InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar ce se regăsesc pe piața din România.100 de produse au făcut obiectul studiului. Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoare:
Boabe de muștar/semințe de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 55% din compoziție
Dintre acestea:
0,01 % au 55% boabe de muștar;
Adrian Axinia, AUR: „PSD și PNL împing România spre faliment”
0,01% au 50% boabe de muștar;
0,01% au 46% boabe de muștar;
0,05% au 10% boabe de muștar
Faină de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 20% din compoziție
Dintre acestea:
0,27% au 20% făină de muștar;
0,01% au 10% făină de muștar.
Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal:
37% nu menționează proveniența ingredientului principal.
Conform datelor culese, 37% din produsele studiate, nu menționează proveniența ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011. În ceea ce privește produsele alimentare, trebuie puse în aplicare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar. În articolul 26, aliniatul 1 se precizează stabilirea normelor generale și cerințelor „privind indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a produselor alimentare, care se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor specifice ale Uniunii”.
De asemenea „Articolul 26 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 impune indicarea țării de origine sau a locului de proveniență în cazul în care lipsa acestor informații ar putea induce consumatorul în eroare în ceea ce privește adevărata țară de origine sau adevăratul loc de proveniență a produsului alimentar final în cauză, în special dacă informațiile care însoțesc produsul alimentar sau eticheta în ansamblul ei ar sugera în alt fel că produsul are o altă țară de origine sau un alt loc de proveniență. Articolul menționat urmărește să prevină indicarea unor informații înșelătoare referitoare la produsele alimentare care implică o anumită origine a unui produs alimentar când, de fapt, originea sa reală este diferită.”
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în muștar:
88% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 6:
1% din produse au în compoziție 6 E-uri;
9% din produse au în compoziție 4 E-uri;
20% din produse au în compoziție 3 E-uri;
31% din produse au în compoziție 2 E-uri;
27% din produse au în compoziție 1 aditiv;
12% din produse nu au în compoziție E-uri;
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în muștar situația se prezintă astfel:
59.09% dintre produsele studiate au avut în componență caroteni/beta-caroten (E160a);
32.95% dintre produsele studiate au avut în componență guma xantan (E415);
23.86% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
23.86% dintre produsele studiate au avut în componență riboflavina (E101).
E-uri, Nr. de produse în care acestea sunt prezente
E160a Caroteni/Beta caroten, 52 (59.09%)
E415 Guma xantan, 29 (32.95%)
E330 Acid citric, 21 (23.86%)
E101 Riboflavina, 21 (23.86%)
E260 Acid acetic, 18 (20.45%)
E224 Sulfit de potasiu, 12 (13.63%)
E211 Benzoat de sodiu, 7 (7.95%)
E950 Acesulfam potasiu, 6 (6.82%)
E202 Sorbat de potasiu, 6 (6.82%)
E150a Caramel simplu, 4 (4.54%)
E412 Guma guar, 4 (4.54%)
E955 Sucraloza, 3 (3.4%)
E954 Zaharina sodica, 3 (3.4%)
E100 Curcumina, 2 (2.27%)
E150c Caramel amoniacal, 1 (1.14%)
E508 Clorura de potasiu, 1 (1.14%)
E270 Acid lactic, 1 (1.14%)
Care sunt aditivii ce se regăsesc cel mai des în muștar?
E160a- Aditivi alimentari din categoria coloranţilor naturali, obţinuţi din morcovi. Sunt insolubili în apă, iar gama de culori variază de la galben la oranj, în funcţie de solventul utilizat la extracţie. Este permisă utilizarea în toate tipurile de produse alimentare, conform cantităţilor prevăzute de reţete.
E415– Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinutprin fermentarea zahărului sau melasei, în prezenţa bacteriei Xanthomonas campestris. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, snacksuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.
E330– Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. În mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie.
Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în muștar
Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.
Valoarea energetică este cuprinsa între 23 kcal și 290 kcal.
Cantitatea de grăsimi variază între 2.52g și 27g.
Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0g și 2.7g. 2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție acizi grași saturați.
Cantitatea de proteină se situează între 1.7g și 7.5g pentru produsele studiate.
Cantitatea de glucide se situează între 2.1g și 36g.
Din punct de vedere al cantității de sare și zaharuri:
Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.9g și 34g.
Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.82g și 6.5g
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Sursă: InfoCons