Încălzire centralizată: de la generare prin conducte până la stația de transfer

Încălzire centralizată: de la generare prin conducte până la stația de transfer

Tehnologia de termoficare, care este deja consacrată în zilele noastre, își are originile în Franța: primul sistem „adevărat” de termoficare a fost construit în satul Chaudes-Aigues încă din 1334. Apa caldă termală era introdusă în sat dintr-un izvor pentru a alimenta mai multe case. Principiul este și astăzi același: se vorbește despre încălzire centralizată atunci când clădirile sunt alimentate central, de la un sistem care se află în afara granițelor locuinței.
În instalația de încălzire pot fi utilizate diverse surse de energie. Chiar dacă în prezent combustibilii fosili sunt încă utilizați pentru producerea de căldură, proporția surselor de energie regenerabilă precum lemnul, biogazul sau pompele mari de căldură crește treptat – aceasta este denumită așa-numita termoficare verde.
De exemplu, mai mult de jumătate din toate sursele de energie utilizate în Austria pentru încălzirea locală și pe distanțe lungi sunt regenerabile. Centralele termice locale folosesc aproape exclusiv biomasă, care, pe lângă efectul pozitiv asupra echilibrului de mediu, stimulează și crearea de valoare regională, deoarece produsele din deseuri de lemn folosite pentru încălzirea centralizată provin, de obicei, din surse locale.
O altă posibilă sursă de energie este căldura reziduală industrială: companiile industriale cu sisteme de temperatură înaltă, cum ar fi producția de oțel, pot emite căldura în exces. Incineratoarele de deșeuri sunt, de asemenea, o modalitate de generare a energiei necesare pentru termoficare.
Căldura generată astfel ajunge în conductele rețelei de termoficare sub formă de agent termic, reprezentat de apa foarte caldă – la o temperatură de aproximativ 90 °C. Datorită conductibilității sale termice ridicate, apa este deosebit de potrivită pentru transportul căldurii. Cu toate acestea: Izolarea optimă a sistemului de țevi este esențială pentru a vă asigura că se pierde cât mai puțină căldură valoroasă posibil pe drumul lung până la gospodărie. Regula generală este: cu cât distanța dintre centrala termică și punctul de livrare este mai mică și cu cât densitatea consumatorilor gospodăriilor conectate este mai mare, cu atât pierderile de căldură sunt mai mici și sistemul de termoficare este mai eficient.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

 

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191