Se știe că pisicile sunt creaturi nestatornice, care nu-și acordă imediat încrederea în oameni. Uneori, poate fi nevoie de luni sau ani de zile de construire a unei relații între pisică și stăpânul animalului de companie pentru a forma o legătură de fidelitate reciprocă.
Odată ce această legătură este stabilită, va trebui totuși să înțelegeți limbajul corporal al pisicii pentru a ști ce vă spune pisica voastră. Pisicile interacționează adesea folosind semnale ascunse, inclusiv clipitul ochilor, mișcările cozii și frecarea de alte animale sau de oameni pentru interacțiune socială.
Pisicile au glande olfactive în jurul obrajilor, bărbiei, în partea de sus a capului și la baza cozii. Aceste glande olfactive conțin feromoni. Atunci când pisicile se freacă pe față sau pe coadă de oameni, de alte animale sau de obiecte de uz casnic, ele lasă în urmă acest feromon pe care îl pot identifica.
De ce nu o sustin PSD-istii pe Elena Lasconi: „Nu suntem slugile nimanui!”
Comportamentul de frecare este învățat și transmis de la mama pisicii la pui. Acest comportament reprezintă un semn de marcare a teritoriului, de acceptare în grup și/sau de salut și adorație. Frecarea de ceva poate fi folosită și pentru a obține informații, deoarece pisicile se bazează foarte mult pe simțul olfactiv.
Cu toate acestea, este necesar să vă asigurați că acest gest nu devine compulsiv și că nu este legată de un comportament anormal, deoarece acest lucru poate fi uneori legat de probleme medicale.
De asemenea, de cele mai multe ori, o pisică care își freacă capul sau corpul de piciorul tău este un semn foarte bun. Acesta este adesea un semn de salut, ceea ce înseamnă că pisica dvs. este fericită să vă vadă. Este posibil să observați acest lucru mai mult atunci când ați fost plecat pentru o perioadă mai lungă de timp. Nu numai că acest gest este un semn de salut, dar pisicile vor, de asemenea, să se asigure că te-au marcat cu mirosul lor. Pisicile sunt creaturi teritoriale și își vor revendica stăpânii ca parte a teritoriului lor.
În plus, deseori ne dorim ca pisicile noastre să poată vorbi cu noi pentru a ne spune de ce au nevoie. Pisicile comunică în felul lor; ele vor folosi adesea frecarea, lovirea capului și, uneori, mușcarea blândă ca semn de nevoie. Dacă pisica dvs. se freacă de dulapul care conține mâncarea/tratamentele lor, este posibil ca ea să vă avertizeze că îi este foame.
De aceea, este important să monitorizați și să învățați indicațiile comportamentale ale pisicii dumneavoastră, astfel încât să puteți înțelege când are nevoie de ceva de la dumneavoastră.