Țara noastră este plină de vietăți speciale, de o frumusețe rară, fie că vorbim despre animale emblematice, pe care deja le știm cu toții, ori despre cele mai mici insecte. Iar dacă mergem la munte este foarte important să nu atingem o insectă superbă, ce trebuie admirată doar de la distanță!
Dacă am mers măcar odată în vacanță la munte în țara noastră, este foarte probabil să fi întâlnit această vietate extrem de fotogenică! Este vorba despre o insectă de mici dimensiuni, rară, pe care nu avem voie să o atingem, ea fiind protejată de lege!
Turiștii care ajung în Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina pot admira această vietate incredibilă, atât de frumos colorată. Însă, este important să rămânem la distanță față de aceasta.
Insecta de care nu trebuie să ne apropiem
Potrivit specialiștilor, această insectă superbă trăiește cel mai des în pădurile de fag reci și umede, cât și în zonele înalte.
„Trăieşte predominant în pădurile de fag reci şi umede din zonele înalte, unde specia poate fi local comună. Se întâlneşte mai rar şi în păduri de amestec sau în păduri de quercinee şi fag. Foarte probabil, l-ați observat prin pădurile noastre și îl cunoașteți.
Rosalia alpina – croitorul alpin. Fiind prezent în Parcul Natural Gradiștea Muncelului-Cioclovina, colegii noștri au întâlnit câteva exemplare foarte fotogenice în ultima perioadă”, au menționat reprezentanți ai Parcului Național, pe pagina de Facebook.
Croitorul alpin este protejat de lege
Acesastă insectă rară este protejată de lege, așa că dacă vrem să o admirăm, putem să îi facem poze de la distanță.
„Croitorul fagului este specie protejată prin Directiva Habitate (specie prioritară, listat în Anexele II și IV) și prin Ordonanța de urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.
Este considerată ca având statut de conservare favorabil în România (perioada 2013-2018) dar acest lucru este datorat supraestimării arealului ce poate fi ocupat de această specie”, au informat cei de la proiectul LifeRosalia.