Țara Hațegului din Hunedoara, bogată în resurse naturale și cu numeroase atracții turistice și istorice, este afectată grav de depopulare. Satele pline de vestigii antice și medievale și monumente istorice sunt populare printre turiști, dar populația lor s-a împuținat.
Potrivit datelor din Recensământul din 2021, în comuna Densuș din Hunedoara au mai rămas de oameni, cu aproape 20 la sută mai puțini decât în anul 2011. Majoritatea locuitorilor sunt vârstnici și se ocupă cu creșterea animalelor. Alți locuitori mai tineri au construit pensiuni ori case de vacanță pe care le închiriază turiștilor. Deși numărul vizitatorilor este în continuă creștere, numărul sătenilor a scăzut.
Surse/ PSD Prahova renunta la postul de viceprimar la Ploiesti?
„În 2021, am construit împreună cu soția mea o căsuță într-un copac pe un teren moștenit, cu pădure. Apoi am mai amenajat una, tot pentru turiști. Căsuța construită în copac poate aduce omul mai aproape de natură și poate fi o experiență pe care merită să o trăiești, alegând să stai una sau două zile aici. Oferta am publicat-o pe un site, iar circa 70 la sută din oaspeți care ajung aici sunt străini: europeni, dar și turiști din Canada, USA ori China”, spune Robert, un tânăr întreprinzător din satul Peștenița, potrivit adevă
Cele șapte sate ale comunei Răchitova din Țara Hațegului numără, împreună, circa de locuitori, cu 15 la sută mai puțini față de populația din 2011. Declinul populației a însemnat și sfârșitul unor sate ale comunei. De exemplu, aflat la vreo zece kilometri de centrul comunei Răchitova, Gotești a rămas nelocuit și se numără printre cele câteva sate-fantomă din Munții Poiana Ruscă.
„Am ajuns cu greu în acest loc părăsit de ani buni, urcând circa două ore pe jos, pe un drum forestier peste care s-au prăbușit zeci de arbori, tăindu-ne calea. Fostul sat era cufundat în tăcere, parcă timpul s-ar fi oprit aici în loc, în urmă cu peste jumătate de secol”, a declarat Lucian Ignat, un fotograf din Hunedoara.
Cele mai multe din casele pitorești ale satului Mesteacăn au rămas pustii. Așezarea din comuna Răchitova a ajuns, de asemenea, mai degrabă un cătun de vacanță. Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ruinele orașului întemeiat de împăratul Traian la sfârșitul războaielor daco-romane din vremea sa, este cel mai cunoscut monument istoric din Țara Hațegului.
Populația din Sarmizegetusa a scăzut în ultimele decenii și a ajuns la de locuitori, în prezent. Din acest punct de vedere, comunele învecinate stau mai bine, dar și acestea au fost afectate de depopulare.
Comuna Râu de Mori, de la poalele Retezatului, are aproximativ de locuitori, în timp ce comuna Sălașu de Sus are peste de locuitori. În comuna Totești sunt de persoane, în Sântămaria Orlea aproximativ , în Bretea Română , iar în General Berthelot circa 800 de locuitori.
Comuna Pui, cu sate cu vedere spre munții Retezat și Șureanu are peste de locuitori și este cea mai mare din județul Hunedoara, ca populație. Aproximativ de persoane locuiesc în comuna Baru și în comuna Bănița. Populația orașului Hațeg, cel mai vizitat de turiști, a scăzut sub de locuitori în ultimul deceniu.