Generalul în rezervă, Dan Grecu, a vorbit, luni, la Interviurile , despre incursiunea ucrainenilor în regiunea rusă Kursk. Acesta consideră că ucrainenii au dat o „lovitură groaznică Rusiei și lui Putin”, iar luptele purtate de forțele Kievului vor continua.
Alexandru Rotaru: Ce înseamnă pentru Putin succesul obținut de ucraineni prin această incursiune?
Congresul Societății Române de Neurochirurgie va avea loc la Sinaia, pe 11-14 septembrie
Dan Grecu: Ucrainenii au dat o lovitură groaznică Federației Ruse, în sensul că le-au demonstrat rușilor că nu sunt capabili să-și apere propria populației în interiorul propriilor granițe. Au pus din nou probleme în legătură cu capacitatea de conducere a șefilor militari și politici ai Federației Ruse. Dacă mai adăugăm acum efectele psihologice asupra populației civile, putem spune că este un conglomerat, un complex de efecte care împreună pot să tulbure liniștea lui Putin, care părea foarte liniștit după marea realegere pentru mandatul prezidențial și după succesele mici, dar constante din așa-numita operațiune specială.
Alexandru Rotaru: Cum au reușit forțele Kievului să obțină un asemenea succes, chiar dacă informațiile sunt limitate?
Dan Grecu: Da, informațiile sunt limitate din punct de vedere al cantității de forțe și mijloace utilizate de ucrainieni. Rușii încearcă să le minimalizeze, iar ucrainieni, bineînțeles, să le maximizeze. Dar este cert că avansul este undeva la 30 de kilomteri și ceea ce ce este important, este modul în care i-au surprins pe ruși. Au fost prinși nepregătiți și nu cred că din lipsă de informații. Eu cred că analiza a fost greșită. Așa cum în februarie 2022 spuneau că într-o săptămână pun drapelul pe palatul guvernului ucrainean și îl înlocuiesc pe Zeleski, acum au zis „nu vin ăștia pe aici”, că noi batem peste tot. Uite că au venit. Au dat dovadă de inteligență. Au știut să păstreze secretul operațional, ceea ce este foarte important. Au utilizat tehnici, proceduri inventive și au beneficiat de ajutorul unor echipamente militare net superioare tehnologic celor rusești, care, deși sunt multe, au de suferit în momentul în care sunt în relația directă acțiune-contracțiune cu super-tehnologizatele echipamente occidentale
Alexandru Rotaru: Cât timp ar putea dura incursiunea ucrainenilor?
Dan Grecu: Durata în timp depinde de reacție, de reacția rușilor, dar și de capacitatea ucrainenilor de a susține acest atac, pentru că la un moment dat aceste forțe trebuie fie înlocuite, fie întărite cu altele. Acum este foarte greu să ne așteptăm la o mișcare strategică, adică o incursiune spre Kurk, urmată de o ofensivă spre sud, care să ducă la lovirea din spate a frontului rus.
După luni de retragere în faţa soldaţilor ruşi pe frontul de est, Ucraina a lansat o operaţiune fără precedent în regiunea de frontieră Kursk, preluând controlul asupra mai multor localităţi, potrivit analiştilor. „Scopul este de a forţa poziţiile inamicului, de a-i provoca pierderi maxime, de a destabiliza situaţia în Rusia (…) şi de a transfera războiul pe teritoriul rus”, a declarat sâmbătă seara un responsabil ucrainean din sectorul de securitate, sub rezerva anonimatului. Acesta a precizat că „mii” de soldaţi ucraineni iau parte la operaţiune.
După zile de tăcere în legătură cu această operaţiune, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut pentru prima dată existenţa acesteia în discursul său zilnic de sâmbătă seara, explicând că Kievul încearcă să „mute războiul pe teritoriul agresorului”.