ITM Prahova: De la câți ani pot lucra minorii

ITM Prahova: De la câți ani pot lucra minorii

Legislația în vigoare prevede măsurile de protecție aplicabile condițiilor de muncă pentru copii și tineri și timpul de muncă. În scopul diminuării riscurilor de exploatare prin muncă a minorilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova reamintește angajatorilor care sunt cele mai importante reglementări în ceea ce privește angajarea copiilor și tinerilor.

Ciucă a confirmat, a 4-a oară, că PNL nu are candidat pentru CJ Prahova. „Nu avem o înțelegere în Prahova. Respectăm legea şi statutul partidului”

Potrivit legii în vigoare, persoana fizică dobândește capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani.

Casa primarului Alin Moldoveanu: 10 camere, 2.850 mp, construită din pensia de 1000 lei a mamei

Încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă, precizează legislația din România.

Fapte penale: Primarul din Păuleşti, Sandu Tudor, comite trafic de influență şi instigare la abuz în serviciu

Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat și la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională.

Încadrarea în muncă în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se poate face după împlinirea vârstei de 18 ani.

Durata timpului de muncă este de maxim 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.

Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară și nici muncă de noapte.

Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate.

Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare.

Încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condiţiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activităţi cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Sursa: Actualitatea Prahoveana

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191