
Până în 2050, doar două procente dintre autoturisme vor folosi benzină și nu vor mai circula cele cu motorină. Sunt previziunile optimiste ale autorităților și apar în strategia națională pentru reducerea emisiilor cu efect de seră.
Virgil Nanu, CJ Prahova: „Lucrările de modernizare la Spitalul „Buna Vestire” avansează rapid!”
În scenariile făcute de cei de la Mediu se vorbește inclusiv despre introducerea mașinilor pe hidrogen.
Toate acestea sunt prognoze, precizează ministrul Mediului, după ce pe internet au apărut dezinformări în care oamenilor li se vorbește despre o limită de kilometri impusă pe an, de exemplu.
Scenariul „România Neutră” – previziuni optimiste
În scenariul România Neutră, de altfel cel mai optimist făcut de Ministerul Mediului, în anul 2030 doar 47% dintre autoturisme vor folosi benzină sau motorină, față de 99% în 2019.
Treptat, până în 2050, mașinile pe motorină ar dispărea, iar ponderea celor pe benzină ar fi de numai 2%. În schimb, apar mașinile care folosesc hidrogen, iar electricele vor depăși 60 de procente. Strategia vorbește și de scăderea duratei de viață a autoturismelor. Adică de la peste 25 de ani, în prezent, la cel mult 15.
În prezent, România are unul dintre cele mai vechi parcuri auto din Europa. Cei din industrie spun că înnoirea acestuia ține de mai mulți factori.
Impactul subvențiilor asupra pieței auto
Adrian Sandu, secretar general ACAROM: „Atâta timp cât au fost acordate bonusuri la achiziția de vehicule electrice, piața acestora a crescut. Nu mai acorzi bonusuri, piața stagnează. Aici vorbim de electrice, dar în viitor vom vorbi de vehicule pe hidrogen, așa cum e prevăzut în studiu, dacă vor apărea.”
Ca să explice modul în care au facut prognoza, specialiștii au folosit date și valori medii. Au luat în calcul că, de regulă, într-o mașină circula în medie 2 persoane și că într-un an un autoturism parcurge în jur de 6500 de kilometri. Pe internet aceste pasaje s-au răspândit în mod eronat, ca obligații pe care autoritățile le-ar pregăti pentru șoferi. Lucru fals, spune inclusiv ministrul Mediului.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „În niciun caz la Ministerul Mediului sau la orice alt Minister nu ne propunem vreodată să numărăm persoanele care călătoresc în fiecare mașină sau să le numărăm km românilor în bord. Ceea ce facem aici, la Ministerul Mediului, este să găsim soluții pentru a-i sprijini pe români să cumpere mașini mai noi.”
Ministrul Mediului a anunțat că anul acesta valoarea ecotichetelor pentru programele Rabla NU va scădea, însă nu a anunțat valoarea acestora.