Locul de vis mai puțin cunoscut din România. Se poate ajunge ușor, iar peisajul e de o frumusețe ieșită din comun

Locul de vis mai puțin cunoscut din România. Se poate ajunge ușor, iar peisajul e de o frumusețe ieșită din comun

Cascade care te lasă profund impresionat, animale rare, dar și păsări pe care nu prea le vezi pe la noi, pot fi observate în Cheile Jiețului. Mai exact, în orașul Petrila, printre versanții Parângului, zece hectare adunate și brăzdate cu stânci alcătuiesc rezervația naturală Cheile Jiețului, declarată zonă de interes național, scrie adevă

ICCJ nu se abate de la respectarea legii! Inalta Curte a desfiintat o noua condamnare data de judecatorul CAB Ciprian Ghita

Peisaj sălbatic pe Valea Jiului 

Peisajul este spectaculos și sălbatic. Acest loc cu o frumusețe nespusă în orice anotimp se află în Valea Jiului, mai exact pe teritoriul orașului Petrila, pe drumul național DN7A Petroşani – Voineasa. Este drumul care leagă județul Hunedoara de județul Vâlcea. Râul care străbate Cheile Jiețului este, bineînțeles, Jiețul, afluent al râului Jiul de Est, format la confluența brațelor Roșiile și Ghereș.

INTERVIU/ Adrian Tăbîrcă, primarul din Vadu Săpat: „Cu sprijin financiar, putem să devenim zonă turistică”

Cheile Jiețului 

Cheile Jiețului se află pe versantul drept al Parângului și este rezervație naturală cu o suprafață de 10 hectare. Cheile oferă, în orice anotimp, o imagine de vis pentru iubitorii de munte: un peisaj mirific, chei înguste, stânci imense perfecte pentru cățărătorii pasionați, peșteri neexplorate, trasee montane, vegetație forestieră bogată, ape reci și cristaline pe care se poate practica rafting-ul. Frumusețea cheilor este îmbogățită de Cascada Dușul Pădurarului și Cascada Voalul Miresei.

Cândva, Prahova avea lideri, nu politicieni! Cel mai mare parc industrial din țară, construit la Ariceşti, continuă sa atragă sute de milioane de euro din investiţii private

Rezervația naturală Cheile Jiețului este o zonă de o frumusețe unică. Rezervația delimitează la sud Munții Parâng de Munții Șureanu (la nord). Partea cea mai spectaculoasă a cheilor are lungimea de aproximativ 5 km. Cheile Jiețului se află într-o zonă foarte liniştită unde aglomeraţia şi zgomotul oraşelor devin amintire. Sălbăticia cheilor oferă posibilitatea explorării unor zone necălcate, unde rar întâlneşti alți oameni.

Ținutul momârlanilor

În urmă cu un secol și jumătate, când au fost deschise primele mine de cărbune din Petrila, în locul actualului oraș de circa de locuitori, călătorii descopereau câteva mici sate de păstori, răsfirate în lunca Jiului de Est și pe versanții care o mărgineau, la poalele munților Parâng și Șureanu.

Localnicii, numiți mai târziu „momârlani”, erau prea puțin interesați atunci de uriașele resurse de cărbune descoperite în ținutul momârlanilor, preferând să rămână fideli traiului pastoral, conform tradiției păstrate de secole. Cu timpul, mineritul a transformat complet așezările patriarhale din Valea Jiului. 

Din loc în loc, cascadele tulbură liniştea ţinutului sălbatic, anunțând apropierea de Cheile Jiețului, una din ariile protejate ale Văii Jiului. Din Cheile Jieţului turiştii pot porni pe numeroase trasee montane, unele foarte puţin umblate, în Masivul Parâng.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191