Ora de iarnă 2023. Când se schimbă ora în România: se dă ceasul cu o oră înapoi

Ora de iarnă 2023. Când se schimbă ora în România: se dă ceasul cu o oră înapoi

O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne îndrepătm cu pași repezi și spre finalul lunii octombrie, iar odată cu această perioadă din an vine un eveniment pe care foarte puțini români îl anticipează cu drag: schimbatul orei! În ultima duminică a lunii octombrie, țara noastră trece la ora de iarnă, iar, practic, ziua de 29 octombrie devine cea mai lungă din an, având 25 de ore.

Virgiliu Nanu şi-a exprimat sprijinul total pentru persoanele cu dizabilități în Prahova

Calendarul nu minte niciodată, iar, după cum putem observa, deja începem să ne apropiem cu pași repezi și de finalul lunii octombrie. Din păcate, această perioadă din an nu vine doar cu o schimbare calendaristică, ci și cu una pe care doar foarte puțini români o anticipează cu drag.

Virgiliu Nanu, noul preşedinte al CJ Prahova, îi răspunde lui Mihai Polițeanu: „Sunt deschis la dialog şi colaborare. Interesele ploieştenilor sunt pe primul loc”

Mai precis, la finalul lui octombrie urmează să trecem pe ora de iarnă. Astfel, deși nu face plăcere niciunuia dintre noi, în noaptea dintre 28 și 29 octombrie, vom fi nevoiți să dăm ceasurile cu o oră înapoi, iar astfel, ora 08:00 va deveni 07:00. Acest lucru face ca, teoretic, ziua de 29 octombrie să fie cea mai lungă din an, având 25 de ore.

Mai suntem sănătoşi la cap? Primărița PNL Ioana Neagu (Valea Călugărească), gest incalificabil! Fericită că a pus mâna pe ciolan, acum îşi bate joc de Biserică şi obiceiurile sfinte

Schimbatul orei este o practică care a pătruns în țara noastră de mult timp, mai precis, încă din anul 1932. În acele vremuri, se obișnuia ca ora să fie schimbată în prima duminică a lunii aprilie, iar, apoi, în prima duminică a lunii octombrie. Acest lucru s-a modificat tocmai în anul 1943, când schimbarea orei nu a mai fost necesară. Cu toate acestea, cel mai probabil spre frustrarea multor români, această practică a revenit în țara noastră, în anul 1979.

După cum poate deja știm, organismul nostru poate fi afectat în mod negativ de schimbarea orei. Mai precis, în primele zile după ce am dat ceasurile înapoi, vom observa că suntem mai iritabili, avem probleme cu somnul, sistemul nostru imunitar este mai slăbit și ne simțim lipsiți de energie de-a lungul zilei. Cu toate acestea, practica schimbării orei continuă chiar și astăzi.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191