NASA a anunțat data exactă la care un asteroid ar putea lovi Pământul cu forța a 24 de bombe nucleare. Riscul e de 1 la 2.700

NASA a anunțat data exactă la care un asteroid ar putea lovi Pământul cu forța a 24 de bombe nucleare. Riscul e de 1 la 2.700

Asteroidul Bennu, cu un diametru de aproape 500 de metri, are șanse mici să lovească Pământul pe 24 septembrie 2182, a anunțat NASA, care a calculat traiectoria corpului ceresc. Impactul ar elibera la fel de multă energie ca aproximativ 24 de bombe nucleare, relatează Business Insider.

ICCJ nu se abate de la respectarea legii! Inalta Curte a desfiintat o noua condamnare data de judecatorul CAB Ciprian Ghita

Dacă Bennu ar cădea pe Pământ, ar lovi suprafața terestră cu o viteză de aproximativ 11 kilometri pe secundă. Este o forță atât de mare, încât ar elibera de megatone de energie, conform unui calcul al NASA, adică de cel puțin 24 de ori mai mult decât o bombă nucleară.

INTERVIU/ Adrian Tăbîrcă, primarul din Vadu Săpat: „Cu sprijin financiar, putem să devenim zonă turistică”

Din fericire, șansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mici – aproximativ 1 la , conform unui studiu din 2021.

Cândva, Prahova avea lideri, nu politicieni! Cel mai mare parc industrial din țară, construit la Ariceşti, continuă sa atragă sute de milioane de euro din investiţii private

Cu toate acestea, NASA este suficient de interesată de Bennu și a lansat o misiune de șapte ani pentru a-l studia. Misiunea OSIRIX-REX a adus înapoi duminică un eșantion din acest asteroid.

Este cea mai mare mostră colectată până acum dintr-un asteroid – 250 de grame de pietricele și praf.

Se crede că Bennu, descoperit în anul 1999, ar putea conține chiar materiale de la formarea sistemului nostru solar.

În septembrie 2135, Bennu va trece la o distanţă foarte mică de Terra. Acest lucru îi va oferi posibilitatea de a traversa ceea ce oamenii de ştiinţă au botezat „o gaură de cheie gravitaţională”: o zonă care va modifica într-o oarecare măsură traiectoria asteroidului, din cauza influenţei gravitaţionale a planetei noastre, punându-l astfel pe un traseu al unei coliziuni viitoare.

Anterior misiunii Osiris-Rex, 26 de „găuri de cheie”, cu mărimi de un kilometru sau mai mult, erau posibile pe traiectoria lui Bennu în 2135. Graţie analizelor permise de sonda Osiris-Rex, oamenii de ştiinţă au reuşit să excludă 24. Rămân ultimele două.

Data impactului ar fi 2182, potrivit NASA. Dacă s-ar produce, evenimentul ar fi catastrofal.

„De obicei, dimensiunea unui crater ar fi de 10 până la 20 de ori mai mare decât mărimea obiectului’”, a explicat Lindley Johnson, din cadrul Planetary Defense Coordination Office al NASA.

În cazul lui Bennu, ar fi vorba un crater cu un diametru cuprins între 5 şi 10 kilometri.

„Dar zona de distrugere ar fi mult mai mare decât aceasta, de până la 100 de ori mai mare decât dimensiunile craterului”, a spus el.

Acesta a mai precizat că cercetătorii cunosc circa 79% dintre asteroizii de mărimea lui Bennu aflaţi în apropierea Terrei.

„Riscul pe care îl reprezintă Bennu este de fapt mai mic decât riscul pe care îl presupun obiecte de mărimi asemănătoare pe care nu le-am descoperit încă”, a spus Davide Farnocchia, cercetător în cadrul centrului NASA Near Earth Object Studies.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191