Haos la Spitalul Pantelimon! Medicii de la Terapie Intensivă au intrat în grevă și amenință cu demisiile. 10 operații au fost amânate. Nu se mai fac internări

Haos la Spitalul Pantelimon! Medicii de la Terapie Intensivă au intrat în grevă și amenință cu demisiile. 10 operații au fost amânate. Nu se mai fac internări

Mai mulți medici de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Pantelimon ar amenința cu demisia joi, 8 august, asta după ce două doctorițe au fost reținute, fiind acuzate că au provocat intenționat decesul unui pacient de 54 de ani. Astăzi, cadrele medicale ale secției au intrat în grevă, în semn de prostest față de ce se întâmplă. 

Subprefectul Mircea Tănase s-a dus peste muncitori, pe podul din Blejoi: „Azi trebuia să se reia traficul! CNAIR ține șoferii în cozi interminabile!”

Declarațiile ministrului Sănătății, după ce medici de la Pantelimon sunt acuzați de omor

UPDATE Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut apel joi să nu se generalizeze și să nu se condamne întregul corp medical în contextul anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Pedalând spre dezvoltare – Prahova investește peste 25 de milioane de lei în infrastructura velo regională

El a subliniat că situația de la această unitate sanitară este fără precedent și a anunțat că va vizita spitalul pentru a se asigura că activitatea medicală continuă în bune condiții.

Brebu, singura comună fără buget pe 2025! Primarul Adrian Ungureanu (PNL) a lăsat persoanele cu dizabilități fără bani!

Alexandru Rafila a explicat că situația s-a schimbat din aprilie, când Corpul de Control al Ministerului Sănătății a verificat și nu a găsit probleme administrative. Ancheta penală a continuat de atunci.

„Medicii sunt cei care salvează vieți, în special cei din secția ATI, care se confruntă adesea cu cazuri extrem de dificile. Să ne amintim mereu de munca lor și să nu condamnăm întregul corp profesional,” a spus Rafila.

Ministrul a adăugat că va merge la Spitalul Pantelimon, unde situația este fără precedent. „Trebuie să ne asigurăm că activitatea medicală continuă. Voi discuta cu șefii secțiilor și cu medicii din ATI pentru a găsi soluții.”

Rafila a subliniat că blamarea întregului corp medical nu este o soluție utilă și a afirmat că, dacă există vinovați, aceștia trebuie să fie trași la răspundere. „Omorul deliberat este pentru mine greu de conceput și absolut inacceptabil.

Când discutăm despre specializări medicale, trebuie să ne bazăm pe cei care le practică, pentru că ei sunt cei care pot oferi răspunsuri corecte. Eu sunt microbiolog și nu pot evalua cum lucrează medicii ATI, care se confruntă cu situații extrem de dificile.”

Medicii ATI au decis să intre în grevă

UPDATE Managerul Spitalului Sfântul Pantelimon, Bogdan Socea, spune că medicii de la Secția de Terapie Intensivă au decis, joi, să intre în grevă, în semn de protest față de reținerea celor două doctorițe de către procurori, pentru omor calificat și tentativă de omor în dosarul deceselor suspecte.

„Medicii ATI din spital au hotărât să intre în grevă spontană, asigură urgențele, garda și tratamentele”, a declarat Bogdan Socea, joi dimineață, în fața spitalului.

El a precizat că au fost amânate 10 intervenții.

„Pregătesc o hârtie în care vor semna toți că își vor da demisia din contractul cu gărzile și cu spitalul”, a mai spus Bogdan Socea.

Managerul Spitalului Pantelimon este „șocat și contrariat” de acuzațiile aduse de procurori

UPDATE : Managerul Spitalului Sfântul Pantelimon, dr. Bogdan Socea, a declarat în exclusivitate pentru Antena 3 CNN că este profund șocat și confuz de informațiile din rechizitoriul procurorilor, care sugerează că mai multe colege ar fi oprit intenționat tratamentele pacienților din secția ATI a spitalului pe care îl conduce.

„În prezent, am sentimente amestecate și îmi este greu să fac față acestei zile. Pe de o parte, dacă viața mea ar fi fost în pericol, aș fi avut încredere în doctorițele acuzate, cunoscându-le comportamentul medical pe care l-am observat în măsura în care am putut. Pe de altă parte, nu am detalii despre dosar sau rechizitoriu, așa că sunt într-un fel șocat și confuz.

Mai mult, nu mi-am dorit niciodată să conduc un spital în care să existe astfel de acuzații. Voi aștepta concluziile oficiale”, a spus dr. Bogdan Socea.

În urma acestor evenimente, dr. Bogdan Socea a demisionat din funcția de manager și va continua să activeze ca medic chirurg în secția de chirurgie a spitalului.

Declarațiile șefei secției ATI de la Spitalul Pantelimon despre colegele ei, acuzate de omor calificat

Șefa secției de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul Sf. Pantelimon, Florina Pompilian, a acordat un interviu, în care a abordat situația doctorițelor reținute recent.  

Pompilian a descris aceste doctorițe ca fiind „empatice” și „dedicate activității medicale”, subliniind că nu a observat niciun comportament necorespunzător din partea lor până în prezent.

De asemenea, a menționat că atât ea, cât și colegii săi nu au primit niciun fel de plângeri în legătură cu acestea, iar discuțiile interne nu au indicat niciun motiv de îngrijorare.

„Nu am avut niciodată impresia că aceste doctorițe ar avea un comportament neadecvat. Ele erau empatice și își îndeplineau responsabilitățile medicale cu seriozitate. Nici eu, nici colegii mei nu am remarcat nimic în neregulă și nu am primit plângeri în acest sens. În prezent, nu am alte comentarii de făcut”, a declarat Florina Pompilian.

„Cei vinovați trebuie să plătească”

În continuare, Florina Pompilian a subliniat că, indiferent de situație, cei găsiți vinovați trebuie să răspundă pentru faptele lor: „În final, cine este vinovat trebuie să plătească pentru acțiunile sale.

Mi-e greu să cred că un medic ar comite un astfel de act în mod deliberat. Eu nu am fost implicată în angajarea acestor doctorițe și nici nu le-am dat aprobatul pentru parafă.

Deși cunoșteam personal aceste doctorițe și nu le consideram capabile de asemenea fapte, după recentele declarații, nu mai am nimic de adăugat”.

Florina Pompilian a mai menționat că atitudinea aparținătorilor a fost constant critică și severă de când a început controversa.

CONTEXT: 

Două doctorițe au fost acuzate de omor calificat, iar o asistentă de mărturie mincinoasă, în urma strângerii de probe realizate de ofițerii Serviciului Omoruri împotriva lor.

Toate trei au fost reținute, iar miercuri dimineață, locuințele suspectelor au fost percheziționate.

Tribunalul București va judeca, joi, cererea de arestare preventivă formulată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București pentru cei doi medici.

Cele două cadre medicale de la secția de terapie intensivă au părăsit sediul poliției în cătușe. După câteva ore de audieri, cele două doctorițe au fost acuzate de omor calificat, iar asistenta de mărturie mincinoasă.

Ancheta vizează 17 pacienți 

Ancheta vizează moartea a 17 pacienți începând cu începutul lunii aprilie în secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon.

Se presupune că pacienților li s-ar fi administrat doze insuficiente de noradrenalină, un neurotransmițător destinat menținerii unui nivel adecvat al tensiunii arteriale.

Reținerea celor două doctorițe reprezintă o premieră în medicina românească. Până acum, medicii implicați în cazuri de malpraxis au fost acuzați, în cel mai grav caz, de ucidere din culpă. În cazul celor de la Spitalul Sf. Pantelimon, anchetatorii menționează circumstanțe agravante, subliniind că „au profitat de starea de vulnerabilitate evidentă a persoanei vătămate, datorată vârstei, stării de sănătate, infirmității sau altor cauze.”

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0734.908.468