Pățania unei pensionare din București. S-a trezit cu apartamentul ocupat abuziv de o femeie și cei 6 copii ai săi: „Casa e dezbrăcată și murdară”

Pățania unei pensionare din București. S-a trezit cu apartamentul ocupat abuziv de o femeie și cei 6 copii ai săi: „Casa e dezbrăcată și murdară”

O femeie din București a reușit să-și recapete apartamentul ocupat abuziv, dar abia după un an de când a descoperit că încuietoarea de la ușa locuinței fusese schimbată fără permisiunea ei.

Primarul Polițeanu, Virgiliu Nanu (CJ) şi dr. Alexandru Rogobete inaugurează Centrul de Radioterapie din Ploiești: O nouă şansă pentru pacienții oncologici din Prahova

Între timp, o altă femeie se mutase în apartament împreună cu cei șase copii ai săi și refuza să părăsească locuința, chiar și în fața intervenției poliției. După un proces îndelungat și obținerea unei hotărâri judecătorești, proprietara a reușit, într-un final, să-și recupereze casa, potrivit Digi24. 

Virgiliu Nanu (CJ Prahova) si Alexandru Rogobete (Secretar de stat M. Sanatatii) au semnat un contract de finantare pentru Spitalul in Mizil

Oamenii care ocupă abuziv locuințe sunt din ce în ce mai mulți

În prezent, ocupanta s-a mutat în apartamentul de alături, despre care se presupune că ar fi fost preluat tot prin aceeași metodă.

Nicolae Ciucă, în vizită electorală la Ploieşti: „Astăzi, PNL Prahova se regrupează și își schimbă direcția de atac”

Avocații atrag atenția că aceste practici de ocupare abuzivă a locuințelor au devenit tot mai frecvente în ultimii ani, persoanele implicate profitând de complexitatea și durata lungă a procedurilor de evacuare.

Maria, o pensionară în vârstă de 65 de ani și proprietara apartamentului, a povestit cu emoție cât de devastată s-a simțit când și-a găsit locuința în asemenea stare.

„Mă simt așa cum e casa… devastată. Și eu sunt la fel, distrusă de câtă supărare mi-a provocat această femeie!” a spus Maria.

Cu aproape un an în urmă, o femeie necunoscută, însoțită de cei șase copii ai săi, i-a schimbat încuietoarea apartamentului și a refuzat categoric să plece. Maria a fost nevoită să lupte în instanță pentru a-și redobândi locuința.

După această experiență, apartamentul său este de nerecunoscut: „Aveam un covor, o măsuță, chiar și o mașină de spă acum toate au dispărut. Casa e dezbrăcată și murdară.”

Unul dintre vecini a confirmat că astfel de situații sunt frecvente în zonă, spunând: „Așa se întâmplă aici. Dacă nu ești acasă, îți intră în locuință.” Femeia care ocupase apartamentul reacționa agresiv la prezența proprietarei, afirmând: „Cum ai putut să intri în casa mea? Du-te, femeie! Cheamă executorul judecătoresc!”

Proprietara și-a recuperat, până la urmă, imobilul

În cele din urmă, proprietara a apelat la un executor judecătoresc pentru a duce procesul până la capăt, însă a fost un demers anevoios. „Locuiesc aproape de centrul Bucureștiului. Se poate așa ceva? Unde trăim, în junglă? Ne mâncăm între noi”, a declarat Maria indignată. 

Avocații afirmă că astfel de situații sunt din ce în ce mai întâlnite și că persoanele care ocupă locuințe ilegal cunosc bine legislația și profită de durata îndelungată a procedurilor de evacuare. Camelia Diana Diaconu, avocat, explică: „Nu avem voie să folosim forța fizică, să intrăm și să scoatem ocupantul, să aruncăm lucrurile pe fereastră sau să forțăm ușa, pentru că riscăm acuzații penale.”

În asemenea cazuri, poliția nu are atribuții legale, iar proprietarii trebuie să apeleze la instanțele de judecată și la un executor judecătoresc pentru a declanșa o procedură de evacuare.

Ce trebuie să faci dacă locuința ta a fost ocupată abuziv

Pentru a recăpăta controlul asupra unei locuințe ocupate abuziv, proprietarii trebuie să urmeze pașii legali, deși procesul este adesea lung. Procedura presupune următoarele etape:

Proprietarul notifică ocupantul abuziv prin intermediul unui executor judecătoresc.

Dacă ocupantul nu părăsește locuința, proprietarul inițiază un proces în instanță.

Judecătorul emite o hotărâre de evacuare obligatorie.

Executorul judecătoresc afișează notificarea de evacuare pe ușa apartamentului.

În ziua și la ora stabilite, executorul efectuează evacuarea, iar dacă ocupantul refuză să deschidă ușa, aceasta poate fi forțată pentru a recupera locuința.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191