
Phonline.ro deruleaza in aceasta perioada o campanie de informare publica privind accesarea fondurilor prin programul „Anghel Saligny”, pentru fiecare oras si comuna in parte.
Prin aceasta initiativa, urmarim sa aducem in fata prahovenilor informatii noi despre ce proiecte sunt in derulare in zona in care locuiesc si ce investitii urmeaza sa aiba loc in viitorul apropiat.
In acest sens, am transmis tuturor primarilor din judet solicitarea de a ne raspunde la un interviu relevant pe aceste subiecte de interes public, iar astazi va prezentam raspunsurile primarului orasului Comarnic, Sorin Popa.
Reporter: Care sunt investitiile aprobate pentru administratia pe care o conduceti, prin programul „Anghel Saligny”?
Sorin Popa: Proiectul aprobat până în prezent spre finanțare prin programul „Anghel Saligny” privește „Modernizarea străzilor Ghioșești: tronsoanele Pod Geo – Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, „Neagoe Purcaru” și „Pe Lac”.
Reporter: Ce alte proiecte, care, in prezent, nu sunt cuprinse intr-un program de finantare, v-ati dori sa fie derulate?
Sorin Popa: Unul dintre cele mai importante proiecte pe care ni le dorim realizate în perioada următoare, dar pentru care nu avem deocamdată sursă de finanțare este „Înființare Centrului Administrativ prin schimbarea destinației Centrului de Afaceri din orașul Comarnic”. Clădirea este una generoasă care, după ce va fi finalizată, va putea găzdui sedii ale mai multor instituții publice, precum și o sală de spectacole, sectorul cultural fiind vitregit la acest capitol în localitatea noastră.
Reporter: In ordinea prioritatilor, spuneti-ne trei proiecte (din programul „Anghel Saligny”, dar nu numai) pe care garantati ca le veti finaliza pana la terminarea mandatului
Sorin Popa: Oricât mi-aș dori să pot garanta că vom finaliza în următorii doi ani toate proiectele pe care ni le-am propus la începutul acestui mandat, experiența mi-a dovedit că există factori ce nu țin de noi ca administrație publică, dar care pot împiedica sau întârzia derularea unor investiții.
Însă, proiectul de a cărui finalitate suntem cel mai aproape și care cu siguranță va fi realizat până în 2024 este cel de înființare a primului Parc al orașului Comarnic.
Reporter: Care sunt principalele realizari pe care le puteti aduce in fata opiniei publice, in cei doi ani de la preluarea acestui mandat?
Sorin Popa: De la începutul acestui mandat, respectiv din toamna lui 2020, am reușit să finalizăm un proiect important pentru sistemul educațional, și anume Consolidarea și modernizarea Liceului „Simion Stolnicu”, Localul II, clădire care astăzi găzduiește, la standarde ridicate de confort și utilitate, sute de elevi ai orașului nostru.
De asemenea, am modernizat, prin PNDL II, mai multe străzi din Comarnic, în încercarea noastră de a moderniza infrastructura localității ce însumează 110 km de drum public. Foarte multe străzi erau din pământ sau pietriș la preluarea funcției de primar, în 2016.
Tot aici aș menționa și consolidarea mai multor zone calamitate de pe raza orașului Comarnic, afectate în principal de alunecări de teren, lucrări de anvergură care au pus în siguranță zeci de case.
Reporter: Daca ati fi turist in localitatea pe care o administrati, ce anume v-ar atrage atentia prima oara?
Sorin Popa: Ca turist în căutarea unor experiențe frumoase, pot spune că m-ar atrage zona extrem de pitorească în care este așezat Comarnicul. Suntem binecuvântați cu suprafețe întinse de dealuri și păduri, cu peisaje care îți taie respirația, la altitudinile mai mari ale localității.
Dar, trebuie să recunosc faptul că nu doar frumusețea locului ar putea atrage atenția unui turist, ci și aspectele la care mai avem de lucrat, și anume lipsa nomenclaturii stradale și a semnalizării străzilor și obiectivelor, aglomerația din zona centrală, precum și lipsa unei dezvoltări unitare a orașului, ca arhitectură.
Reporter: Ce v-a determinat sa vreti sa fiti primar? Care credeti ca este cea mai importanta calitate a dvs. in raport cu aceasta functie?
Sorin Popa: Decizia de a-mi depune candidatura pentru funcția de primar al orașului Comarnic a pornit de la dorința puternică pe care o aveam de a face ceva durabil pentru orașul în care m-am născut și am crescut. Consider că nu este suficient să ne arătăm permanent nemulțumiți de ce se întâmplă în jurul nostru, cu orașul sau țara noastră. Trebuie să participăm activ la dezvoltarea Comarnicului, să muncim efectiv dacă vrem să se schimbe ceva. De aceea, consider că cea mai important calitate a mea în raport cu această funcție este tocmai dragostea sinceră pe care o port și o voi purta întotdeauna acestui orășel de munte. Dacă nu îți pasă cu adevărat de ceva, nu vei avea niciodată rezultate.
Reporter: Functia pe care o detineti atrage fara doar si poate critici din partea cetatenilor. Ce le transmiteti celor mai nemultumiti dintre ei?
Sorin Popa: Pe toți cetățenii orașului nostru îi asigur că am făcut întotdeauna tot ce ține de mine să realizez lucruri palpabile și durabile pentru Comarnic.
Este adevărat că nu am reușit să îi mulțumesc pe toți locuitorii prin proiectele pe care le-am inițiat, pe de o parte pentru că oamenii și-au pierdut răbdarea, după zeci de ani în care au așteptat ca ceva să se schimbe în bine în Comarnic, iar pe de altă parte pentru că, în general, oamenii văd ca prioritare investițiile ce vizează confortul lor individual și imediat.
Îi rog pe această cale să fie înțelegători și să se bucure de orice proiect dus la bun sfârșit, deoarece, pas cu pas, doar lucrând împreună vom putea cum orașul Comarnic se schimbă în bine și evolueză în fiecare an în beneficiul locuitorilor săi.