Moartea lui Prigojin, ordonată „aproape sigur” de Putin. Wagner se pregătește de răzbunare. Kremlin tace

Moartea lui Prigojin, ordonată „aproape sigur” de Putin. Wagner se pregătește de răzbunare. Kremlin tace

Putin a ordonat aproape sigur comandamentului militar rus să doboare avionul lui Prigojin, scrie Institutul pentru Studierea Războiului într-o analiză după ce Evgheni Prigojin și întreaga conducere a Grupării Wagner au murit după ce avionul în care se aflau a fost lovit de o rachetă. Conducătorii armatei ruse, în special ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major general al armatei, generalul Valery Gerasimov, ar fi extrem de puţin probabil să-l execute pe Prigojin fără ordinul lui Putin. Întreaga sferă politică și de securitate a Rusiei a considerat probabil că supraviețuirea continuă a lui Prigojin după rebeliunea lui Wagner este la discreția lui Putin, scrie ISW.

Apel către Garda de Mediu Prahova: Ploieştiul se sufocă! Lista marilor poluatori care ne pun sănătatea în pericol

„Au luat notă de soarta finală a lui Prigojin”

Agenția Federală de Aviație Rusă (Rosaviatsiya) a raportat pe 23 august că toți pasagerii – Evgheni Prigojin, Dmitri Utkin, Serghei Propustin, Evgheni Makaryan, Alexandru Totmin, Valeri Cekalov, Nikolai Matyuseev – au murit în accident împreună cu toți cei trei membri ai echipajului, după ce forțele ruse au doborât aeronava care îi transporta.

OPC Prahova a făcut ravagii în parcurile auto din Ploieşti. Peste 400 de maşini, scoase de la vânzare

Presa din Federația Rusă au rulat toată seara de 23 august imagini în care o rachetă lovește aeronava în care se afla mare parte din conducerea Grupării Wagner.

Concurs de fotografie lansat de fosta Rafinărie Steaua Română. Premii in valore de 3000 euro

Persoane care ar fi plănuit să se opună lui Putin, Kremlinului sau Ministerului Apărării au luat, probabil, notă de soarta finală a lui Prigojin pentru a reafirma sprijinul Kremlinului”, scrie ISW.

Reacția SUA după posibila asasinare a lui Evgheni Prigojin

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, spune că moartea lui Prigojin nu îl surprinde.

„Nu ştiu încă ceea ce s-a întâmplat, dar nu sunt surprins. Puţine lucruri se întâmplă în Rusia fără ca Putin să nu aibă de-a face”, a spus jurnaliștilor preşedintele american.

„Am văzut ceea ce s-a raportat. Dacă acest lucru s-ar confirma, nu ar fi o surpriză pentru nimeni”, a declarat și Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al executivului american.

Wagner s-ar pregăti de răzbunare

Între timp, mai multe filmulețe apărute pe rețelele sociale îi arată pe membrii Grupării Wagner îndreptându-se spre granița cu Rusia, iar unii dintre ei transmit mesaje de amenințare.

„Dacă informațiile despre moartea lui Prigojin se confirmă, vom organiza un al doilea „Marș al Justiției” asupra Moscovei!”, este un mesaj lansat pe platforma Telegram.

Convoaiele se îndreaptă probabil în direcția graniței cu Rusia, dar forțele speciale din Belarus încearcă să împiedice vehiculele acestora să plece”, arată autoritățile ucrainene, citate de BBC.

Pe platforma de socializare Telegram, Grupul Wagner a postat un mesaj în care îi acuză pe oficialii Kremlinului, și în primul rând pe Putin, că ar fi responsabili de asasinarea lui Prigojin. De la Kremlin nu a venit însă nicio reacție.

Coincidenţă sau nu, moartea lui Evgheni Prigojin are loc la două luni după ce acesta a condus o rebeliune a mercenarilor Wagner împotriva conducerii militare ruse. Atunci, el a ocupat mai multe clădiri administrative din oraşul Rostov pe Don. Răzmeriţa a durat 24 de ore și a luat sfârșit la insistențele lui Alexandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191