Locul secret din România în care mulți oameni și-au pierdut viața. Aici era ascunsă o închisoare în trecut

Locul secret din România în care mulți oameni și-au pierdut viața. Aici era ascunsă o închisoare în trecut

România este un adevărat paradis care adăpostește locuri mirificie, pline de însemnate și istorie. Iar printre acestea se numără și o cetate care ascunde un trecut sumbru. Este vizitată de sute de turiști, însă puțini sunt cei care știu că, dincolo de frumusețea deosebită, acest loc superb din țara noastră a fost cândva adăpost pentru o închisoare celebră.

Coşmar pentru Onea&Portocală! Mihaela Iorga Moraru, „paradită” cu dosare măsluite, numită al doilea om din conducerea DNA Central

Locul din România care acunde un trecut sângeros este Cetatea Făgăraș. În prezent, adună sute de turiști, dar aceasta a fost cândva adăpost pentru o închisoare celebră. Aflată în centrul municipiului din județul Brașov, construcția Cetății Făgăraș a început în 1310, pe locul unei mai vechi fortificații de pământ și lemn din secolul al XII-lea.

1 Decembrie 2023: Ploieştenii sunt aşteptați la artificii, vin cald, mâncare tradițională şi parada militară

Obiectivul său era apărarea regiunii de sud-est a Transilvaniei împotriva tătarilor și otomanilor. În anul 1630, șanțul defensiv din jurul cetății a fost extins și conectat de râul Olt printr-un canal secret, iar una dintre intrări a fost fortificată cu pod retractabil.

IJP Prahova au organizat Campania impotriva violentei in familie „Nicio palma nu merita a doua sansa!”

În anii următori, pivnițele subterane au fost transformate în temnițe. În această zonă a Cetății Făgăraș au fost ținuți în detenție șerbii revoltați, iar ulterior, acest loc a fost transformat în școală. Prințesa contesă Zsuzsanna Lorántffy, soția principelui Gheorghe Rákóczi I, deținea, în anul 1657, controlul fotificației. Ea a decis să o transforme în prima unitate de învățământ din oraș cu predare în limba română. Școala a funcționat cu sprijinul prințesei, dar după ce Transilvania a fost ocupată de habsburgi în 1696, Cetatea Făgăraș a fost preluată de austrieci. Prin urmare, mai târziu, din 1699, a fost transformată în cazarmă militară și folosită ca închisoare militară.

Din 1948 până în 1960, Cetatea Făgăraș a fost folosită ca centru de detenție pentru oponenții regimului comunist din regiunea țara Făgărașului. Aici au fost arestați militanți, avocați, medici, studenți sau simpli țărani care nu erau de acord cu colectivizarea. Gardienii și-au practicat tehnicile de tortură asupra deținuților, iar numărul morților nu a fost niciodată determinat cu exactitate.

„În perioada anilor 1948 – 1962, în interiorul acestei cetăţi au fost închise aproximativ de persoane, dintre care decedaţi declaraţi au fost 161, dar numerele sunt mult mai mari. Aceste lucruri sunt susţinute de mărturiile foştilor deţinuţi”, declara muzeograful Ioan Horia Pirău, relatează 

În Cetatea Făgăraş existau camere de tortură, anchetă şi celule mici de detenție, fiecare dotate cu aproximativ 16 paturi. 

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191