O fată a primit sute de mii de lei de la tatăl ei, în numerar. Acum, bărbatul trebuie să demonstreze proveniența banilor

O fată a primit sute de mii de lei de la tatăl ei, în numerar. Acum, bărbatul trebuie să demonstreze proveniența banilor

Banii primiți de la rude sau apropiați sunt în atenția inspectorilor ANAF. Cadourile sau donațiile nu sunt impozitate, conform legii, însă nu este exclus ca autoritățile fiscale să verifice, totuși, sursa inițială a banilor. 

Virgil Nanu, CJ Prahova: „Lucrările de modernizare la Spitalul „Buna Vestire” avansează rapid!”

Chiar ministrul Finanțelor îi sfătuiește pe cei vizați să colaboreze cu autoritățile și să prezinte dovezi, dacă le sunt cerute.

Consiliul Judetean investeste 28 milioane de euro in centrale fotovoltaice care vor asigura autonomia energetica a localitatilor din judet

În cazul în care traseul banilor nu poate fi identificat și justificat, sumele respective sunt impozitate cu 70%.

Victor Ponta promite grațierea lui Călin Georgescu dacă ajunge președinte: ‘Da, pe toți care au dosare politice’

ANAF nu îi urmărește pe românii care fac bani cinstit, ci pe cei suspectați de evaziune fiscală.

O sumă de bani primită de o fiică de la părintele ei poate ridica semne de întrebare pentru inspectorii ANAF. Este și cazul unei tinere care a primit de sute de mii de lei de la tatăl ei, în numerar, spune avocata lor. Acum, bărbatul încearcă să demonstreze că banii provin din dividende, pentru care a plătit deja impozit.

Luisiana Dobrinescu, avocat: ”Fata nu a avut cum să îi justifice altfel decât prin faptul ca a primit numerar din familie. Dacă am face operațiuni bancare în care am scrie ajutor financiar sau cadou de ziua ta, atunci ar avea din prima o justiicare ANAF, desigur că poate ar vrea și alte documente justificative. E foarte greu sa spui numerar. Ai avut, n-ai avut? Nimeni nu poate să facă probă, este o probă diabolică, cum spunem noi.”

Ca și în cazul acestei tinere, inspectorii ajung să verifice tranzacțiile între rude dacă banii ajung ulterior în firme. Tânăra și-a imprumutat propria firma cu banii de la tatăl ei.

Este suspect și atunci când sunt diferențe mari între veniturile declarate de o persoană și împrumuturile pe care le face sau bunurile pe care și le cumpără.

În mod normal, legea ne permite să trimitem sau să primim bani de la rude, indiferent de sumă. Donațiile, cadourile sau împrumuturile nu sunt impozitate.

Însă tranzacțiile în numerar între persoanele fizice sunt limitate la de lei cumulat.

De exemplu, dacă un părinte vrea să îi dea bani cash copilului pentru o mașină, ar fi bine să se încadreze în această sumă.

Mai mult, ar trebui prin virament bancar și să scrie la detaliile tranzacției pentru ce sunt banii. Banca este obligată să raporteze la oficiul de stat al spălării banilor tranzacțiile mai mari.

ANAF trebuie să poată să ia urma banilor – adică de unde provin si dacă au fost declarați și impozitați deja. Altfel, sumele care nu pot fi justificate se impozitează cu 70%.

Nici darurile de nuntă sau de botez nu se impozitează. Cei foarte generoși care vor să dea peste de lei sunt sfătuiți de specialiști să încalce tradiția banilor în plic, dacă nu vor să ridice întrebări.

Cornel Grama, consultant fiscal: ”Pentru tranzacțiile în numerar se păstrează plafonul, dar de nuntă cu virament bancar, nu trebuie să îmi lipească banii de frunte acolo la botez. Un cec, un virament bancar, un online banking ceva, unde să se vadă traseul banilor. Dacă ai făcut cine știe ce afacere si e evaziune.”

Dacă cineva donează o locuință, este nevoie de contract la notar, dar tot nu se plătește impozit.

„Scopul organelor fiscale este de a descuraja evaziunea fiscală”, a spus ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, care îi sfătuiește însă pe cei verificați să colaboreze cu autoritățile.

Articol recomandat de

Ce avantaje aduce Ordinul Național ”Steaua României”, distincția primită de Gică Hagi la Palatul Cotroceni

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191