Omul de afaceri Călin Donca a fost reținut de DIICOT. A câștigat milioane de lei printr-o înșelătorie cu o monedă virtuală

Omul de afaceri Călin Donca a fost reținut de DIICOT. A câștigat milioane de lei printr-o înșelătorie cu o monedă virtuală

Milionarul din Brașov, Călin Donca, a fost reținut de procurorii de la crimă organizată pentru înșelăciune și operațiuni de manipulare a pieței de capital.

Primarul Volosevici a dispus depunerea celui de al doilea proiect cu finanțare europeană pentru creșterea eficienței energetice a CET Brazi

Alături de el, mai sunt cercetate alte trei persoane, printre care și soția sa, în urma a nu mai puțin de 17 percheziții, efectuate în trei județe. Procurorii cer arestarea preventivă a trei dintre suspecți.

Teroare în Păuleşti! Un urs umblă nestingherit prin comună, în timp ce primarul „Tudorică” îşi vede liniştit de concediu

Milionarul Călin Donca a creat o criptomonedă pe care a promovat-o personal în mediul online, unde se prezintă drept un om de afaceri de succes. Anchetatorii spun că, prin afirmațiile sale, a manipulat piața de capital și a înșelat un număr mare de persoane.

Virgiliu Nanu promite sprijin total pentru investițiile în Prahova: Vizită oficială la Cameron România SA

„Din cercetările efectuate a mai rezultat că membrii grupului infracţional au iniţiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală şi au efectuat operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin diseminarea în spaţiul public a unor informaţii nereale potrivit cărora suma investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obţinut aproximativ USD”, susţin anchetatorii.

Afaceristul ar fi afirmat că moneda sa virtuală generează câștiguri de 100 de ori mai mari decât investiția, iar naivii i-ar fi dat circa de dolari.

Călin Donca este acuzat și că a delapidat firmele pe care le deținea sau controla. Ar fi fost ajutat de soția lui și alte două colaboratoare.

A transferat grosul banilor către o firmă din Dubai, pe care gruparea infracțională o controla, iar cu restul a cumpărat mașini de lux, ceasuri, bijuterii și terenuri în destinații exotice.

Nu în ultimul rând, Călin Donca este acuzat de evaziune fiscală. Prejudiciul pe care l-ar fi creat statului, prin neplata unor taxe și impozite, se ridică la peste 4 milioane de lei.

„În cauză s-a reţinut că, începând cu anul 2021, inculpaţii au constituit, în municipiul Braşov, un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor venituri financiare consistente prin săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, constând în aceea că au înregistrat în evidenţele contabile ale unor societăţi comerciale pe care le deţineau sau controlau, documente care atestă operaţiuni fictive cu consecinţa micşorării bazei de calcul a impozitului pe profit şi măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului consolidat al statului cu consecinţa producerii unui prejudiciu de de lei”, a arătat DIICOT.

Anchetatorii s-au autosesizat după ce au observat cât de vizibil este și ce impact are omul de afaceri în mediul online.

Procurorii au cerut arestarea preventivă a milionarului și a două colaboratoare ale sale. Deși este cercetată și ea, soția lui Donca – Orianda – rămâne în libertate pentru a avea grijă de cei cinci copii ai cuplului.

Articol recomandat de

FOTO Ce scrie presa din Spania despre Ianis Hagi după primul meci ca titular la Alaves

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191