Ion Cristoiu, presedinte? Marcel Ciolacu: PSD nu va veni neaparat cu un om politic, ci cu un intelectual

Ion Cristoiu, presedinte? Marcel Ciolacu: PSD nu va veni neaparat cu un om politic, ci cu un intelectual

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că România are nevoie de un preşedinte de stânga, indicând că din partea PSD ar putea candida un intelectual, potrivit Agerpres. Ciolacu a spus la RTV că își dorește modificarea statutului PSD astfel încât să poată candida o personalitate care nu e membru de partid și a enunțat numele lui Ion Cristoiu.

Brezenii sunt foc şi pară pe primarul Novac (PNL): „Craterele din asfalt ne pun viețile în pericol! La Primărie nu se răspunde la telefon şi la sesizări!”

„Cred cu certitudine că România are nevoie de un preşedinte de stânga, un om care împărtăşeşte principiile, în primul rând, de stânga. Este nevoie de o schimbare după 20 de ani. Sunt oameni de stânga în România care pot ocupa această funcţie, cea mai înaltă funcţie din statul român”, a spus Ciolacu la România TV.

Ioana Neagu, primărița „credincioasă” din Valea Călugărească a uitat de promisiunile din campanie. Rețeaua de apă şi canal, abandonată!

El a adăugat că la următoarele alegeri prezidenţiale PSD nu va veni neapărat cu un om politic.

Ruşinea politicii prahovene: Alin Moldoveanu (PNL), karatistul care a adus un municipiu la „rang” de comună

„Când avem discuţia de candidaturi tot timpul ne gândim numai la oameni politici. De data aceasta PSD nu va veni neapărat cu un om politic, va veni în schimb cu un intelectual. Partidul va alege (candidatul la alegerile prezidenţiale – n.r.). Va exista o competiţie internă în care se va înscrie cine doreşte. Eu doresc să modific statutul astfel încât şi altă personalitate, care nu este neapărat în partid, să poată candida”, a afirmat Ciolacu.

Fragmentul relevant din interviul de la RTV:

Marcel Ciolacu: Cu certitudine cred că România are nevoie de un președinte de stânga, un om care împărtășește principiile în primul și în primul rând de stânga. Este nevoie de o schimbare după 20 de ani pentru cel care va ocupa funcția de președinte al României.

Realizator: Se vor face fix 20 de ani de când a fost ultimul președinte de stânga, domnul Iliescu.

Marcel Ciolacu: Cum v-am zis, sunt oameni de stânga în România care pot ocupa această funcție, cea mai înaltă funcție din statul român.

Realizator: Păi, și ca să vă duceți cu un președinte de stânga, trebuie să vă rupeți cu ăia dreapta, domnule Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Când avem discuția de candidaturi tot timpul ne gândim numai la oameni politici. Poate de data aceasta Partidul Social Democrat nu va veni neapărat cu un om politic, va veni în schimb cu un intelectual, de aceea v-am dat exemplul maestrului Cristoiu.

Realizator: Păi, v-am întrebat de două ori de domnul Cristoiu, dar v-ați făcut că nu auziți.

Marcel Ciolacu: Este un om de stânga, în fibra dânsului, dacă urmărești toată evoluția maestrului Cristoiu, îi vei depista valorile de stânga în tot ceea ce spune sau scrie.

Realizator: Și dumneavoastră credeți că partidul dumneavoastră, totuși un partid de mase, domnule Ciolacu, hai să vin serioși, eu mi-am făcut ucenicia în politică, mă rog, în presa politică, ocupându-mă, între altele, și de Partidul Social Democrat și, cel puțin de la 1995, știu cam tot ce s-a întâmplat în partidul ăsta, așa, nivel grosso modo, pesedistul de bază ăla, poporul pesedist, cum îi zicea Oprescu, dar-ai Dumnezeu sănătate și soare în Grecia, va accepta un candidat care să nu fie de-al lui, oricât de intelectual ar fi?

Marcel Ciolacu: Domnule Ciutacu, ba nu, ba nu, este drept, cum adică nu este de-a lui? În primul rând partidul va alege, va exista o competiție internă, în care se va înscrie cine dorește.

Realizator: Partidul va alege prin lideri, domnule Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Eu doresc cu adevărat să modific statutul, astfel încât și alte personalități care nu sunt neapărat în partid să poată candida pentru această funcție. Lumea s-a schimbat, domnule Ciutacu, nu mai e lumea din ’90, nu mai e lumea din 2000. Lumea după aceste trei crize, după războiul din Ucraina, lumea s-a schimbat. Cred că e cazul și noi…

Realizator: Și militantul de partid va da el năvală la urnă să voteze pe unul din afară?

Marcel Ciolacu: Militantul de partid va fi în sală, la Buzău, la Alexandria, unde doriți dumneavoastră și va alege el cine consideră că îl reprezintă cel mai bine să fie candidat.

Realizator: Deci, faceți alegeri ca la americani, de-astea…

Marcel Ciolacu: Fac alegeri în toate județele, unde nu numai președinții de organizații să decidă cine e viitorul candidat.

Realizator: Președintele de organizație controlează votul, știm bine amândoi treaba asta…

Marcel Ciolacu: Nu întotdeauna. Mai avem exemple… Şi congrese în care nu s-a controlat votul. Nu. Eu cred că partidul s-a maturizat foarte mult în ultima perioadă și a învățat foarte mult, și eu am învățat – și din propriile greșeli, dar și din greșelile celorlalți lideri -, și cred că partidul are maturitatea de a-și alege cel mai bun candidat pentru funcţia…

Realizator: Ipotetic vorbind, credeți că partidul dumneavoastră ar alege să-l susţină şi să-l ierte pe un Mircea Geoană, spre exemplu?

Marcel Ciolacu: Partidul e… Cum românii sunt suverani pe votul lor şi cu cine votează, sunt cei mai îndreptăţiţi şi au întotdeauna dreptate, şi partidul are acest lucru. Nu vorbesc de persoane, neapărat. Am vorbit de principii.

Realizator: Eu n-am auzit de niciun lider PSD plecat din partid care să se mai bucure de susţinerea partidului. Poate schimbaţi dumneavoastră optica în 2024, habar n-am.

Marcel Ciolacu: Sincer să fiu, nu mi-am făcut un țel din asta. Dacă e nevoie şi știți dumneavoastră ceva mai multe decât mine, îmi fac un ţel din acest lucru.

Realizator: Păi nu ştiu, dar… văd că domnul Geoană se tot oferă, ne tot anunţă că poate să facă bine pentru România, că are o imagine bună…

Marcel Ciolacu: Foarte bine. Fiecare om este liber să-și facă propria viziune și proprii pași, să-și dorească. Fiecare om are această libertate.

Realizator: Există varianta candidatului comun PSD-PNL la preşedinţie?

Marcel Ciolacu: Nu s-a discutat acest lucru; cred că e foarte… Dacă avem candidaturi separate la europarlamentare, la locale, la generale, este foarte greu să vii pe urmă să ai un candidat comun.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191