Limitarea plăţilor cash aduce măriri de comisioane în cascadă. Nicolae Ciucă anunţă brusc că nu mai susţine măsura

Limitarea plăţilor cash aduce măriri de comisioane în cascadă. Nicolae Ciucă anunţă brusc că nu mai susţine măsura

„Te informăm că, de la 1 ianuarie 2024, comisioanele vor fi modificate pentru operațiunile de depunere de numerar la ghișee și pentru alte operațiuni”, arată mesajul celei mai mari bănci din România. Anunţul a ajuns şi la Palatul Victoria, iar premierul Ciolacu a reacţionat imediat. A acuzat băncile de lăcomie şi a convocat, săptămâna viitoare, la Guvern, o întâlnire cu Ministerul Finanțelor, BNR și cu bancherii. 

PSD Prahova, întâlnire cu seniorii social-democrați. Prefectul Virgiliu Nanu, primarul Volosevici şi parlamentarii PSD au prezentat proiectele de viitor

Camelia Grădinaru, expert bancar: Ne aşteptăm ca, după această dată, şi celelalte bănci să recurgă la aceeaşi procedură. Clienţii vor fi obligaţi să tranzacţioneze prin cont bancar. Inclusiv oamenii obişnuiţi, care nu sunt obişnuiţi să folosească internet banking. 

Coşmar pentru Onea&Portocală! Mihaela Iorga Moraru, „paradită” cu dosare măsluite, numită al doilea om din conducerea DNA Central

Exemplu de calcul pentru achiziţionarea unei maşini 

De exemplu, dacă vreţi să cumpăraţi o maşină în valoare de de lei şi trebuie să faceţi un ordin de plată interbancară către vânzător, veţi plăti un comision de 25 de lei. Ulterior, dacă acesta vrea să retragă banii din cont, va plăti un comision de 1,5 la sută din sumă, adică de lei. Dacă vreţi să depuneţi banii la ghişeu, în contul vanzătorului, veţi plăti 15 lei. 

1 Decembrie 2023: Ploieştenii sunt aşteptați la artificii, vin cald, mâncare tradițională şi parada militară

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Comisionul este parte din preţ. Nu există nicio lege, nici intenţia ca să apară o astfel de lege prin care să limiteze preţurile. Este decizia lor. Sunt vremuri grele. Băncile se confruntă în această perioadă cu multe dificultăţ 

Băncile au avut profituri record în 2022 

În ciuda vremurilor grele despre care vorbeşte consilierul guvernatorului BNR, băncile au avut profituri record în 2022. 

Lucia Cujbă, reporter Observator: Lider în topul celor mai profita­bile bănci din 2022 este Banca Transilvania, cu un câştig net de peste 2 miliarde de lei, în creştere cu 22% faţă de 2021. Pe locul 2 a fost BCR, cu 1,8 miliarde de lei. Podiumul este com­ple­tat de BRD, care a reuşit să ob­ţină aproape 1,3 miliarde de lei. Cele trei bănci au împreună mai mult de jumătate din tot câştigul sistemului bancar. Pe locul 4 este Raiffeisen Bank. A raportat pentru anul trecut un profit net de 1,2 miliarde de lei, cu 56% mai mare faţă de cel din 2021. ING se plasează pe locul 5, cu un câştig net de 1 miliard de lei. 

Experţii se aşteaptă şi la alte creşteri de costuri

Experţii se aşteaptă şi la alte creşteri de costuri, întrucât, din ianuarie, profiturile excepționale ale băncilor vor fi taxate cu 2%. 

Mişu Negriţoiu, fost şef de bancă: Acest impozit se va regăsi în nişte costuri. Şi aceste costuri trebuie acorperite de nişte venituri. Probabil, se va regăsi în scumpirea produselor bancare şi asta le erodează competitivitatea. 

Ce variante se discută la Ministerul Finanţelor

Potrivit unor surse, în contextul acestui scandal, Ministerul Finanţelor se gândeşte la plafonarea comisioanelor sau chiar la modificarea limitelor pentru banii cash. Conform reglementărilor actuale, din 11 noiembrie, nu se vor mai putea face tranzacţii către o persoană juridică peste pragul de de lei, iar între firme suma maximă acceptată va fi de de lei. Deja preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat nu mai susţine măsura, deşi şi-a dat acordul în Coaliție. 

Nicolae Ciucă, preşedintele PNL: Banii sunt proprietatea oamenilor, iar oamenii trebuie să aibă libertatea să îi folosească aşa cum consideră. 

Banii ținuți de români la saltea au ajuns la un nivel record: peste 65 de miliarde de lei la finalul acestei veri.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191