Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Petru şi Pavel. De ce trebuie să porți usturoi în buzunare

Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Petru şi Pavel. De ce trebuie să porți usturoi în buzunare

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi în fiecare an, în data de 29 iunie. Această zi, denumită popular SânPetru de Vară, aduce cu sine o serie de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii, păstrate încă în anumite regiuni ale țării.

Coşmar pentru Onea&Portocală! Mihaela Iorga Moraru, „paradită” cu dosare măsluite, numită al doilea om din conducerea DNA Central

Cunoscută în popor și sub denumirea de SânPetru de Vară, pe data de 29 iunie, creștinii ortodocși cinstesc marea sărbătoare a Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Aceasta este ziua în care ambii sfinți au murit, în timpul prigoanei creștine declanșate de împăratul Nero, în anul 67. Petru și Pavel au fost cei care au propovăduit învățăturile lui Hristos și, prin urmare, au contribuit la formarea Bisericii Lui Hristos.

1 Decembrie 2023: Ploieştenii sunt aşteptați la artificii, vin cald, mâncare tradițională şi parada militară

Sfântul Apostol Petru a fost fratele Sfântului Andrei. Era originar din Betsaida, o aşezare de la malul Mării Galileii. Înainte de a se întâlni cu Mântuitorul Iisus Hristos, acesta purta numele de Simeon.

IJP Prahova au organizat Campania impotriva violentei in familie „Nicio palma nu merita a doua sansa!”

Obiceiuri și tradiții de Sfinții Petru și Pavel

Odată cu această mare sărbătoare a Sfinților Apostoli Petru și Pavel. reînvie numeroase tradiții și obiceiuri, păstrate încă în anumite regiuni ale țării.

Astfel, se spune că, atunci când Sfântul Petru plesneşte din bici, sar din acesta scântei, care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure. De asemenea, începând cu 29 iunie, cucul şi privighetorile nu mai cântă. Se mai povestește, de altfel, că, în acestă zi de SânPetru, pe la miezul nopții, cerul se va deschide și Sfântul Petru ar putea fi zărit pentru o clipă așezat în dreapta Tatălui.

Tot pe 29 iunie, oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul, tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc.

În ziua sărbătorii, oamenii obişnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor morţi, sărbătoarea fiind cunoscută şi sub numele de Moşii de SânPetru. Astfel, femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă, vase cu vine, care se împodobesc deseori cu flori şi cireşe, lapte şi mâncare gătită. Tot în această zi, oamenii au voie să lucreaze, dar să nu toarcă, căci se crede că astfel se întorc colacii de la morţi.

De asemenea, pe 29 iunie, în mediul rural, există obiceiul că mamele să pregătească şi să dăruiască talismane pentru fiicele lor (o punguţă roşie în care se păstrează câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin). Talismanul este purtat timp de trei zile pentru că fetele să fie apărate de farmece şi de iele, care le-ar fura norocul.

Sfântul Petru este cunoscut și ca patronul agriculturii sau răspunzătorul de recolte. Acum este un bun prilej pentru gospodari să calce ceapa și usturoiul, pentru a avea roade din belșug. 

În această zi se duc la biserica mere, zarzăre, coliva, colaci, iar cine are şi puţină miere în faguri.

Superstiții de Sfinții Petru și Pavel

Pe lângă tradițiile și obiceiurile sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, există și câteva superstiții legate fie de vreme, fie de belșugul recoltelor sau pentru menținerea sănătății. Astfel: 

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191