Femeia celebră care s-a dat drept bărbat timp de 50 de ani. Nimeni n-a știut secretul ei până în ziua în care a murit

Femeia celebră care s-a dat drept bărbat timp de 50 de ani. Nimeni n-a știut secretul ei până în ziua în care a murit

James Barry a fost un renumit chirurg, care nu numai că a îmbunătățit condițiile pentru soldații răniți din spitalele militare, ci și condițiile locuitorilor nativi și a efectuat prima operație de cezariană înregistrată de un european în Africa, în care atât mama, cât și copilul au supraviețuit. Totuși, nimeni nu și-a dat seama că, de fapt, acesta era femeie până în ziua în care s-a stins din viață. Ea se numea Margaret Anne Bulkley și s-a deghizat timp de 50 de ani în bărbat pentru a putea practica medicina.

Cum cheltuie PNL banii partidului: Plăteşte figuranți să facă circ prin Ploieşti. Doar urmează an electoral…

Margaret Ann Bulkley s-a născut în anul 1789, nu se cunoaște cu exactitate data, în Cork, Irlanda. La 18 ani, ea i-a spus fratelui ei că, dacă ar fi fost și ea băiat, s-ar fi văzut soldat. Ulterior, când familia ei a întâmpinat momente grele, Margaret s-a mutat cu mama ei la Londra, locuind la unchiul ei, James Barry.

ICCJ nu se abate de la respectarea legii! Inalta Curte a desfiintat o noua condamnare data de judecatorul CAB Ciprian Ghita

Acesta i-a făcut cunoştinţă fetei cu mulți aristocraţi şi oameni influenţi din societate, care au avut un rol în elaborarea planului pentru ca Margaret să urmeze o educație și, în special, o carieră în medicină. Astfel, după decesul unchiului ei în anul 1806, deoarece atunci era o perioadă într-un moment în care femeile nu aveau acces în mare parte la educație și, cu siguranță, nu li se permitea să practice medicina, Margaret i-a luat numele pentru a putea intra la Facultatea de Medicină.

INTERVIU/ Adrian Tăbîrcă, primarul din Vadu Săpat: „Cu sprijin financiar, putem să devenim zonă turistică”

În 1809, James Barry a intrat la Facultatea de Medicină din Edinburgh, una dintre cele mai prestigioase din Europa, și și-a modificat vârsta pentru a se potrivi cu aspectul său tânăr și băiețesc. Viitorul medic a primit o diplomă în medicină la vârsta de 22 de ani.

Pe data de 6 iulie 1813, și-a început cariera militară, ca asistent de spital în armata britanică, și a fost în curând promovat ca asistent chirurg personal, echivalent cu locotenent. Cu timpul, a devenit un chirurg de excepţie, ajungând la cârma spitalelor militare, abilitățile sale fiind fără precedent.

James Barry a fost un chirurg foarte priceput, primul care a efectuat cu succes o cezariană în Imperiul Britanic, unde atât mama, cât și copilul au supraviețuit. Premiera a fost realizată în 1826, pe o masă de bucătărie din Cape Town. Ca medic, i-a tratat pe bogați și pe săraci, pe coloniști și pe sclavi.

Din păcate, pe data de 25 iulie 1865, James Barry a murit de dizenterie, iar ultima sa dorință a fost să fie îngropat în hainele în care a murit, fără ca trupul său să fie spălat – dorințe care nu au fost respectate, potrivit Când asistenta a dezbrăcat corpul pentru a-l pregăti pentru înmormântare, a descoperit două lucruri: anatomia feminină și o cicatrice care sugera că aceasta ar fi născut un copil. Dr. James Barry este înmormântat în cimitirul Kensal Green, în nord-vestul Londrei. Și chiar dacă întregul Imperiu Britanic a fost şocat că această femeie a reușit toată viața ei să se dea drept bărbat, un lucru rămâne sigur: doctorul James Barry a fost, înainte de toate, un medic și un om de excepție.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191