Leguma românească înviată genetic la 100 de ani de la dispariţie. Cercetătorii din Buzău au dat lovitura

Leguma românească înviată genetic la 100 de ani de la dispariţie. Cercetătorii din Buzău au dat lovitura

Soiul de varză readus la viaţă are frunze subţiri şi fine, numai bune pentru sarmale sau murat. Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău au lucrat 20 de ani până au reuşit să îi dea de urmă în negura trecutului. „Ăsta e arborele ei  Ea stă la baza multor populaţii locale, care au apărut după 1950. Aşa arată căpăţâna în secţiune”, spun cercetătorii.

Crimă cu premeditare! Ploieştenii, ucişi de marii poluatori sub privirile nepăsătoare ale autorităților plătite SĂ TACĂ! CAMPANIE Phonline.ro şi Observatorulph.ro

Au dat lovitura cu varza românească

Varza Licurişca a fost şi vedeta Congresului Mondial al Horticultorilor din Franţa. Savanţi din toată lumea au rămas impresionaţi de reuşita românilor.

Primarul Volosevici a dispus depunerea celui de al doilea proiect cu finanțare europeană pentru creșterea eficienței energetice a CET Brazi

„A fost un parcurs destul de lung, timp în care am studiat peste 26 de provenienţe locale de varză, atât din România, cât şi din Bulgaria şi vecinătate. Am restaurat şi stabilit identitatea şi tipicitatea soiului Licurişca”, povesteşte Bianca Zamfir, cercetătoare.

Teroare în Păuleşti! Un urs umblă nestingherit prin comună, în timp ce primarul „Tudorică” îşi vede liniştit de concediu

Medalie de aur pentru soiul Licurişca

Reînvierea soiului de varză de acum 100 de ani a fost răsplătită cu o medalie de aur anul acesta, la Salonul Inovării și Cercetării. Licurişca a fost una dintre cele 280 de cercetări prezentate de experţi din România, Polonia, Germania, Arabia Saudită sau Thailanda. 

„Rezultatele au fost apreciate pentru că am reuşit să restaurăm caracteristicile. Vorbim de un soi valoros, de un soi distinct, diferit care merită reintrodus în cultură. Este foarte bine aclimatizat la condiţiile predoclimatice a ţării noastre”, a declarat Costel Vînătoru, director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

Soiul de varză Licurişca va fi omologat anul viitor şi va putea putea fi cultivat din nou. Iar seminţele lui vor rămâne pentru totdeauna în tezaurul Băncii de Resurse Genetice de la Buzău.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191