Spre deosebire de autoritățile românești, Institutul Elvețian pentru Produse Terapeutice, echivalentul Agenției Naționale a Medicamentului de la noi, a publicat, în amănunt, lista efectelor adverse ale vaccinului Covid. Aflăm astfel că vaccinarea a produs decese, miocardite, tulburări ale sistemului reproducător și multe alte afecțiuni grave, care la noi nu au existat. Numărul miocarditelor raportate la un număr mai mic de vaccinați față de România a fost de 416.
Ultima raportare a reacțiilor adverse la vaccinurile împotriva Covid-19, făcută de Institutul Elvețian pentru Produse Terapeutice (IEPT), arată o imagine cumplită a dezastrului, prezentată, este adevărat, pe post de normalitate. Astfel, până la data de 25 noiembrie 2022, au fost consemnate 16.212 cazuri de efecte adverse, din care 6.199 grave. Totalul reacțiilor adverse a fost de 50.528, ceea ce înseamnă 3,12 reacții pe persoană. Numărul total al persoanelor vaccinate în Elveția era, la data de 25 noiembrie 2022, de 6,1 milioane, mai puține cu două milioane față de țara noastră, care a raportat 17.789 reacții adverse de tip general, fără să încadreze vreuna la reacții adverse grave. Pentru că în Elveția funcționează lucrurile, existând și legislație în acest sens, un total de 7.246 de rapoarte (45%) au fost făcute de profesioniștii din domeniul sănătății, iar 8.932 de rapoarte (55%) au venit direct de la pacienții afectați sau rudele acestora. Majoritatea celor afectați (67,1%) de vaccinul anti-Covid aveau vârste cuprinse între 18 și 64 de ani (50,2 ani în medie). Ponderea persoanelor peste 65 de ani a fost de 19,7%, iar cea a celor de 12-17 ani de 1,1%. În total, 10.042 de declarații (62,1%) au vizat femei, 5.683 (35,1%) bărbați, iar unele declarații nu au menționat vârsta sau sexul. Cele mai multe efecte secundare au fost înregistrate la vaccinul Moderna, utilizat în proporție de 63% de elvețieni, însă și Pfizer a avut, raportat la numărul de doze utilizate, un număr apropiat de reacții adverse.
227 de decese post-vaccinare
Potrivit Institutului Elvețian pentru Produse Terapeutice, în 227 dintre cazurile grave, decesul persoanei vaccinate a fost confirmat după o perioadă mai mult sau mai puțin lungă de timp. ”Cei care au murit aveau în medie 78,8 ani. O analiză amănunțită a acestor cazuri pe baza datelor disponibile a arătat că, în ciuda unei asocieri temporale, există și alte cauze mai probabile care ar putea explica evenimentul”, se arată pe site-ul institutului. La vaccinul Moderna, cele mai multe reacții adverse grave au fost tulburări ale sistemului nervos – 1.862, tulburări musculo-scheletice și ale țesutului conjunctiv – 1.081, tulburări respiratorii, toracice și mediastinale – 685, tulburări cardiace – 396, tulburări ale sistemului reproducător și ale sânilor – 290, tulburări vasculare – 264, tulburări psihice – 184, tulburări oculare – 179, tulburări ale sistemului sanguin și limfatic -163 și tulburări ale urechii și ale labirintului – 159. Printre cele mai frecvente reacții adverse după primele două doze de vaccin din schema primară s-a numărat și Herpes Zoster sau Zona Zoster, o boală infecto-contagioasă determinată de virusul Varicella Zoster. După doza a treia, cel mai frecvent au fost raportate reacții adverse grave și foarte grave, din categoriile tulburări ale sistemului nervos, tulburări musculo-scheletice și ale țesutului conjunctiv, tulburări respiratorii, toracice și mediastinale, tulburări cardiace și tulburări ale sistemului reproducător și ale sânilor.
416 cazuri de miocardite. În România, doar 15
În timp ce în România s-au raportat doar 15 cazuri de miocardită post-vaccinare, în Elveția, au fost evaluate 416 rapoarte de suspectare a miocarditei și/sau pericarditei până la 22 noiembrie 2022. În total, 94 de cazuri prezentau o legătură temporală cu vaccinarea cu Pfizer (inclusiv 18 după administrarea de a treia doză) și 306 cu Moderna (inclusiv 25 după administrarea celei de-a treia doze). Pentru 12 declarații, vaccinul injectat nu era încă cunoscut și 4 cazuri au fost declarate după administrarea vaccinului Janssen Covid-19. Majoritatea celor afectați sunt bărbați, iar vârsta medie este de 36,64 ani, arată Institutul Elvețian pentru Produse Terapeutice. Totodată, au fost primite aproximativ 600 de rapoarte cu diferite forme de tulburări menstruale, dintre care cele mai frecvente fiind sângerările menstruale abundente.