O afacere românească face furori în străinătate. Secretul vechi de 100 de ani e garanţia succesului: care sunt preţurile cerute

O afacere românească face furori în străinătate. Secretul vechi de 100 de ani e garanţia succesului: care sunt preţurile cerute

Cu pietre de râu pe capace, butoaiele de murături din lemn de brad stau mărturie că istoria Milişăuţului încă se transmite din generaţie în generaţie. „Trei căzi, una, două şi a treia cadă, deci au peste 50 de ani şi lemnul fiind de brad el e tăbăcit în saramură, ţine mult”, arată Mircea Pascariu, producător local.

Apel către Garda de Mediu Prahova: Ploieştiul se sufocă! Lista marilor poluatori care ne pun sănătatea în pericol

Afacere de succes cu murături. Le vinde şi în afară: care sunt preţurile

Mircea cultivă peste două hectare de varză, iar producţia speră să fie record anul acesta: 100 de tone. Varza din Milişăuţi ajunge şi pe mesele românilor din străinătate. „Ajunge în Anglia, în Irlanda, Germania, Italia. Am început acum 16 ani cu ( trimisul mur[turilor) afară„, spune Mircea Pascariu, producător local.

OPC Prahova a făcut ravagii în parcurile auto din Ploieşti. Peste 400 de maşini, scoase de la vânzare

Producătorii îşi vând murăturile direct la poartă. Preţurile borcanelor variază între 20 de lei şi 60 de lei, în funcţie de cantitate şi sortiment. 

Concurs de fotografie lansat de fosta Rafinărie Steaua Română. Premii in valore de 3000 euro

  • 2 L gogoşar cu conopidă – 30 LEI 
  • 5 L gogoşar cu conopidă – 60 LEI 
  • 1 Kg varză murată – 5 LEI 

„Avem castraveţi muraţi, varză murată, gogonele – cu sfeclă roșie, care sunt şi foarte căutate -, gogoşari cu conopidă”, spune Raluca Tatar, producător local.

Secretul celor mai bune murături

Iar secretul celor mai bune murături „Cred că munca şi din suflet, să faci totul din suflet, la care adăugăm sarea şi apă de  Ăsta e cel mai mare secret, dar deja nu mai e secret. Trebuie să ştii tu cantitatea pe care o foloseşti”, explică Raluca Tatar, producător local.

Andreea şi Ioan lucrează în străinătate. Când vin acasă în vacanţă nu pleacă până nu îşi fac provizii. „De mai multe ori iau de aici, le iau pentru că sunt naturale, organice, totul e bio”, spune Ioan„Chiar şi când suntem acolo, sunăm pe cei de acasă, vin aici şi ne trimit, dacă nu putem noi să venim”, adaugă Andreea.

„Au o tradiţie de cel puţin 100 de ani. Până prin anii 2000, în orice piaţă mergeai găseai oameni cu murături din Milişăuţi”, povesteşte Vasile Cărare, primar oraș Milişăuţi.

Cei care vor să îşi pună singuri murăturile, pot găsi la piaţă tot ce au nevoie. Pentru un astfel de bidonaş de castraveţi muraţi scoatem din buzunar 8 lei pentru bidon. 10 kg pentru 1 kg jumătate de castraveţi mai mici, alţi 10 lei pentru mărar, cimbru, usturoi, hrean, ţelină, ardei iute. 2 lei ne costă sarea, în total 30 de lei. bineînţeles suntem la piaţă, deci dacă puneţi o cantitate mai mare puteţi şi negocia”, spuneAngela Bertea, reporter Observator.

„Mă uit nu neapărat la mărime, ci la calitate. Aşadar, să fie sănătoase. Foarte rar cumpăr, fac eu pentru că am încredere în ceea ce pun”, mărturiseşte o femeie.

România este în primii trei producători de varză din Europa. Pe hartă, în afară de Milişăuţi apar culturi mari şi în Lungulenţu, Băleni, Matca, Vărăşti şi Colibaşi. 

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191