O descoperire incredibilă a fost făcută de arheologi la Alba Iulia! Datează din perioada Imperiului Roman

O descoperire incredibilă a fost făcută de arheologi la Alba Iulia! Datează din perioada Imperiului Roman

O descoperire incredibilă a lăsat fără cuvinte arheologii de la Muzeul Unirii! În Alba Iulia, specialiștii au reușit să scoată la suprafață artefacte de o frumusețe rară, din perioada Imperiului Roman! Printre acestea se află și un paviment într-o condiține extraordinară, care a uimit experții!

PSD Prahova, întâlnire cu seniorii social-democrați. Prefectul Virgiliu Nanu, primarul Volosevici şi parlamentarii PSD au prezentat proiectele de viitor

Potrivit informațiilor oferite de către cei de la , construirea unui hotel în Alba Iulia a oferit o ocazie fără precedent arheologilor de la Muzeul Unirii. Studiul deja este în curs de un an, iar experții, coordonați de Anca Timofan, au făcut o serie de descoperiri uimitoare, ce datează din perioada romană.

Coşmar pentru Onea&Portocală! Mihaela Iorga Moraru, „paradită” cu dosare măsluite, numită al doilea om din conducerea DNA Central

Printre descoperirile făcute se numără elementele de pavaj ale unui drum roman, monede, o diplomă militară, obiecte de mobilier, cât și fragmente de mozaic.

1 Decembrie 2023: Ploieştenii sunt aşteptați la artificii, vin cald, mâncare tradițională şi parada militară

„O diplomă militară romană era un act inscripționat pe o tăbliță din bronz care certifica faptul că titularul a fost eliberat onorabil din forțele armate romane și/sau a primit cetățenie romană și de la împărat ca recompensă pentru serviciu. Diploma era o copie legalizată a unei constitutio (decret) originală emisă la Roma. Diploma militară reprezintă o jumătate din întregul document – tabella II și este datată în sec. II”, a declarat coordonatorul șantierului arheologic, Anca Timofan, conform sursei citate.

Poate că cea mai spectaculoasă descoperire făcută a fost un drum roman, amenajat într-un mod atât de spectaculos și bine conservat încât a uimit toți experții implicați în aceste săpături.

„Drumul roman a fost surprins pe toată lungimea terenului, este orientat E-V și a fost amenajat și reamenajat sistematic din plăci mari din gresie. Lățimea drumului este de 5 metri, fiind încadrat între două ziduri (borduri) prevăzute cu mici contraforți. Lângă drum se desfășoară clădiri romane din care s-au păstrat o parte dintre ziduri și, mai ales, diverse pardoseli cu pavimente amenajate în tehnici specifice romane: opus sectile (elemente de paviment în formă de romb sau pișcot), opus spicatum (elemente în formă de L așezate în spic), opus tessellatum (mici cubulețe – tesserae – care formează un mozaic)”, au spus arheologii, conform sursei citate.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191