Prof. Dumitru Borțun a fost invitat într-un podcast deosebit alături de Mihai Morar unde a discutat despre comunicare, valori și oamenii care ne fac bine sau rău. De ce tip de oameni trebuie să ne ferim, aflați în rândurile de mai jos.
Profesor la SNSPA, doctor în filosofie, autor de lucrări de specialitate și comentator politic, Dumitru Borțun ne învață în cadrul podcastului cum trebuie să comunicăm, de fapt, cu ceilalți și unde anume greșim. În această incursiune în lumea interacțiunilor sănătoase cu cei din jur, Prof. Borțun ne dezvăluie tipul de oameni de care trebuie să ne ferim dacă vrem să avem o viață lipsită de negativitate.
Narcisiștii, oamenii de care să ne ferim cu orice preț
Trebuie, așadar, să îi ocolim pe cei care își doresc mereu să aibă dreptate. Orice discuție și orice explicații oferite acestor oameni sunt în zadar. În final, chiar și dacă le dăm dreptate, aceștia tot vor pune la îndoială acest lucru, susținând că o facem doar de dragul de a încheia disputa.
De ce nu o sustin PSD-istii pe Elena Lasconi: „Nu suntem slugile nimanui!”
În această categorie, spune Prof. Dumitru Borțun, intră și narcisiștii: „Narcisistul devine violent în momentul în care îl contrazici. El vrea să primească tot timpul confirmări. În momentul în care tu îi spui că nu este așa devine violent și agresiv.” Pentru ei atenția este asemenea unei nevoi de baze, au nevoie de ea, așa cum au nevoie de hrană.
Unde greșesc părinții români în educația copilului
Există, totuși, și o formă de narcisism sănătoasă: „Bebelușul inițial are un narcisism, fără narcis. Deci el încă nu știe că există. Nu știe că există eu și non eu, în afara eului său. Până începe să se prindă că el este el, că există un eu și că restul lumii este un non eu și încep să aibă o raportare la non eu, în momentul acela apare narcis, deci nu mai este narcisismul radical.
Apare și un narcis care se iubește foarte mult, începe să plângă cî nu îi dai aia, că vrea aia, că nu vrea să mănânce, că nu-i place, tot timpul trebuie să te dai după gusturile lui. Sunt mulți părinți care aici greșesc: îi cultivă narcisismul. Începe să creadă că acesta este un joc social și că așa merge lumea, el să spună ce îi place și ce nu îi place și lumea să se țină după el. Acesta este părintele slab, care din prea multă dragoste îl strică!”, a mai spus Prof. Dumitru Borțun.
Copilul trebuie să înțeleagă clar că există niște reguli și că prin mecanismul de „sancțiuni și recompense” trebuie să întărim comportamentele dezirabile social. Aceasta este singura soluție a face din oameni cu adevărat „oameni” și nu „monștrii” care ajung să fie violenți chiar cu proprii părinți.
Greșeala cea mai mare a părinților români este faptul că au multe prejudecăți. Nu ne ajută deloc să îi etichetăm pe cei din jur. Prof. Dumitru Borțun mai adaugă faptul că în școală învățăm caracterizarea personajelor, însă această lecție nu este predată așa cum ar fi nevoie. Dacă s-ar face în mod corect, am învăța de mici cum să caracterizăm un om cu adevărat, fără să îi mai atribuim etichete.