O nouă variantă de Covid-19 alertează lumea. A ajuns în Europa, iar medicii trag un semnal de alarmă

O nouă variantă de Covid-19 alertează lumea. A ajuns în Europa, iar medicii trag un semnal de alarmă

Noua variantă Covid-19 este monitorizată atent de experți după ce a atras atenția prin faptul că se răspândește rapid. Noua tulpină a ajuns deja în Europa, au fost cazuri semnalate în Italia. Cercetările au stabilit că noua formă are simptome mult mai subtile față de variantele anterioare, iar medicii recomandă ferm testarea.

PSD Prahova a depus la Tribunal listele candidaților pentru parlamentare. Bogdan Toader pe primul loc la C. Deputatilor, iar Florin Jianu, la Senat

Ce este Covid-19, varianta XEC

XEC este o variantă rezultată din combinarea a două tulpini SARS-CoV-2 deja cunoscute, denumite și , transmite

Virgiliu Nanu şi Mihai Polițeanu, alături de premierul Marcel Ciolacu la Centenarul FC Petrolul Ploieşti

Cercetătorii spun că aceasta s-a format atunci când ambele tulpini au infectat același organism.

Prezențe de marcă la Centenarul Petrolului! Marcel Ciolacu, printre fanii „lupilor”! Adrian Mutu e și el prezent pe „Ilie Oană”

Nu se știe exact unde și când a apărut prima dată această variantă, dar cazuri au fost semnalte în Europa, în Italia. Oamenii de știință sugerează că ar putea deveni dominantă în foarte scurt timp.

Ca și în cazul celorlalte variante Covid-19, varianta XEC se răspândește în principal prin particule respiratorii atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește. De asemenea, poate fi transmisă prin contactul cu suprafețe contaminate, urmat de atingerea feței. 

Simptome subtile, medicii recomandă testarea

Printre simptomele raportate sunt următoarele:

1.    Febră ușoară până la moderată

2.    Oboseală

3.    Durere în gât

4.    Congestie nazală și secreții nazale

5.    Dureri musculare și articulare

6.    Pierderea gustului și mirosului, un simptom rar, la această variantă.

Medicii atrag atenția că este o tulpină mult mai contagioasă decât cele anterioare și recomandă populației să se testeze.

În Europa se răspândește rapid și ar putea ajunge foarte curând și în România.

„Dacă nu cumva chiar a ajuns și încă nu am aflat. Și nu știm pentru că simptomele sunt ușoare, iar oamenii nu se mai testează și nici nu se mai prezintă la medic”, a declarat pentru Adevărul, dr. Alexandru Coman, medic epidemiolog în cadrul Institutului Inimii din Cluj-Napoca și președintele Asociației pentru prevenirea și controlul infecțiilor (APCI).

„Va trebui să învățăm să trăim cu acest virus printre noi. Deja am învățat. Pentru că nu vom scăpa de el, nici acum, nici pe viitor. Trebuie să învățăm să conviețuim cu microbii din jurul nostru”, a completat epidemiologul.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191