcat că diferenţa dintre candidatul clasat pe locul al doilea, Elena Lasconi, şi cel clasat pe locul al treilea este foarte mică.

În cazul lui Călin Georgescu, Cristian Terheş a susţinut că au existat „o serie de boţi care continuu chemau oamenii să iasă la vot şi să voteze cu un anumit candidat, atât în preziua votului, lucru interzis, cât şi în ziua votului”.

Ce prevede legea 

Potrivit Legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, CCR „anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin”.

„În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, mai spune legea.

Cererea de anulare a alegerilor poate fi făcută de către partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și de candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării, iar cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază, potrivit legii menționate mai sus.

„Soluționarea cererii de către Curtea Constituțională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoștința publică a rezultatului alegerilor”, mai arată legislația în vigoare.

Curtea Constituțională validează rezultatul din primul tur, după ce soluționează cererile de anulare a alegerilor. Pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care are loc pe 8 decembrie. De asemenea, pe 1 decembrie au loc alegerile parlamentare.

Ce spun politicienii și un fost judecător al CCR

Candidatul independent la președinție Călin Georgescu a declarat miercuri seară că, în cazul în care CCR anulează primul tur al alegerilor prezidențiale, viitorul președinte „va fi ridicol pentru că este total nedemocratic”.

„Este ceva de neimaginat ce se întâmplă. Deci asta ar însemna, acesta este răspunsul meu, că indiferent ce preşedinte ulterior va fi, el este ridicol pentru că este total nedemocratic. Dacă acest lucru se întâmplă”, a declarat el la Realitatea Plus.

Candidata USR la preşedinţie Elena Lasconi a declarat, miercuri, că anularea turului l al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a sesizărilor depuse la CCR, ar fi o încălcare gravă a democraţiei, apreciind că deja a fost încălcată democraţia atunci când o altă candidată, Diana Şoşoacă, a fost scoasă din cursă prin decizia Curţii Constituţionale.

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a afirmat, miercuri seară, că eventuala anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale este „o chestiune sensibilă”, iar în astfel de momente deciziile trebuie luate cu responsabilitate.

„Pentru ca CCR să decidă suspendarea sau anularea alegerilor trebuie să aibă pe masă nişte documente precise,” a declarat la Digi24 fostul judecător al Curţii Constituţionale a României, Petre Lăzăroiu. Despre decizia CCR în cazul Dianei Şoşoacă, Lăzăroiu a spus că a fost „o decizie nefericită”.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191