O nouă opțiune de tratament pentru cancerul de sân, autorizată în SUA

O nouă opțiune de tratament pentru cancerul de sân, autorizată în SUA

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a autorizat joi o combinație de medicamente împotriva cancerului de sân a grupului farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca.

Prefectul Emil Drăgănescu supervizează montarea separatoarelor de sens pe DN1, la Valea Călugărească

 

Virgil Daniel Nanu anunță racordarea Văii Slănicului la sistemul național de gaze naturale până la finalul anului 2025

Decizia FDA permite utilizarea medicamentului Truqap, cu substanță activă capivasertib, în combinație cu Faslodex (fulvestrant), un tratament mai vechi al producătorului britanic de medicamente împotriva cancerului, oferind o nouă opțiune de tratament pentru pacientele cu cel mai frecvent tip de cancer de sân.

Virgil Nanu, CJ Prahova: „Lucrările de modernizare la Spitalul „Buna Vestire” avansează rapid!”

 

Combinația de medicamente intră pe o piață competitivă a tratamentelor pentru cancerul de sân, care include Enhertu (trastuzumab deruxtecan) de la AstraZeneca-Daiichi Sankyo și Trodelvy (sacituzumab govitecan) de la grupul biofarmaceutic american Gilead.

 

Potrivit FDA, tratamentul poate fi utilizat la pacientele adulte cu subtip de cancer de sân HER2-negativ, cu receptori HR-pozitivi, avansat sau metastatic.

 

De asemenea, agenția a permis utilizarea medicamentului la pacientele ale căror tumori aveau una dintre cele trei gene, PIK3CA, AKT1 sau PTEN, modificate.

 

Rezultatele testelor au arătat că această combinație reduce riscul de progresie a bolii sau de deces cu 50%, potrivit unui comunicat al grupului farmaceutic, publicat vineri.

 

În cadrul unui studiu în fază avansată (CAPItello-291 de fază III), ale cărui rezultate au fost publicate mai devreme anul acesta, în revista The New England Journal of Medicine – NEJM, medicamentul a contribuit la îmbunătățirea cu 7,3 luni a perioadei de timp în care pacientele cu tumori cu genele alterate au trăit fără ca boala să se agraveze.

 

Capivasertib aparține unei clase de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori AKT și acționează prin vizarea mutației genei AKT1, care este responsabilă de creșterea și proliferarea tumorii.

 

Medicamentul poate fi utilizat pentru pacienții a căror tumoră a revenit sau s-a agravat după tratamentul cu o terapie pe bază de hormoni, a precizat autoritatea de reglementare americană în domeniul sănătății.

 

Efectele secundare frecvente ale medicamentului includ printre altele, diaree, scăderea hemoglobinei, greață și oboseală.

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer și una dintre principalele cauze de deces prin cancer la nivel mondial.

Combinația de tratament este, de asemenea, în curs de examinare în Uniunea Europeană, potrivit grpului farmaceutic britanic.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191