PHonline.ro https://phonline.ro Stiri Prahova, Stiri Ploiesti, Tu alegi Tue, 29 Nov 2022 10:58:37 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 E haos in Ungaria! Criză de benzină la un sfert din staţiile de alimentare https://phonline.ro/e-haos-in-ungaria-criza-de-benzina-la-un-sfert-din-statiile-de-alimentare/ Tue, 29 Nov 2022 10:58:37 +0000 https://phonline.ro/?p=3841 Aproximativ un sfert din benzinăriile din Ungaria, inclusiv 100 de benzinării deţinute de grupul petrolier ungar MOL, se confruntă cu probleme temporare în aprovizionarea cu benzină, a informat marţi portalul de ştiri Telex.hu, preluat de Reuters.

Aceste probleme temporare se datorează, în parte, unei cereri crescute create de decizia Guvernului de la Budapesta de a plafona preţul carburanţilor, în ideea de a reduce impactul inflaţiei asupra consumatorilor, dar şi deciziei grupului petrolier MOL de a efectua lucrări de mentenanţă la principala sa rafinărie, ceea ce a dus la diminuarea livrărilor de carburanţi.

Într-un comunicat de presă publicat pe pagina sa de Internet, MOL a informat că au existat probleme temporare, care au durat câteva ore, şi care au afectat aproximativ o cincime din benzinăriile MOL în ultimele zile. Reţeaua MOL din Ungaria este compusă din aproximativ 500 de benzinării.

MOL a precizat că introducerea plafonului de preţ la carburanţi a dus la explozia cererii la benzinăriile sale în timp ce competitorii săi şi-au redus în mod semnificativ importurile. Grupul petrolier a adăugat că în ultimele luni a fost nevoit „într-o oarecare măsură” să aprovizioneze până la 1.700 din toate cele 2.000 de benzinării care există în Ungaria.

De asemenea, MOL a informat că rafinăria sa de la Száhahalombatta funcţionează încă la capacitate parţială şi că deocamdată nu este clar când anume se vor finaliza lucrurile de mentenanţă, adăugând că se aşteaptă să existe probleme de aprovizionare „cel puţin pe parcursul acestei săptămâni”.

Guvernul condus de premierul Viktor Orban a introdus plafonarea preţului carburanţilor în luna noiembrie a anului trecut dar problemele apărute pe partea de aprovizionare au forţat executivul de la Budapesta să reducă amploarea schemei de plafonare în luna iulie, astfel încât cei care conduc automobile de firmă nu mai pot cumpăra carburanţi la preţuri plafonate.

Luni, Guvernul de la Budapesta a anunţat că Ungaria va putea să menţină preţurile plafonate la carburanţi dincolo de data de 1 ianuarie 2023 numai dacă livrările de petrol rusesc via conducta Drujba vor continua fără întrerupere iar rafinăria MOL de la Száhahalombatta va funcţiona în continuare.

]]>
Consens neașteptat pe piața imobiliară: Toate prețurile din marile orașe sunt umflate artificial!/ Analiză CFA https://phonline.ro/consens-neasteptat-pe-piata-imobiliara-toate-preturile-din-marile-orase-sunt-umflate-artificial-analiza-cfa/ Tue, 29 Nov 2022 10:55:48 +0000 https://phonline.ro/?p=3838 Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 33,3 puncte în luna octombrie. Analiştii financiari consideră că preţurile proprietăţilor rezidenţiale din marile oraşe sunt supraevaluate.

“Pe fondul anticipaţiilor de încetinire puternică a economiei globale, indicatorul de încredere macroeconomică şi-a continuat scăderea, inregistrand valori apropiate de minimele istorice, evoluţie în concordanţă cu scăderea la minime istorice a indicatorilor de încredere la nivel global. În concordanţă cu scăderea încrederii în economie, şi anticipaţiile de creştere economică s-au redus de la 4,5% în 2022 la 1,6% în 2023”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a scăzut la valoarea de 33,3 puncte. Aceasta situaţie s-a datorat scăderii, cu 0,3 puncte a componentei de anticipaţii şi cu 3,4 puncte a componentei de condiţii curente. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni s-a majorat faţă de exerciţiul anterior, ajungând la o valoare medie de 10,56%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 83% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0652 lei pentru un euro. Ambele valori anticipate înregistrează o uşoară reducere faţă de exerciţiul din luna august.

În jur de 79% dintre participanţii la sondaj anticipează scăderea preţurilor proprietăţilor rezidenţiale din marile oraşe (nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a preţurilor), în timp ce peste 83% dintre participanţi consideră aceste preţuri supraevaluate (nefiind înregistrată nicio opinie de sub-evaluare).

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipaţiilor a scăzut la 6,6%, iar pentru anul 2023 valoarea estimată este de 5,8%. Evoluţia anticipată, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 4,5%. Pentru anul 2023 valoarea anticipate de creştere a PIB real este 1,6%. Datoria publică în PIB este anitcipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.

]]>
Prognoza meteo de Sărbători: cum va fi vremea de Crăciun https://phonline.ro/prognoza-meteo-de-sarbatori-cum-va-fi-vremea-de-craciun/ Tue, 29 Nov 2022 09:48:53 +0000 https://phonline.ro/?p=3832 Vremea se încălzește în următoarea perioadă, în unele zone. Temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit. La sfârșitul anului, valorile termice se apropie de normalul perioadei. Precipitații excedentare se anunță în prima săptămână de prognoză și în săptămâna 12 – 19 decembrie.

Săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice și sudestice, dar și deficitar în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 5 – 12 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în regiunile nord-estice, dar și mai ridicate în vest, nord-vest și centru, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Săptămâna 12 – 19 decembrie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în regiunile intracarpatice și local în cele sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice. Regimul pluvioemtric va fi excedentar la nivelul întregii țări, dar mai ales în jumătatea vestică a teritoriului.

Săptămâna 19 – 26 decembrie

Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

]]>
Un sofer a ramas fara materialele de constructii, in mijlocul intersectiei, pe Bulevard https://phonline.ro/un-sofer-a-ramas-fara-materialele-de-constructii-in-mijlocul-intersectiei-pe-bulevard/ Tue, 29 Nov 2022 09:06:50 +0000 https://phonline.ro/?p=3827 Ghinion curat pentru un sofer care a ramas fara incarcatura transportata, chiar pe mijlocul drumului!

Cativa saci de ciment si cateva placi de lemn au cazut din camioneta care se deplasa pe Bulevardul Independentei, probabil dupa ce soferul a accelerat sa plece de la semafor.

Barbatul a coborat din masina si s-a apucat sa care singur sacii de ciment inapoi in masina, fara ca vreun alt sofer sa ii vina in ajutor.

]]>
Aviz amatorilor! O consilieră USR a construit ilegal un bloc între case. Verdict final al instanței https://phonline.ro/aviz-amatorilor-o-consiliera-usr-a-construit-ilegal-un-bloc-intre-case-verdict-final-al-instantei/ Tue, 29 Nov 2022 08:43:07 +0000 https://phonline.ro/?p=3824 Consiliera USR Aida Szilagyi din Timișoara a construit ilegal un bloc într-o zonă de case. Verdictul dat de Curtea de Apel Timișoara este definitiv în procesul deschis de vecinii familiei Szilagyi.

UPDATE: Aida Szilagyi a anunțat marți dimineața că demisionează din Consiliul Local Timișoara în urma sentinței pronunțate de Curtea de Apel Timișoara.

Judecătorii Curții de Apel Timișoara au pronunțat luni, 29 noiembrie, sentința finală într-un dosar în care vecinii consilierei USR Aida Szilagyi au cerut anularea a două autorizații de construcție emsie în timpul administraţiilor Ciuhandu şi Robu, pe numele consilierei USR Aida Szilagyi şi al soţului acesteia, Sorin Szilagyi.

Judecătorii au decis că „prin autorizaţiile de construire nr. 2403/10.09.2008 şi nr. 329/31.03.2017 (continuare lucrări) s-a autorizat nelegal o clădire cu 4 nivele supraterane (parter, etaj 1, etaj 2, mansarda parţială), încălcându-se prevederile P.U.Z. aprobat prin H.C.L. nr. 91/1998, aplicabil zonei”.

Prima sentință în acest dosar a fost pronunțată de Tribunalul Timiș, care a a dispus anularea autorizaţiilor de construcţie emise pe numele familiei Szilagyi după ce judecătorul a ajuns la concluzia că familia Szilagyi a beneficiat de o autorizaţie de construire pentru o clădire de P+2E+MP (parter + două etaje + mansard parţială), deşi putea construi o clădire care să se încadreze cel mult în regimul P+2E (parter şi două etaje).

Sentința a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Timișoara, dar hotărârea Tribunalului a fost menținută, decizia Curții de Apel Timișoara fiind definitivă.

„Demolarea nu este automată”

Vecinii consilierei USR, la solicitarea cărora a fost deschis procesul, au cerut în instanţă şi demolarea construcţiei ilegale, dar cererea a fost respinsă de Tribunalul Timiş, hotărârea fiind menținută de Curtea de Apel. Tribunalul a arătat că „această măsură trebuie să corespundă necesităţii de înlăturare a unei situaţii vătămătoare pentru reclamanţi”.

„Sub acest aspect, Tribunalul reţine că demolarea poate fi dispusă ca sancţiune sau ca măsură de înlăturare a unui prejudiciu – reclamanţilor fiindu-le deschisă exclusiv ultima ipoteză, întrucât demolarea construcţiei – ca sancţiune de drept administrativ – revine în competenţa autorităţilor publice locale”, se mai arată în sentinţă.

Judecătorul a mai subliniat că demolarea, ca sancţiune, „nu este una automată, decurgând din singurul fapt al constatării edificării unei construcţii fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea autorizaţiei de construire, ci este o măsură ultimă, care poate surveni numai în măsura în care nu este posibilă intrarea în legalitate sau beneficiarul autorizaţiei nu a efectuat demersurile pentru intrarea în legalitate stabilite de autorităţi”.

Luptătoare împotriva blocurilor dintre case

Potrivit ziarului Renaşterea Bănăţeană, care a scris pe larg despre construcţia ridicată de Aida şi Sorin Szilagyi pe strada Rapsodiei din Timişoara, în anul 2020 consiliera USR sesiza, pe Facebook, cum au ajuns nişte investitori imobiliari dornici de îmbogăţire să facă prăpăd, ridicând ulterior pe aceeași stradă blocuri de câteva etaje „spre disconfortul vecinilor de pe strada Rapsodiei, aflaţi în zona rezidenţială”.

Un politician cu o situaţie materială „mai mult decât stabilă”

Aida Szilagyi, aleasă consilier local în Timişoara din partea USR, a candidat în cursa internă din USR, împotriva lui Dominic Fritz, pentru a fi desemnată candidatul partidului pentru funcţia de primar al Timişoarei. Aida Szilagyi spunea despre sine, că are o situaţie materială „mai mult decât stabilă”.

„Soţul meu are afaceri în domeniul imobiliar. Nu are venituri sub formă de salariu. Noi anul trecut am vândut o casă. Acela este un venit. Am derulat astfel de afaceri în ultimii 30 de ani. Am edificat mai multe imobile pe care le-am vândut şi acestea sunt veniturile noastre. Noi edificăm imobile, vindem, facem tranzacţii imobiliare pe persoană fizică. Cam acesta a fost bussinesul de unde provine şi averea noastră. În decursul timpului am avut diferite investiţii, am ridicat mai multe case pe care le-am vândut în nume personal. Acum nici nu mai avem intenţia să construim. Suntem destul de stabili”, declara Aida Szilagyi pentru „Adevărul”, după ce a fost aleasă consilier local.

]]>
Comisarii de la Protectia Consumatorului, actiune de consiliere, la restaurantele de pe Valea Prahovei https://phonline.ro/comisarii-de-la-protectia-consumatorului-actiune-de-consiliere-la-restaurantele-de-pe-valea-prahovei/ Tue, 29 Nov 2022 08:31:35 +0000 https://phonline.ro/?p=3820 Având in vedere începutul sezonului de iarnă, precum și a minivacanței de 1 Decembrie, Comisariatul Regional Protecția Consumatorului – Regiunea Sud Muntenia a desfășurat o actiune de consiliere a operatorilor economici de pe Valea Prahovei.

Scopul actiunii a fost asigurarea unor servicii de cazare și alimentație publică de calitate pentru consumatori, in cadrul acestria fiind consiliati 13 operatori economici.

Comunicat CJPC Prahova

]]>
Nicuşor Dan, audiat la DNA https://phonline.ro/nicusor-dan-audiat-la-dna/ Tue, 29 Nov 2022 08:29:33 +0000 https://phonline.ro/?p=3817 Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a sosit, marți dimineață, la sediul DNA, pentru a fi audiat în legătură cu plângerea pe care a depus-o privind autorizarea unui PUZ pe bulevardul Primăverii 1.

„Când s-a dat acest PUZ în 2019 era o hotărâre judecătorească în altă speță care spunea că nu poți să construiești pe spațiul verde. (…) Eu am reclamat un fapt: că exista regimul urbanistic de spațiu verde, că există o lege care spune că nu se construiește pe spațiul verde și cu încălcarea acestei legi s-a dat un PUZ care a adus un beneficiu de câteva milioane de euro beneficiarului”, a declarat Nicușor Dan, în fața sediului DNA.

„Noi nu i-am dat autorizație și, dacă DNA zice că e legal, o să-i dăm autorizație”, a mai spus Nicușor Dan, înainte de a fi audiat.

]]>
De Sarbatori, Primaria Ploiesti pune in circulatie „Tramvaiul Copiilor” https://phonline.ro/de-sarbatori-primaria-ploiesti-pune-in-circulatie-tramvaiul-copiilor/ Tue, 29 Nov 2022 08:05:29 +0000 https://phonline.ro/?p=3812 Primăria Municipiului Ploiești și S.C. Transport Călători Express S.A. Ploiești vor pune în circulație un mijloc de transport public dedicat celor mici – “Tramvaiul Copiilor – Moș Crăciun 2022”.

“Tramvaiul Copiilor – Moș Crăciun 2022” va circula în municipiul Ploiești, în perioada 06-27 decembrie a.c., urmând ca, pe parcursul călătoriei, copiilor să le fie oferite mici surprize cu sprijinul personalului S.C. Transport Călători Express S.A. Ploiești.

Programul de funcționare a acestui mijloc de transport public dedicat copiilor va fi următorul:

* Plecările de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești spre Gara de Sud (traseul 101) vor avea loc la orele: 10.30, 13.30 și 16.30;

* Plecările de la Gara de Sud spre Spitalul Județean de Urgență Ploiești (traseul 101) vor avea loc la orele: 11.30, 14.30 și 17.00;

* Plecările de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești spre Gara de Vest (traseul 102) vor avea loc la orele: 12.10, 15.10, 17.30;

* Plecările de la Gara de Vest spre Spitalul Județean de Urgență Ploiești (traseu 102) vor avea loc la orele: 12.50, 15.50 și 18.00.

Transportul va fi gratuit pentru copii, precum și pentru o persoană adultă care îi va însoți.

Foto arhivă.

]]>
In atentia ITM Prahova! Angajatii fabricii Christof Industries, din Brazi, se afla intr-o situatie disperata. Trimisi la munca in strainatate, dar neplatiti! https://phonline.ro/in-atentia-itm-prahova-angajatii-fabricii-christof-industries-din-brazi-se-afla-intr-o-situatie-disperata-trimisi-la-munca-in-strainatate-dar-neplatiti/ Mon, 28 Nov 2022 18:01:45 +0000 https://phonline.ro/?p=3800 Zeci de angajati ai firmei Christof Industries, avand fabrica in comuna Brazi, se afla intr-o situatie disperata, culmea, peste hotare.

Cu doua proiecte in derulare, in Croatia, la Rijeka si in Austria, la Viena, societatea a trimis angajatii la lucru in cele doua tari, insa, odata ajunsi acolo, oamenii au trait socul vietii lor.

Muncitorii au reclamat ca nu au fost platiti pentru munca prestata, iar aici vorbim despre diurna, banii care acopera cazarea, dar si drepturile salariale, pe motiv ca subcontractorul lucrarilor a renuntat la contractul cu firma Christof.

Potrivit angajatilor plecati in Croatia, angajatorul nu le asigura drepturile cuvenite, muncitorii organizand mai multe actiuni de protest, insa fara rezultat.

La punctul de lucru din Croatia, oamenii au facut pancarte cu mesaje in care isi cer salariul, reclamand totodata faptul ca firma nu le asigura nici macar apa potabila, pe santier.

Ba mai mult, au cerut ajutor din partea INA, societatea care a subcontractat firma Christof si care ar fi trebuit sa le vireze banii datorati.

„Venim si cu apa de acasa, pentru ca nu exista apa pe santier. Diurna nu ne-a fost platita, salariile au intarziat. Toti angajatii, atat cei plecati in Croatia, cat si cei care s-au dus in Austria, se pregatesc sa lase totul balta si sa vina acasa. Cum e posibil ca o firma atat de mare sa lase angajatii neplatiti? Sunt oameni care au copii la scoala, copii mici, familii de intretinut!”, ne-a semnalat unul dintre angajati.

La sediul din comuna Brazi al fabricii Christof, muncitorii ramasi acasa au umplut parcarea cu flyere puse pe parbrizul tuturor masinilor, in semn de solidaritate fata de colegii lor plecati in Croatia.

Redactia noastra solicita ITM Prahova sa efectueze verificari pe acest subiect, pentru ca angajatii Christof sa beneficieze de drepturile salariale cuvenite si sa se intoarca acasa in siguranta!

]]>
MOTIVAREA DEZLEGARII ICCJ PE PRESCRIPTIE – Inalta Curte explica de ce deciziile CCR privind prescriptia nu pot fi invocate in calea contestatiei in anulare daca au fost respinse in apel https://phonline.ro/motivarea-dezlegarii-iccj-pe-prescriptie-inalta-curte-explica-de-ce-deciziile-ccr-privind-prescriptia-nu-pot-fi-invocate-in-calea-contestatiei-in-anulare-daca-au-fost-respinse-in-apel/ Mon, 28 Nov 2022 15:57:17 +0000 https://phonline.ro/?p=3797 In Monitorul Oficial a fost publicata hotararea prelabila pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie luna trecuta in legatura cu aplicarea Deciziilor CCR 297/2018 si 358/2022 privind prescriptia. Este vorba despre Decizia nr. 67 din 25 octombrie 2022, data in dosarul 1.341/1/2022 de un complet condus de presedintele Sectiei penale a ICCJ Daniel Gradinaru (foto) si din care au mai facut parte judecatorii ICCJ Mircea Selea, Andrei Claudiu Rus, Maricela Cobzariu, Rodica Cosma, Adriana Ispas, Eleni Marcu, Adina Cioflan si Constantin Epure.https://m.luju.ro/exclusiv-motivarea-dezlegarii-iccj-pe-prescriptie-inalta-curte-explica-de-ce-deciziile-ccr-privind-prescriptia-nu-pot-fi-invocate-in-calea-contestatiei-in-anulare-daca-au-fost-respinse-in-apel-echivaleaza-cu-o-critica-a-rationamentului-judiciar-al-instant

Completul ICCJ prentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala a hotarat ca dispozitiile din Codul penal care nu prevedeau intreruperea prescriptiei reprezinta lege penala mai favorabila. Adica instantele vor fi obligate sa tina cont de faptul ca prescriptia speciala nu a mai existat dupa Decizia CCR 297/2018.

Deciziile CCR 297/2018 si 358/2022 trebuie aplicate de toate instantele, iar Codul penal care nu prevedea intreruperea prescriptiei constituie lege penala mai favorabila. Mai exact, art. 155 alin. 1 din Codul penal (care prevedea intreruperea cursului prescriptiei, dar care a fost declarat neconstitutional prin deciziile CCR 297/2018 si 358/2022, astfel incat nu mai exista intreruperea cursului prescriptiei) este legea penala mai favorabila.

Pe de alta parte, ICCJ a stabilit ca deciziile CCR 297/2018 si 358/2022 nu pot fi invocate in cadrul contestatiilor in anulare, daca decizia CCR 297/2018 a fost invocata in faza de apel, fiind respinsa aplicarea ei. Iar daca in ceea ce priveste primul aspect, cel al legii penale mai favorabile lucrurile sunt clare, dezbateri intense si nemultumiri a provocat partea din hotararea ICCJ prin care s-a stabilit ca deciziile CCR pe prescriptie nu pot fi aplicate in calea contestatiei in anulare daca ele au fost invocate si respinse in faza apelului.

Lumea Justitiei prezinta motivarea ICCJ privind neaplicarea deciziilor CCR pe prescriptie in calea contestatiei in anulare daca ele au fost invocate si respinse in faza apelului, hotararea prealabila nr. 67 din 25 octombrie 2022 fiind atasata integral la finalul articolului:

“Potrivit dispozitiilor art. 426 lit. b) din Codul de procedura penala, in interpretarea data acestora prin Decizia nr. 10 din 9 martie 2017, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie — Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala au urmatorul cuprins: ‘Impotriva hotararilor penale definitive se poate face contestatie in anulare in urmatoarele cazuri: […] b) cand inculpatul a fost condamnat, desi existau probe cu privire la o cauza de incetare a procesului penal; […]’, insa ‘instanta care solutioneaza contestatia in anulare nu poate reanaliza o cauza de incetare a procesului penal, in cazul in care instanta de apel a dezbatut si a analizat incidenta cauzei de incetare a procesului penal’.

Contestatia in anulare este o cale extraordinara de atac cu o natura juridica mixta, atat de anulare, avand in vedere scopul urmarit, cat si de retractare, ce poate fi formulata impotriva hotararilor penale definitive numai in cazurile strict reglementate de normele procesual penale ale art. 426 si in termenul prevazut de art. 428 din Codul de procedura penala, la instanta care a pronuntat hotararea a carei anulare se cere, respectiv la instanta la care a ramas definitiva ultima hotarare. Intrucat prin intermediul sau se tinde la inlaturarea autoritatii de lucru judecat, dobandita de o hotarare definitiva, contestatia in anulare este o cale de atac extraordinara supusa unui formalism mai ridicat decat cel incident in cazul cailor ordinare de atac. Astfel, aceasta poate fi exercitata numai in conditiile procedurale stricte prevazute de Codul de procedura penala referitoare la titularii caii de atac, termenul de introducere, cazurile de contestatie in anulare, motivele aduse in sprijinul acestora si dovezile in sustinerea lor.

Prin Decizia nr. 10 din 29 martie 2017, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie — Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala s-a retinut ca natura de ‘in anulare’ a caii de atac semnifica faptul ca ‘verificarea pe care o face instanta in cadrul contestatiei in anulare reprezinta o apreciere asupra incalcarii unor garantii procesuale ce nu tin de fondul cauzei, dar care s-au produs’, iar natura ‘de retractare’ pune instanta in situatia de ‘a verifica, ea insasi, conditiile legale in care a dat hotararea si, daca este cazul, de a o infirma, fara insa a-si putea extinde controlul asupra legalitatii sau temeiniciei solutiei pronuntate’.

In consecinta, pe calea contestatiei in anulare nu pot fi invocate chestiuni privind fondul cauzei (vitium in judicando), ci numai erori de procedura (error in procedendo). De asemenea, prin intermediul contestatiei in anulare poate fi invocata nulitatea unor anumite acte de procedura, si nu a oricarui act de procedura efectuat cu incalcarea legii.

In acelasi sens, in jurisprudenta Curtii Constitutionale s-a retinut ca in vederea respectarii autoritatii de lucru judecat a hotararii definitive si a securitatii raporturilor juridice stabilite prin hotarari definitive, ‘intentia legiuitorului a fost aceea de a nu permite reformarea, pe calea contestatiei in anulare, a unor hotarari care sunt in puterea lucrului judecat decat in situatiile exceptionale in care se remarca erori de procedura care nu au putut fi inlaturate pe calea apelului si in conditiile reglementate expres in art. 426—432 din Codul de procedura penala’.

Dispozitiile art. 426 lit. b) din Codul de procedura penala, referindu-se la incidenta unei cauze de incetare a procesului penal, fac trimitere in mod explicit la dispozitiile art. 16 alin. (1) lit. e)—j) din Codul de procedura penala raportat la art. 396 alin. (6) din Codul de procedura penala. Dispozitiile art. 16 alin. (1) lit. e) din Codul de procedura penala includ intre cauzele de incetare a procesului penal intervenirea prescriptiei raspunderii penale.

Citeste continuarea AICI

]]>